Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

Rouzumím tomu, jak byl článek myšlený, zaujal měR^. Kolik českých příznivců Dalajlámy by ve vyhrocené životní situaci pomohlo bližnímu svému? Nemyslím teoreticky. Ve skutečnosti. Bývá je jednodušší o pomoci mluvit, než konat. Zrovna včera jsem viděla reportáž o Ceně Michala Velíška za statečnost. Kdo z nominovaných je příznivcem Dalajlamy nevím, ale v tu správnou chvíli dokázali skutečně pomoci...

1 0
možnosti
Foto

Stejně jakoby se zachovali příznivci čehokoliv (třeba spolku pro ochranu psů:-)). Názory čeho jsme příznivci nelze takto buď vyzdvihovat, nebo démonizovat. Je v tom vždy lidský faktor a morální profil dotyčného jak se zachová. To lidé často, přehlížejí a případné selhaní dotyčného pohodlně svádějí na tu či onu filozofii, či zájmovou činnost, kterou zastává, že ta je škodlivá.

Jinak článek výborný!R^

2 0
možnosti
Foto

J89i66ř55í 24T22u68r98n53e27r

19. 10. 2016 20:57

:-)R^Otvíráte, pane Kvapile, prostor pro minimálně velmi obsažnou úvahu a diskusi. S velkou mírou nadsázky bych řekl, že to, co se snažím ve svých privátních úvahách i tvorbě zjednodušit, vy komplikujete, To není výtka, naopak, zjednodušovat se dá, a snad i může jen to, co bylo dříve analyzováno a zanalyzováno.

Dalajláma, abych se vrátil k tématu, může být symbolem ledačehos, něčeho dobrého i kontroverzního. Záchrannou ruku mi může podat člověk zcela jinak ideově naladěný, a naopak mě může podrazit souvěrec. Tedy nejen idea může být spásou nebo zatracením, ale spásná idea může vést k privátnímu zatracení a ideologicky zatracený jedinec může někoho spasit, Cokoli je možné.

Solidární lidé z Neratovic mohou být šovinisté a pravdu a lásku hlásající lidumilové mohou být pro život nepoužitelní egoisté. Kdo se v tom má vyznat?

Čím hlubší úvaha tím větší dilema, musím zjednodušovat. Myslím, že dobré od špatného pozná skoro každý, a je v principu úplně jedno, na základě jaké vyšší ideje tak činí, Podstatné je, aby tak činil.:-)

2 0
možnosti
JR

J34a84r33a 38R37a23n52k

20. 10. 2016 2:56

Souhlas, jen mne prekvapila veta koncici "ze jde v pripade imigracni krize prevazne o neco jineho nez o humanitarni pomoc".....jak lehke byti humanistou bez lidskosti, nebo naopak.....

"\

1 0
možnosti

Járo, návštěva Dalajlámy je pozoruhodná ze všech možných hledisek.

Víc mě, z pochopitelných důvodů, zaujaly ty Neratovice. Byla jsem ráda, že jsi byl na předání ceny za povídku...

A o blogu je momentálně lepší...mlčeti zlato - pro mě:-)

Ale článek novinářsky:-)'pěkný!

2 0
možnosti
JK

Děkuji za pochvalu. Řekl bych, že dalajláma a jeho postoje jsou zajímavé. Jeho návštěva pak vyvolává na jednu stranu nadšení kvůli jeho postojům i osudu Tibeťanů a na stranu druhou kontroverze kvůli reakcím Číny na něj. Když jsem pak dal vedle sebe (ne do souvislostí) návštěvu dalajlámy, která sice zajímá kdekoho, ale v životech lidí fakticky nic nezmění, s "všední" událostí, která zajímá minimum lidí, ale její účastníky poměrně zásadním způsobem postihne, mohou z toho vyplynout podněty k úvahám. ;-)

1 0
možnosti
JL

Jsou to dvě různé oblasti života, nemá cenu je poměřovat.

1 0
možnosti
JK

Co máte na mysli, že jsou dvě různé oblasti? Kromě toho jsem snad žádné oblasti nepoměřoval. Konečně jsem napsal, že ty dvě události nesouměřitelné, avšak psal jsem o něčem jiném.

2 0
možnosti
Foto

R^

Zde, coby ,,ilustrace" má korespondence s administr.:

,,... Chápu, m.j. i to, že z hlediska provozovatele je prioritou především návštěvnost, neb je až klíčovou pro jeho vlastní existenci. Stejně tak proto i to, že i proto je mnohdy až tolerováno nedodržování ,,kodexů“, a že jejich striktní plnění by se mohlo po provozovatele ukázat až kontraproduktivní. Ovšem stávající stav, bohužel, umožňuje mnohdy až šíření šovinizmu v mnoha podobách, což je u mnohých autorů i diskutujících až standard. projev. Vím, že blogy jsou toliko marginálií v porovnání s celou společností a jejím chováním. Tedy nikoli relevantním vzorkem. Ovšem ne až tak zanedbatelným. Leckoho i v lecčems ovlivňují. Aby bylo rozuměno. Nevolám po jakékoli cenzuře, ani nejsem naiva, že je v možnostech toto ze strany provozovatele jakkoli zásadně změnit. Lidé jsou prostě ,,jen“ lidé. To se ovšem projevuje i v tom, že mnohé blogy i diskuze k nim se nejednou podobají, jak co do témat, tak i formulací, mnohdy spíše až stoce L Je to, bohužel, realita.

Jinak Vás zdravím a děkuji za Váš čas.J.A.J."

Z odpovědi administr.:

....v hodnocení diskusí s Vámi do značné míry i souhlasím, otázka ale je, zda jsme tu od toho, abychom diskutéry (nebo blogery) vychovávali. Já myslím, že nikoliv. Jsou to dospělí, svéprávní lidé... Každopádně ... se naše konverzace vyvinula, jak se vyvinula – pro ... byla zcela určitě přínosná. Přeju příjemný víkend,..."

1 0
možnosti
JK

Zajímavé a docela to koresponduje s tím, co jsem napsal. Děkuji. Bylo zajímavé si to přečíst. R^:-)

2 0
možnosti