Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane Kvapile, já s Vámi - jako obvykle - v mnohém souhlasím. Ale dovolím si Vám položit trochu rýpavou otázku. Jak byste nazval skutečnost, že mnozí levicoví (pozor, zdaleka ne jen komunističtí!) autoři jsou už více než čtvrt století nežádoucími osobami ve veřejnoprávní televizi i rozhlase a v drtivé většině tzv. mainstreamových médií a že vůči jejich knihám i jiným dílům je důsledně uplatňovaná tzv. cenzura mlčením? Což mimochodem nemá na jihozápad od našich hranic obdoby. Nic ve zlém, ale tak to prostě je, i když dnes už je situace o něco lepší, než byla v dobách vlády ODS.

0 0
možnosti
JK

To se ptáte toho pravého. Pokud jde o mně, tak na to objektivní názor nemohu mít, protože jsem jednoznačně pravicově orientovaný. A veřejnoprávní televize a rozhlas? Těžko se mě ptát, jak se stavím k tomu, co dělají, když je naprosto neuznávám a myslím si, že by neměly existovat. Jinak obecně se domnívám, že v každém systému existuje nějaká vůdčí ideologie a podle toho, co píšete, by měla být u nás spíš pravicového charakteru. A asi to tak bylo, ale už se to zřejmě mění, když jste psal, že v dobách ODS to bylo horší.

Na jednu stranu lze do jisté míry pochopit, že po čtyřiceti letech vlády KSČ funguje pořád jistá ostražitost vůči levicově orientovaným autorům a že jsou jaksi upozaďováni. Na druhé straně je nesmysl odmítat kterékoli dílo jen proto, že jeho autor smýšlí levicově. Záležet by mělo jen na kvalitě díla. Ale právě, že jen mělo. V praxi to funguje jinak, neboť svoboda a demokracie nechrání před blbostí a předpojatostí. Ovšem obecně, když nevím, koho konkrétně máte na mysli, se k tomu těžko vyjadřuje. Asi tuším, co myslíte - levicoví autoři se nedostanou do edičních plánů velkých vydavatelských domů a když se tam dostanou, tak o jejich dílech rozhodující media mlčí (píšete mainstreamová, ale těmi je přece míněn především bulvár, i když se to nekryje). Jenže tyto "subjekty" se chovají obchodně, a tak nakladatelství vydávají to, o čem si myslí, že se bude prodávat a média referují o tom, o čem soudí, že jim přiláká čtenáře a potažmo zadavatele reklamy. Vím, že to není tak zcela průzračné, ale to u nás není nic a ve světě ostatně také ne. Co víc k tomu napsat?

Takové praktiky je třeba tvrdě a věcně kritizovat. Já to ale nebudu, neb k tomu nemám potřebné podklady. Ono jde vůbec o to, jak fungují media, vydavatelství atd. - teď mám na mysli práci redaktorů, editorů, zkrátka lidí s nimi spojených, jak svou práci ovládají. To by zasloužilo podrobný rozbor, ale ne naštvané výkřiky, že tu není svoboda slova.

0 0
možnosti
DS

Velmi pravdivé, rozumné, děkujiR^

0 0
možnosti
MK

Ten Váš článek, pane Kvapile, není pro "ovečky" těžký, ale ve svých závěrech (jsou-li jaké) neurčitý, rozplizlý. Tak, jak se ukázalo v Německu, Švédsku a jinde, co všechno kolem zvířecích pudů mladých muslimských vetřelců zůstalo pod pokličkou, tak stejně i u nás platí ve velkých médiích, když ne přímo cenzura, tak autocenzura zcela jistě.

Jenže v době rozvinutých soc. sítí mají smůlu, byť je potřeba tabu informace ověřovat z více, třeba i zahraničních zdrojů. Nebudu chodit daleko, bez povyšování mé osoby, když já, obyčejný důchodce píši už před rokem o nebezpečí od muslimských přivandrovalců, o potřebě přísné selekce na hranicích schengenu, a bylo nás zde více blogerů, a teprve dnes o tom začínají špičky EU, včetně těch našich, vážně uvažovat, je něco hodně v nepořádku. A média držela basu.

Proto se "musí s těmi soc. sítěmi" něco udělat; Jourová si svolá majitele a přes její okecávání zní jen jedno: cenzurovat, cenzurovat. Proto, pro výstrahu, s pobídkou min. Pelikána, je obviněn doc. Konvička a je už jedno, že za staré hospodské, téměř soukromé řeči.

Tak, jak v závěru článku relativizujete náhled na svobodu slova, tak stejně alibisticky se k jasným faktům chovají i média. Máme svobodu slova, dokonce v některých případech o něco větší, než na Západě, ale je to svoboda cezená přes dost husté sítko.

1 0
možnosti
JK

Je těžký. Svědčí o tom i vaše reakce. Nepochopil jste z mého textu vůbec nic. Budu citovat: "...když já, obyčejný důchodce píši už před rokem o nebezpečí od muslimských přivandrovalců...". Takhle jste to doslova napsal? Dovedete si představit, že byste byl redaktorem prestižních novin a vyjadřoval se takovými pejorativními slovy o někom nebo o nějaké skupině? Jednak by ten list měl kvůli vám na krku stále žaloby a jednak se jako slušný a morální člověk takto nemůže ve veřejném prostoru vyjadřovat a jako redaktor se musíte minimálně jevit jako slušný člověk. A co byste dělal vy, kdyby v novinách někdo o vás podobným způsobem psal?

Ale tohle je jen prkotina. Píšete o ověřování informací z více zdrojů a pak děláte jakési závěry z toho, že si Jourová někoho svolala a že chce něco cenzurovat. Může chtít, co chce, ona o tom nerozhoduje. Takové tlaky jistě byly, jsou a budou, ale co z toho jako vyplývá? Že je cenzura? Nesmysl. A pak to dáte do kauzální souvislosti s obviněním Konvičky. (Mimochodem napsat jen Jourová a vedle toho doc. Konvička) Obvinění navíc není odsouzení ani trest. Vy jste detailně s tímto případem obeznámen, abyste mohl soudit, co s čím v něm souvisí, proč se to stalo a dělat dopředu nějaké závěry? Media ale nemohou takto prostě pracovat.

Co jsem napsal v závěru, není ani relativizování ani alibismus. Jestli to tak vidíte, je to dalším důkazem, že nic nechápete. Zato vy jste předvedl přesně to, o čem jsem psal. Když media nepíší a neříkají to, co chcete a jak to chcete číst a slyšet, pak lžou. A pokud vám či lidem, co vám konvenují, chce někdo bránit vyjadřovat se nenávistně a nechutně, pak je to podle vás cenzura a útok na svobodu slova.

Víte, kolikrát jsem při práci v novinách objevil nějakou lumpárnu? A jen asi o třetině jsem mohl napsat. Ne, že by mi v tom někdo bránil. Ale je jedna věc něco vědět a druhá to dokázat. Jenže vy akorát sedíte u compu a ťukáte do něj svou zlobu, takže těžko něco pochopíte.

1 0
možnosti
JH

Tak nad tím se musím hluboce zamyslet, dobré téma. Svobodu slova určitě máme, říkat si můžeme v podstatě, co chceme, ale co se mocným nehodí, tomu se prostě prostor nedá. Je uměle vytvářeno "ovčanské" mínění, tak jak se jim to hodí. Tenhle váš článek je pro ovečky hodně těžký:-)R^

0 0
možnosti
JK

Pozoruji, že je těžký.

0 0
možnosti
  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik