Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

M77i72l28a39n 89B65í30l83e65k

10. 5. 2016 12:20

Už Tomáš Akvinský (a ještě před ním mnoho filozofů) psal, že víra a rozum není v rozporu. A měl pravdu, protože víra má zcela odlišný předmět zájmu než dejme tomu věda (že staletí tomu tak nebylo, je věc jiná). Lidské poznání je omezené na empirický svět, ale ten nejzásadnější problém - lidskou smrtelnost - nemůže řešit, protože to, co je po smrti, nás přesahuje. A vždy přesahovat bude:-)

1 0
možnosti
JK

Myslím, že v rozporu nejsme ani my dva. Psal jsem ale o církvi, nikoli o víře. Církev sice stojí na víře, ale to je jen předpoklad. To, co církev praktikuje, může mít s vírou mnoho společného, ale také nemusí. Lidskou smrtelnost neřeší ani víra ani církev, existuje pouze víra, že po smrti něco existuje. Otázkou je, jestli je třeba zvlášť zdůrazňovat "lidskou" smrtelnost. Pokud přijmeme, že všechno živé umírá jako součást přeměny energie a hmoty (vlastně každá forma hmoty jednou zanikne a přemění se na něco jiného), pak žádný problém není. To, že si před smrtí člověk něco myslí a uvědomuje si svět i sebe sama, je vedlejší. :-)

0 0
možnosti
Foto

,,Dole a nahoře"

Jenomže, mnohým, co byli velmi dole, víra pomohla i udržet se. ,,Nahoře". Ovšem stejně tak je pravdou, že mnozí se drželi a udržují díky víře stále velmi, VELMI nahoře.

Je ovšem také pravdou, že církve byly, a vlastně stále i jsou, po generace generací jak politickomocenským nástrojem, tak především v minulosti, ač ne tak dávné, stále nositelkami ,,vědění", vzdělání, gramotnosti, atp. Jak ,,nahoře", tak i ,,dole";-)

1 0
možnosti
JK

Přesně takovéto přemítání jsem měl ctižádost vyvolat. Děkuji.

1 0
možnosti
VF

Ale uznejte, kluci, že desatero božích přikázání se celkem povedlo.

2 0
možnosti
Foto

No vono jich původně bylo třicet. Ale prej se to povedlo ukecat jen na těch deset. Ale stejně tam zůstalo takový to jako ,,nepokradeš" či ,,nesesmylníš" a tak;-(

0 0
možnosti
Foto

Jak píše klasik (Bohumil Hrabal v Obsluhoval jsem anglického krále) "...největší firma na světě je církev katolická, ta obchoduje s něčím, co nikdy nikdo neviděl, na co si nikdo nesáhl, co svět světem stojí to nikdo nepotkal, a to je prosím to, čemu se říká Bůh..."

4 0
možnosti
JK

Je to tak. Hrabal to napsal dost výstižně a vtipně, jak to uměl.

1 0
možnosti
  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,25
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik