Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BH

... je to jednoduché - česko-německá deklarace nemá žádnou právní sílu, je to jen oboustranné vyjádření dobré vůle - naproti tomu Benešovy dekrety právní sílu mají a blokují přístup k majetku zabavenému na jejich základě - takže snaha o jejich prolomení bude trvat, dokud se neprolomí...

... je zajímavé, že po válce bylo odsunuto celkem 14 milionů němců, a dodnes slyšíme jen o těch našich - proč se neozývá těch 10.5 milionu ostatních? ...nejspíš proto, že jinde, třeba v Polsku, nenašli dostatek domácích pomahačů...

2 0
možnosti
JK

Já to vím. Četl jsem, vlastně přímo studoval a analyzoval například sborník Benešovy dekrety od francouzské historičky Muriel Blaive, která píše na úvod, že politiku odsunu Němců z východní a střední Evropy schválili implicitně či explicitně tři velmoci před, v průběhu a po Postupimské konferenci a že byla většinou chápána jako zasloužený důsledek porážky nacistů. A také, že v té době osud německých uprchlíků evropskou veřejnost nedojal. Dále píše třeba, že je divné, že se diskuze o Benešových dekretech zaměřila na jejich legálnost, protože zákonnost by mohla jen stěží charakterizovat poválečnou Evropu, která řešila své účty krvavě. Také, že v Polsku proběhlo vyhnání Němců v ještě daleko méně legálním kontextu než u nás, počet obětí tam byl rovněž vyšší. A to jsme u toho samého, co píšete vy.

Proto také já píšu, že se dnes vytahováním různých aspektů těchto událostí otevírá, a to zcela zbytečně, láhev se zlým džinem. A pokud to někdo dělá, hraje tím nějakou svou kartu. Možná právě tu, o které se zmiňujete.

1 0
možnosti
Foto

Dokud budou v politice takoví jako je multifunkční Hašek v tomto bodě značně nenávistný, na nejvyšším postě dokonce Zeman který sudetoněmeckou kauzu zneužije přímo ve své prezidentské kampani, jsem rád za každého slušného člověka jako je pan ministr Daniel Herman.

0 1
možnosti
JK

Jestliže je Daniel Herman slušný člověk, měl by vystupovat především proti těm současným neslušným a nikoli s nimi výti ve vládě a sám se realizovat na kritice vyhaslých právních norem, jakými jsou Benešovy dekrety a rozviřovat otázky odsunu, která už byla právně i morálně uzavřena. Nemám nic proti připomínání památky obětí odsunu německé menšiny z Československa při výročích. Jaký smysl má ale pochlebovat landsmanšaftu a neustále opakovat, jaká zvěrstva se při odsunu děla?

0 1
možnosti
Foto

Při své poslední návštěvě Německa jsme s přáteli vypouštěli z lahve gin (místo "ginů") a podobné lahůdky. Řešíme pěstování skalniček a omáčky ke steakům. Navštěvujeme se střídavě (máme to přes kopec) a myslím, že tím dáváme následováníhodný příklad pro naše i německé politiky.

3 0
možnosti
JK

To děláte jedině dobře a nejlépe, jak můžete. Nechápu, proč musí Herman neustále vytahovat odsun a Benešovy dekrety?

0 0
možnosti
TN

Díky za ten odkaz, ten celý rozhovor je zajímavý. http://svobodneforum.cz/daniel-herman-pro-otresne-zlociny-neexistuje-pardon-odsun-byl-etnicka-cistka/

Není mi jasné, proč se pokoušíte "vypouštět džina z lahve".

1 2
možnosti
JK

Já? Jak jste na to přišel?

2 0
možnosti
  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,25
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik