Pár slov o pravdě a černobílém vidění

V souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině slýcháme a čteme od různých „objektivistů“, že nic není jen černé, nebo jen bílé, že každý má právo na svůj názor, že máme ctít svobodu slova a že nikdo nemá patent na pravdu…

Musím předeslat, že jsem sice použil termín „objektivisté“, ale že podle mého mínění jde o všeliké ruské trolly, rozličné nacionalisty a extrémisty, kteří se pokoušejí zpochybnit zcela nezpochybnitelnou ruskou vinu a odpovědnost za rozpoutání války a za její oběti. Nadále se ale přidržím pojmu objektivisté.

Mezi Ruskem a Ukrajinou probíhá válka, v níž se Ukrajina brání ruským útokům. A jak je to s tím černobílým pohledem v případě války? Můžeme si to přiblížit na příkladu strategicko-taktické hry šachy, která simuluje právě válku. Šachy se hrají s bílými a černými figurami na desce s bílými a černými poli. Nejsou v ní různě šedé či jinak barevné figury a pole.

Pokud tedy není někdo ve válce nestranný pozorovatel (a to v případě války na Ukrajině Česko určitě není, stejně jako drtivá většina demokratických zemí světa), pak musí stát na jedné straně konfliktu a nemůže mezi stranami lavírovat. Kdo lavíruje, je jednou či druhou stranou, případně oběma považován za zrádce a jako zrádce většinou také skončí.

Příznačné je, že ruský režim dokonale chápe svou roli jedné strany konfliktu a používá vůči nepříteli kromě násilí, úderů zbraněmi a brutálního vraždění civilistů také lži, dezinformace a veškeré podlosti, které mají za cíl druhou (ukrajinskou) stranu absolutně zničit. Z jakého důvodu by druhá, tedy ukrajinská strana, za kterou stojí demokratické státy světa, měla brát na ruský režim a jeho hrdlořezy ohled a zrovna nyní hrát hry s objektivní pravdou a disputovat o svobodě slova?

Nebo jinak, válečná agrese jedné země vůči jiné suverénní zemi je zločin. Podobně jako je zločinem vražda, jenže v případě války v daleko obludnějších rozměrech. A stíhá-li státní zastupitelství a policie obviněného z vraždy, je jejich jedinou snahou jej dopadnout a zastavit. Teprve pak, až bude obviněný obžalován a postaven před soud, přijde čas i na jeho obhajobu a na polehčující okolnosti. Až tedy potom, kdy budou Putin a jeho nohsledi stát před mezinárodním tribunálem, obžalovaní z válečných zločinů, mohou se objektivisté dožadovat pravdivého a objektivního posouzení jejich činů a spravedlivého procesu.

Autor: Jaroslav Kvapil | pondělí 18.4.2022 11:15 | karma článku: 19,53 | přečteno: 648x