Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Náboženství je islámský předvoj, ideologie jde v závěsu.

0 0
možnosti
JK

Nevím, jak to myslíte?

0 0
možnosti
Foto

Do zločinné podoby se dá dovést jakákoli ideologie náboženství nevyjímaje. Byli i militantní buddhisté a taoisté o křesťanech ani nemluvě. Hrůzné metody i důsledky může mít tržní ekonomika, centralizované hospodářství, stejně jako bezbřehý liberalismus nebo vyhraněný konzervatismus, o socialismu a komunismu nemluvě.

Je však velmi těžké stanovit, která ideologie je zločinná sama o sobě, bez přihlédnutí k tomu, jak byla využita či zneužita. Italský fašismus ve své počáteční fázi měl docela lidskou tvář a své logické opodstatnění, na příklad...

Řekl bych, že je nejjistější odsuzovat konkrétní lidi, skupiny nebo režimy, které něco špatného dělají (co je dobré, a co je špatné, rozezná i malé dítě), pod vlivem jaké ideologie se to děje, je prakticky úplně jedno.

2 0
možnosti
JK

Jinými slovy lze zneužít jakékoli snažení a cokoli se dá provozovat relativně slušně, ale i zločinně. Na druhé straně mají ideologie s konsekventně a jasně stanovenými pravidly větší a častější tendence nastolovat zločinné režimy. Taková tržní ekonomika může dost těžko vytvářet nějaké trvalejší zločinné systémy, protože potřebuje svobodu podnikání.

0 0
možnosti
Foto

Je to o míře represí kterou daná ideologie skrze stát působí na lidi, které má pod kontrolou. Němci byli stejní nacisté, jako Češi komunisté. Lidé se dají zastrašit, ale i vyprovokovat. Přes to všechno racionálně uvažující člověk, neskočí na státem podporovanou kolektivní vinu, nebo na státem podporovanou nevinu těch, kteří prý jen plnili rozkazy.

Každý člověk, který páchá agresi je viný bez ohledu na to zda tak učinil ze své vlastní vůle, nebo na něčí rozkaz. To platí o fašistech, komunistech, křesťanech, židech, islámistech či o jiných náboženstvích, nebo ideologiích.

0 0
možnosti
JK

Se srovnáváním Němců jako nacistů a Čechů jako komunistů bych byl opatrný. Komunismu v ČSR nikdy nepodlehlo tolik lidí jako v Německu nacismu. Navíc bez Rusů, totiž sovětských bolševiků by u nás bolševismus nikdy nezvítězil. Racionálně uvažující člověk. Takových bylo v období vysídlování Němců u nás málo a nelze se tomu divit, po konci německé okupace byla nenávist k Němcům obrovská, zvláště po heydrichiádě. Ani v případě té viny za agresi bych nebyl tak kategorický. Útočící armáda je třeba agresivní vždycky, ale co mají vojáci dělat jiného, než poslouchat rozkazy. Také je třeba rozlišovat mezi formami agrese.

0 0
možnosti

Obecně se vymezuji vůči většině náboženství, protože jim jde v podstatě o jedno - získat co nejvíce stoupenců, a pevně je ovládat pomocí příkazů, zákazů, slibů a hrozeb.Bohužel, islám má asi nejvíce krajně ortodoxních - a viditelných - vyznavačů,kteří se své vidění světa snaží šířit i násilnými prostředky(ostatně křesťanství občas nebylo lepší - viz.např.jezuité a conquistadores v Jižní Americe).

Muslimofobie pramení z obav, že příchozí budou toleranci a vstřícnost chápat jako slabost a strach, a budou čím dál více tlačit na pilu, dokud nedosáhnou svého.

Myslím, že drtivé většině Čechů je úplně jedno, odkud kdo je, jakou má barvu, nebo v co věří.Ale nesmí nám to vnucovat, pak je zle.Pokud by všichni muslimové byli jako třeba zdejší blogger, p.Hatem Berrezouga, nikdo(až na pár blbců, ale ti se najdou všude) by proti nim neřekl ani popel.Má-li někdo problém s našimi zvyklostmi(rovnost pohlaví,právo věřit či nevěřit,konzumovat alkohol a vepřové,oblékat se podle svého,slavit Vánoce,aj.), ať si to nechá pro sebe, nebo ať se naší zemi vyhne zdaleka.A to platí pro všechny,kteří se jiným snaží vnucovat svůj způsob života - ať už jsou to islámští fanatici, evropští rozsévači dobra, američtí vývozci jediné pravé demokracie, nebo ruští carové.

3 0
možnosti
JK

No jo, vy se nezapřete. A že jste zůstal konzistentní, i když to ve vašem případě není nic lichotivého, dostáváte ode mě R^.

1 0
možnosti
Foto

R^

Asi jakákoli ideologie, náboženství nevyjímaje, je v podstatě jakýmsi pravidlem, mnohdy až úzusem, předepisujícím chování ,,lidské skupiny". Tudíž i nástrojem mocenským, skupiny ovládajícím. A atˇ je to jakkoli, v podstatě na těchto principech lidstvo fungovalo a stále ..funguje". Včetně toho, že ta, či ona skupina se snaží být ,,nadřazena" skupinám ostatním. Nic, než pud sebezáchovy a tudíž stálý spor i boj mezi všemi uskupeními. P.S.: asi i proto je každý vítěz vítězem jen dočasným, neb poražený je zas toliko přirozeným nepřítelem:-/ Jinak Vás zdravím. Pěkný víkendR^ J.A.J.

1 1
možnosti
JK

Řekl bych, že vaše úvaha je správná a je to tak, nikdo není vítězem nastálo. Máte pravdu tím spíš, že vám dal pan Kindl minus.

1 0
možnosti
  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,25
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik