Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A což takto? Supermächte!;-D

1 0
možnosti
JK
JZ

Tak samozrejme. Pojem lepsolidi, stejne jako slunickari a dalsi pojmy, jsou vyrobeny na miru pro obohaceni argumentacnich schopnosti te casti lidi, pro ktere neni kriticke premysleni o realite a o sobe samych zrovna vyhledavanou zalibou. Takove pojmy si osvoji lide, kteri proste neumeji moc premyslet, srovnavat souvislosti, dohledavat nove informace a zkouset menit perspektivy a snazi se opevnit pouze sve stavajici nazorove pozice, ktere jsou obvykle vystaveny na krehkych zakladech. Proto se jim takove pojmy hodi, jsou v podstate jednim z mala argumentu, ktery dovedou uplatnovat, argumentem-urazkou. Slouzi jako diskvalifikacni nastroj pro oponenta, kteremu nezvladaji oponovat vecne a korektne. Oznaci proste nekoho slunickarem, coz povazuji za dostatecny duvod toho, aby jeho nazory nebyly brany vazne, stejne jako kdyz nekoho oznaci rovnou za blazna.

Podobne pojmy obvykle nejsou definovany a ani byt nemohou, v tom spociva jejich ucinnost. Kdyz totiz neni jasne, kym konkretne onen lepsoclovek vlastne ma byt, skyta to tu zrejmou vyhodu, ze tak muze byt oznacen kazdy nepohodlny obhajce nejakeho nazoru, nebot pojem neklade vecne omezeni. Kdyby byl pojem urcen konkretne, slo by jim osocovat jen nektere nazory, ale na jine, ktere by nesplnovaly kriteria pojmu, by uz neprilehal. Proto se jedna o pojmy sice nejasne, avsak jako nadavky univerzalne pouzitelne pro nazorove oponenty (ackoli Klaus jedno specifikum naznacil, zrejme jsou lepsolide ti, kteri zouhlednuji ekologii a nesouhlasi s kapitalistickymi principy. Cimz vlastne Klaus udelal lepsocloveka sam ze sebe, protoze projevil netoleranci k jinemu nazoru ve veci ekologie a kapitalismu) A protoze pojmy razi Klaus se Zemanem, da se tusit, kteremu publiku pojmy predali a jake nazory by asi jim mely byt takto oznaceny.

4 1
možnosti
JK

Děkuji. To jste provedl velmi výstižný výklad, s kterým souhlasím. Klausův osten namířený proti ekologickým aktivistům je zřejmý. Já je tedy také nijak zvlášť nemusím, nicméně jejich postoje nelze také jen tak šmahem odsuzovat. Zeman pojmem lepšolidé povzbuzuje své příznivce, kteří jsou označováni za hlupáky a omezence.

1 1
možnosti
MB

Má definice Lepšočlověka :

On myslí a tedy je. Pokud je, tak koná. Pokud koná - tak jej to tak zaujme, že většinově, na Ptákoviny nemá čas. Živí sám sebe a platí daně. Získá tím prvek nezávislosti - Nicméně, blíže se obeznámí s podstatou Státu a jeho předtaviteli .

Zjistí, že nepotřebuje žádného osvíceného Vůdce - Potřebuje jasná a neměnící se pravidla. Bere i na vědomí, že existuje nějaký Zeman. Nevěnuje mu pozornost = Protože jej nepotřebuje. Dokonce jej živí! Pak si i říká si, proč furt tak žvaní a nevykonává úřad tišeji ... ?

Zajímavý je pro něj Babiš. Zdá se, že mu důchodci docházejí, tak se asi bude věnovat těm tvořivým. Co z toho zase vyleze? Kdo, na podobnou dráhu vstoupil i jako zasněný Romantik - Na konci poznání se z něj stane - "Extremní, pravicový oportunista"! Podobné typy pak definuji - jako Lepšočlověka, Ein guter Mensch - Stručně řečeno - Dobrého člověka, který ještě žije ... ! :-)

2 0
možnosti
JS

Moc krásně jste to napsal. Lepšočlověk musí lepšočlověka chválit až do nebe. To by jinak nebyl lepšočlověk ;-D

4 0
možnosti
JS

Dobrý večer, pane Kvapile,

je zajímavé, že v minulé diskusi jste moje výroky označil za "plytké a bezobsažné fráze", a nyní jste těmto plytkým a bezobsažným frázím věnoval celý svůj článek. Ještě "výživnější lichotky" jste použil pro hodnocení textu Václava Klause mladšího. Vypadá to, že Vám to zalezlo pod kůži mnohem více, než jste ochoten přiznat.

Svým článkem jste chtěl evidentně uvést věci na pravou míru. Napsal jste například, že selský rozum má ten problém, že "není podložen kritickým myšlením". Je tudíž evidentní, že selský rozum se Vás prostě netýká. Lepšolidé se totiž vyznačují tak mohutným kritickým myšlením, že selský rozum se do jejich mysli prostě nevejde.

Ale jedna věc se Vám povedla naprosto dokonale - svým nejnovějším článkem jste čtenářům názorně ukázal, jak vypadá "plané filozofování". Chápu, že není ve Vašich možnostech napsat něco v duchu selského rozumu, ale nic si z toho nedělejte, to se stává všem, kteří překonali nedostižné výšiny kritického myšlení.

5 1
možnosti
JZ

A co presne ten selsky rozum, na nejz se mnozi tak casto odkazuji? Ma nejake zakonitosti? Je vsem spolecny, nebo u kazdeho jiny? Vede selsky rozum dvou ruznych lidi ke stejnym uvaham, nebo muze vest k rozdilnym vysledkum?

A co je plane filozofovani? Jak vypada skutecne filozofovani?

2 1
možnosti
MS

Dík za pěkný rozbor. Já [stodukátů] myslel, že je to podle názvu románu Lepšočlověk ještě žije!

3 0
možnosti
JK

Lepšočlověk ještě žije - výborné. To by se Rolland i Breugnon divili. ;-)

1 0
možnosti
ZH

Inu...

Lepšolidi mají také společný prvek - právě ten charakter.

Nemyslím, že lepšolidi jsou totéž co sluníčkáři, či dobroserové. Zatímco sluníčkáři mohou být ve svém konání poctiví, protože páchají dobro z ryzího přesvědčení, že to jejich dobro svět nutně potřebuje (byť jiní třeba dělají totéž pro mrzký zisk), lepšolidi jsou pyšní, nadutí a pohlížejí na nás lůzu svrchu.

3 2
možnosti
JK

Říkáte vy nebo Václav Klaus ml. ?

2 2
možnosti
Foto

;-) Jako ,,rozbor" zajímavé. Stejně tak jako to, kdo a v jaké souvislosti, potažmo proč, ,,to" tak kdo vykládá. Ovšem i to, kdo a proč se tím cítí až dotčen;-D

1 0
možnosti
JK

To nevím, kdo se tím cítí dotčen. Vy jo?

1 0
možnosti
JK

Jsem rád, že jste se v novém roce rozepsal, mám Vás v kolonce "oblíbených" a rád Vás čtu. Dal jsem karmu.

2 1
možnosti
JK

Děkuji. Měl jsem na konci minulého roku a na začátku tohoto několik námětů a trochu času, tak jsem psal.

0 0
možnosti
VV

Nedalo mi to a vytah jsem z regalu Duden 1983. Gutmensch jsem tam nenasel. ale Duden na netu ho definuje tak, jak jste to napsal.

2 0
možnosti
JK

V roce 1983 to tam ještě nebylo. Až v roce 2000.

0 0
možnosti