Svět podle Waterse a jiných lidí s podivnými mozky

Dvakrát jsem napsal sem na blog o skrývání lží, dezinformací a zhůvěřilostí za formulku – je to můj názor. Asi je skutečně něco mezi nebem a zemí, neboť den na to mi poskytl „vesmír“ názorný příklad, co ony zhůvěřilosti jsou.

Totiž Roger Waters, spoluzakladatel, dlouholetý baskytarista a zpěvák rockové skupiny Pink Floyd se vyjádřil v rozhovoru se stanicí CNN v tom smyslu, že USA prodlužují válku na Ukrajině, místo aby ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského přiměly k jednání. Americký prezident Joe Biden je podle Waterse válečný zločinec, protože kdyby prý chtěl on, válka by zítra skončila.

Waters klidně přehlíží, že to bylo Rusko, které napadlo Ukrajinu a páchá tam otřesné zločiny a že je tedy především na ruském diktátorovi Vladimiru Putinovi, aby válku ukončil a ruská vojska odtáhla u Ukrajiny. Na tento argument Waters reaguje tak, že je to otázkou akce a reakce v souvislosti s tím, jak se NATO přibližuje k ruským hranicím, tedy opakuje mantru putinovské válečné propagandy, a vůbec mu to nepřijde hloupé.

Debilitu tohoto argumentu už před časem odhalil vtip, který jsem tady také prezentoval: Baví se Rus se Švýcarem a říká: „My jsme na tu Ukrajinu museli zaútočil, jinak bychom byli úplně obklíčeni zeměmi NATO.“ Švýcar odpoví: „Ono to není tak hrozné, když nejsi kretén.“ Jenže panu Watersovi argument ruské propagandy o přibližování NATO k ruským hranicím pitomý nepřijde. Waters je US občan a ti se zkrátka za šíření hloupých a třeba i zrůdných názorů nestydí, proto se ani nesnaží skrýt zhůvěřilost svých tvrzení za obezličku – je to můj názor.

V tom je rozdíl mezi Rogerem Watersem (třeba) a našimi českými hlasateli nebezpečných demagogií, stručně vyjádřeno – zhovadilostí. Už je to dávno, co jsem četl knihu Heinricha Bölla „Klaunovy názory“, ale jeden výrok jejího hlavního hrdiny se mi usadil v hlavě asi natrvalo: „Přesáhne-li slabomyslnost jistých mezí, měla by být trestná.“ Je to vyjádření jistě expresivní, přepjaté, protože není možné obecně lidi trestat za hloupost, ale u některých konkrétních lidí by to bylo nejspíš prospěšné. A sice u těch, kteří při šířených lží hloupost při podpoře Putinovy agrese jen předstírají, jako třeba právník Jiří Vyvadil, nebo někdejší ministr zdravotnictví Ivan David.

Pokud se vrátím k Rogeru Watersovi, tak v jeho světě je válečným zločincem ten, kdo vůbec neválčí, jen podporuje brutálně napadeného, a krutý, paranoidní agresor je obětí, protože všichni kolem se jej v jeho představách pokoušejí zničit. Vždycky jsem se ptal, co to bylo za lidi, kteří obdivovali Hitlera či Stalina? Dnes, kdy probíhá ruská agrese vůči Ukrajině, vidím na vlastní oči, jací lidé se staví na stranu Putina. Nejsou to, jako obvykle, na pohled žádné zrůdy, vypadají jako všichni ostatní, ale jejich myšlení je zrůdné, což je daleko nebezpečnější.

Roger Waters není ve svém světě bohužel sám, lidí s podivnými mozky a pokřiveným myšlením je spousta. Waters je pouze viditelnější, protože je slavný zpěvák a hudebník. Je proto potřebné upozornit na to, že je jen špičkou pověstného ledovce, zatímco další „skřeti“ se skrývají pod hladinou, nebo za obezličkou – je to můj názor. Zbývá už jen dodat, že se Waters v hrozícím konfliktu o Tchaj-wan se staví na stranu Číny, což je příznačné.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Kvapil | pondělí 8.8.2022 10:22 | karma článku: 25,77 | přečteno: 809x