Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je těžké a také marné usuzovat, co by stalo, kdyby...Nicméně jako zastánce evoluce (a to i ve společnosti) si myslím, že rok ́68 uťal proces , který nás klidně mohl postupně dovést k demokracii a tržní ekonomice. Jinými slovy nesouhlasím s tézí, že jenom "revoluční" proces okamžitého zbavení moci komunistů je jediným možným způsobem (ti lidé ve společnosti stejně zůstanou, pokud je někdo nepopraví nebo neodveze na Sibiř) . Komunistické strany byly v té době velmi silné i leckde v západní Evropě, ale jelikož tam nemohl intervenovat SSSR, situace se posléze stabilizovala, Levice tam je stále, ale už neprosazuje diktaturu proletariátu. Naopak u nás se titíž lidé po roce ́89 z roviny ideologické přesunuli do roviny ekonomické.

Díky za zajímavý článek.:-)

3 0
možnosti
Foto

J11a78n82a 10M92a29j43o72v83á

21. 8. 2016 21:29

Díky za článek. A karma.

3 0
možnosti
KT

Jen jsem zapomněla pane Kvapile i můj dík, za tento článek.R^[>-]

2 0
možnosti
KT

Ano, ač to vypadá, že naší rodiny se to nedotklo, myslím tím celé období s komunisty, tak pro mého otce byla okupace poslední kapkou a celá rodina jsme přesvědčeni, že to zcela uštván zabalil.

3 0
možnosti
JK

Já vím, že to neměl lehké. Vašeho otce samozřejmě nemohli úplně zazdít, protože byl naprosto úžasný, originální umělec a měl mimořádný talent. A to opravdu nepíšu jen tak.

1 0
možnosti
JL

Nekteri diskuteri porad poukazuji na a srovnavaji pocty mrtvych a to je nesmysl. Kazdy okupant se rad vydava za osvoboditele a pouzije jen tolik nasili kolik je nutne aby prepadene pokoril. Proc by Rusaci do nas strileli kdyz jsme se jim sami poddavali, rozhlas, televize, politici vsichne vyzyvali ke klidu. Kdyby se jim postavila armada nasili by pouzili bez vahani. Lidi a vercajku na to meli vic nez dost. Madari se jim v sestapadesatem postavili se zbranemi a rusti agresori tam povrazdili 22 000 lidi. Kdyz nezavislost vyhlasila Cecna ruska soldateska ve dvou valkach povrazdila az 300 000 lidi. Jen pri kobercovitem bombardovani Grozneho zahynulo vic nez 30 000 lidi prevazne civilistu, viz reportaze A. Politkovske. Proto na ni Putler poslal vrazedne komando. Na Ukrajine zasluhou Putlerova vmesovani, jeho vojaku na dovolene, zelenych muzicku, mistnich kolaborantu a zaskodniku dosud skoro 10 000 zahynulych. Tedy aby dosahli Rusaci sveho budou vrazdit mega,toz tak.

Jedno srovnani prece jenom vidim. Nemecka okupace byla brutalni nasilna okupace a Nemci ji za nic jiho nevydaval kdezte Rusaci jejich okupaci vydavali za bratrskou pomoc, ne sice tak brutalni, ale o to podlejsi. Jsme s nimi bratry asi jako Kain a Abel.

3 0
možnosti
Foto

A my si můžeme vybrat sousedy?

0 0
možnosti
Foto

To je normální zločin. Takových se ročně stane. Lidi zabijí i své vlastní děti.

0 2
možnosti
Foto

Ten režim už nemohl páchat taková otevřená zvěrstva jako v 50. letech. To by po všech těch odhaleních publikovaných v Literárkách a v Reportéru neprošlo. Ale v drobném každodenním pokřivování páteře byl bez konkurence (i jako kluk a později student jsem toho byl několikrát svědkem). O neproměněném potenciálu ani nemluvě. Malá země si nemůže dovolit mrhat svými talenty, jen pro to, že tito nejsou ochotni vypustit přes pysky frázi "bratrská pomoc".

Čest všem těm, kdo tou dobou prošli bez úhony na svědomí.

6 1
možnosti
Foto

A proč si myslíte, že to byl důsledek srpna 68 a nikoli standardního komunistického režimu?

2 0
možnosti
Foto

Ona v podstatě každá taková revoluce mění osudy lidí, mnohdy i vzhůru nohama.

Mám v živé paměti slova Václava Havla na jednom z jeho prvních vítězných vystoupení: "Dnešní generace je v podstatě ztracená." To říkal někdy v r. 1989-1990.

0 0
možnosti
Foto

Která to byla? Myslím ta generace?

0 0
možnosti
Foto

Na tema prepadeni nasi zeme hordama barbaru z vychodu blog nenapisu. Musel bych budto nepovolit diskusi anebo mazat vykriky bolsevickych vlastizradcu. Vam pane autore karma a obdiv za silny zaludek

11 1
možnosti
JK

Děkuji. Psal jsem to s tím vědomím, že se výkřiky, o kterých se zmiňujete, ozvou. Jsem na ně tudíž připraven a hlavně mi to umožňuje trochu nahlédnout, jak myslí.

3 0
možnosti
Foto

68- byl jjakýsi soft převrat, díky uvážlivosti L.Brežněva odkládán až do posledního možného volného termínu. Průběh byl rychlý a čistý, odstranění diletanta a stabilizace poměrů si však vyžádala určité společenské náklady, ty ale byly díky celkem rozumnému přístupu dr.Husáka minimální. Ohánět se dnes jakýmisi prověrkami je směšné, podívejme se jen, co se děje například v Turecku.

1 13
možnosti
JK

Brežněv měl nějaké právo rozhodovat o Československu? Brežněv neměl co odkládat, protože neměl sebemenší právo vtrhnout k nám s armádou a okupovat nás. Směšný jste vy, ale to, co píšete, je velice smutné.

14 0
možnosti