Socha Koněva je konečně pryč

S radostí jsem přijal zprávu, že byla odstraněna socha maršála Koněva z pomníku v Praze 6 - Bubenči a nahradí ji památník osvobození Prahy na konci druhé světové války. Maršálova socha tam podle mého nikdy neměla stát.

Například prezident Miloš Zeman s odstraněním sochy a zejména s termínem jejího odstranění sice nesouhlasí a považuje to za zneužití krizového stavu, ale já si naproti tomu myslím, že ho Praha 6 načasovala skvěle. Zabránilo se tak srocování různých bolševických provokatérů, k němuž by při odstraňování sochy mimo nouzový stav nepochybně došlo.

Nebo snad pan prezident považuje za morálně neospravedlnitelné, že při realizaci usnesení svobodně zvoleného zastupitelstva Prahy 6 nemohli povykovat a exhibovat různí křiklouni? Možná mu ale přišlo jen líto, že mezi protestující nemohl vyslat svého Ovčáčka.

Je s podivem, kolik lidí včetně prezidenta nechce respektovat rozhodnutí svobodně zvoleného zastupitelstva Prahy 6 a uráží představitele této městské části, s níž většinou nemají nic společného. Navíc se pokoušejí prezentovat tento počin Prahy 6 jako nedemokratický, když opak je pravdou. Je to o to divnější, že často titíž lidé, když někdo kritizuje například prezidenta, odkazují na skutečnost, že byl zvolen ve svobodných volbách.

K soše maršála Koněva mohu uvést jenom tolik, že nebyla postavena z vděčnosti za osvobození Československa, ale až hluboko za normalizace v roce 1980 – tedy až 35 let po válce – ze servility vládnoucích československých normalizačních komunistů k sovětskému bolševickému vedení, které mimo jiné rozhodlo o okupaci Československa v roce 1968.

Veškeré spojování sochy s událostmi 2. světové války a z května 1945 je tudíž dost absurdní. Ti, kteří se v souvislosti s bubenečským pomníkem snaží adorovat, nebo jen prostě líčit roli maršála Koněva ve 2. světové válce, ve skutečnosti personifikují kus bronzu, který se snad onomu maršálovi podobá. 

Rusko i někteří „naši“ lidé často prezentují sundání sochy Koněva jako porušení „Smlouvy o přátelství a spolupráci s Ruskem“ z roku 1993. V této smlouvě se však hned v článku 1 praví mimo jiné, že smluvní strany „…budou se důsledně řídit zásadami nevměšování do vnitřních záležitostí…“. Jenže tuto zásadu právě Rusko porušuje, když vyhrožuje, že odstranění sochy maršála Koněva, což je zcela v kompetenci Prahy 6, bude mít důsledky…

Autor: Jaroslav Kvapil | sobota 4.4.2020 11:50 | karma článku: 28,23 | přečteno: 828x