Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jinak k diskusi ... kdo něčeho dosáhnout chce, ten hledá způsoby jak to lze, ten kdo ničeho dosáhnout nechce, hledá důvody, proč to či ono nejde.

0 0
možnosti
Foto

To máte pravdu. Ale snažit se oklikou o nastolení utopického komunismu není dobrý nápad.

0 0
možnosti
Foto

K základnímu příjmu.... neměl by zajišťovat slušný životní standard, protože by pak byl silně demotivační. Základní příjem by měl plnit pouze základní sociální funkci, tedy zajistit, že nikdo neumře hlady a nikdo se neocitne bez střechy nad hlavou. Vše ostatní by mělo být v rukou jedince. Potom by ty 4000 byly dostatečné. Záleželo by ale také na nastavení, všeho ostatního. Bylo by žádoucí aby bylo zrušeno povinné sociální a zdravotní pojištění. Pak by mohla být částka ZP klidně i vyšší s tím, že stát by se do toho vůbec nepletl, anebo by nevyplácel nic navíc lidem, ale hradil by třeba 1000 na základní zdravotní pojištění, pokrývající jen nezbytnou péči na záchranu života a základní ošetření a operace při úrazech. Zbytek by byl už na jednotlivcích.

0 0
možnosti
KS

Vy ale mluvíte o jakési univerzální minimální sociální dávce. Její kouzlo by opravdu bylo v úžasném zjednodušení.

Jenomže, jak píše autor blogu: "Umělci by mohli tvořit pouze z vnitřní potřeby a podle svých vizí a nemuseli by se ohlížet na to, jestli o jejich díla někdo stojí." Podstatou myšlenky základního příjmu totiž není zjednodušení systému sociálních dávek. Podstatou je přinést každému občanovi jakousi ekonomickou svobodu, kdy bude mít zajištěný "slušný a důstojný" život bez ohledu, na to zda pracuje nebo čím se zabývá.

Proto je to pro mnoho lidí tak lákavá představa. Racionální argumenty proti tomuto příšernému nápadu nechtějí brát v potaz.

0 0
možnosti
JB

Hezky se čtete..ostatně jako dřív v Přerovsku. R^

0 0
možnosti
JK

Díky. Pamatujete si na mě? Už je to dost dlouho. Víte, co je zvláštní? Vůbec necítím, že bych byl třeba tady při psaní svobodnější. Tehdy jsem měl v novinách opravdu velkou míru svobody. Tady se ale víc rozkecávám, protože nemusím respektovat žádná omezení prostorová, žánrová atd. Možná je to chyba, že nejsou.

0 0
možnosti
Foto

Základní příjem 4 tisíce nic neřeší, je třeba schválit cca 10 tisíc, jedině to pomůže narovnat 25 let deformované mzdy obyvatelstva.

0 0
možnosti
Foto

Dojde k vyššímu zdanění všech mezd nad tohle základní minimum (=demotivace k práci). Doufám, že tenhle utopický model nikdo neprosadí.

1 0
možnosti
Foto

Vidím to podobně. Už dneska píší nadšenci spoustu volného softwaru, editují wikipedii a dělají spoustu užitečných věcí zadarmo. Takhle by měli alespoň nějaké prostředky. Pokud se to solidně implementuje (a má to samozřejmě hromadu úskalí), tak by to mohl být dobrý model pro budoucnost.

2 0
možnosti
JK

Muselo by se to opravdu detailně promyslet, ale těch úskalí by bylo mnoho.

1 0
možnosti
Foto

Steaky zapil citronádou8-o8-o8-o. A dál to už nemělo cenu číst.

1 1
možnosti
JK

No pro vás určitě ne, když se zastavíte právě u toho.

1 0
možnosti
  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik