Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

To je úrodička - 209 příspěvků. S politováním však musím konstatovat, že ani jeden ze zdejších obhájců Jaromíra Nohavici nepochopil, v čem tkví smysl mého článku. A přitom to v textu explicitně zmiňuji. Všechno, co jsem v perexu a v prvních třech odstavcích napsal, mi sloužilo jako expozice. Pak jsem uvedl: "Mně by tohle všechno mohlo být fuk a každopádně bych o tom nemusel psát, ale mám důvod, proč tak činím." V této větě přímo blbuvzdorně upozorňuji, že následující pasáže jsou tím, co chci hlavně vyjádřit. O Nohavicovi samotném bych nepsal. V perexu přece zmiňuji, že na Nohavicovy kauzy napadal prach. Smysl mého textu pak lze nalézt v posledních dvou odstavcích. To je ono, co jsem chtěl sdělit. A teď mi, milí Nohavicovi stoupenci, ještě chvíli tvrďte, že nejste zaslepení, že se vám nedělá v mozku rudá mlha, když se někdo jen dotkne vašeho miláčka. Nebo mám vážně věřit tomu, že tolik dospělých a jinak rozumných lidí má tak fatální problémy s chápáním psaného slova?

3 0
možnosti
Foto

Začínáte v svých výpadech používat čím dál standardy, automatismy- probémy chápání psaného textu...rudé...atd což je klišé a není tu v té diskuzi bohužel samo...novinář? Vážně novinář? Ne, já pokračovat nebudu, nebudu tohle rozvíjet a jako to nejjednodušší tady na blogu pitvat úroveň profesních frček...jako Vy a jedna Vaše asistentka. Ale jestliže bych si dala práci, rozeberu Vám každou druhou větu, v blogu i v diskuzi. kde předjímáte a slovy sarkasticky a generalisticky hodnotíte a vpodstatě se velmi jednoduše navážíte do těch, co to celé vidí trochu složitěji. Protože mně například Nohavica nad postelí nevisí. A to z několika důvodů. Ale co mi přijde vskutku na hraně nepozérství...cíleně jakoby nerozeznat, kudy se ubraly v své pravé podstatě všechny ty články a písně z pera " kolegů zpěváků" kdysi. Za ten roh nevidět. Ač se i celkem poctivě vidí před rohem. A nakonec projevovat takovou tu zaranžovanou únavu a tvrdit, že ty texty a věci JN si vlastně ani nijak nepamatuju...a že nic moc. A že mi ho někdo nutí. Nenutí. Jen mám za to, že v diskuzi je skutečně pár lidí, Jaroslave, co ne že Nohavicu milujou...já ho uznávám v nékolika věcech...ale že jen od mnohých cítí téma Nohavica jako blbé přiživení se na něčem a někom, byť z nás nikdo v jeho botách nechodil. Nohavica pár věcí mohl Nedělat. Ale co naplat...lidem rozumí a oni jak vidno pořád rozumějí jemu. Diskuzi máte prošpikovanou srážením všech na první dobrou...nejsem fanatik a nejsem modlář a nejsem rudá. Jen zkrátka objektivní vidění. Hlavně těch, co je téma Nohavica, poněkud sveřepě baví...

2 0
možnosti
Foto

Jak můžete vedle sebe postavit Hutku a Nohavicu, ten kdo zpívat neumí, nemůže soupeřit s miláčkem národa. Pan Nohavica umí vzít za srdce a to se panu Hutkovi, jeho urážlivými texty, podaří jen u lidí jeho ražení a těch moc není.

3 2
možnosti
JK

Myslet si můžete, co chcete, ale vy nejste autorita, která by to mohla hodnotit. Nohavica miláček národa - kde jste to vzala? Jakkoli se mi nelíbí Hutkovy písně z poslední doby, Nohavicovy písně mě u srdce neberou. Zamlouvají se mi leda tak ty satirické. Ostatní mi připadají ufňukané a sentimentální. A ty z poslední doby se mi nezamlouvají vůbec. Podle mého je Nohavica už za zenitem. Ale to je celkem fuk. Můj blog je o něčem jiném. Avšak sem do diskuse vtrhla celá kohorta Nohavicových uctívačů a vnucují mi, někdy dost agresivně, jak je Nohavica skvělý a jak nikomu neublížil donašečstvím, a když už uznají, že to nebylo morální, tvrdí, že to jeho velké umění přebíjí. Přesně, jak to píšu v blogu.

2 0
možnosti
Foto

Takže mi vypadl internet takže znovu: Pro Hučína nemám slušné slovo. Za jeho chování, za pomluvy na adresu Jaromíra Šavrdy ( také o tom něco vím, nejste jediný) pane Kvapile a Jarek Nohavica žádné donášení nikdy nepřiznal. Přiznal podpis - jakýsi závazek, ale pokud o tom něco víte, jak se holedbáte, pak nemusím vysvětlovat, jak to fungovalo. Estebákům stačil jen podpis, aby měli dotyčného v hrsti. Ale zajímavé je, že zatímco napříkad o Srpovi nebo Jimi Čertovi víme koho udávali, o Nohavicovi se neví nic. Nikdo se neobjevil a neřekl "ty jsi mně udal" dokonce bratr Karla Kryla jej zval na krylonoce. Udělal by to, kdyby tam byl nějaký faul?

5 1
možnosti
JK

Jaká slova máte pro Hučína je irelevantní. Podstatné bylo, že ho soudy očistily od všech obvinění a že se tedy ukázalo, že byl proti němu zosnovaný komplot. Mimochodem Jan Kryl právě vystupoval na obranu Hučína. A vy jste jako obvykle chytrý jak rádio. A mohu vám ještě sdělit, že mě vaše spekulace kolem krylonocí nezajímají. Snažíte se, aby vypadaly jako dedukce, ale k nim mají vaše spekulace daleko.

1 3
možnosti
Foto

V našem domácím zpěvníčku, který obsahuje asi tak tisícovku písniček všech možných žánrů, je jen jedna Nohavicova. Proč?

Přitom má všechno perfektní, texty dobře skloubené s melodií, výborná interpretace, důmyslná instrumentace.

Asi mi tam chybí něco, co jsem našel v písních Osvobozeného divadla, Semaforu a spoustě "hříček" většiny dalších písničkářů.

Asi je na můj vkus moc chmurný.

2 3
možnosti
JK

Tak nějak. Zjistil jsem jednu věc, a to, že si z Nohavicových písní skoro nic nepamatuji, jen takové izolované fragmenty. Přitom si pamatuji doslova poměrně dost písní.

1 2
možnosti
VV

Tad se to teda zvrhlo. Nikdy bych neveril ze laska dokaze zavrazdit celou diskusi.

1 0
možnosti
JK

Láska ne, ale ustavičné žvanění o ní ano.

3 0
možnosti
PB

Dobeš o Nohavicovi, Lidové noviny, listopad 2007

Kýčař, který ztratil soudnost

Utekl nějaký čas, jeho písně jsem přestal poslouchat a napsal o něm, jen když sesmolil agitku typu Bijí naše děti po CzechTeku. Když se loni v Respektu objevily nové skutečnosti o jeho spolupráci s StB, televizní dokumentarista Petr Slavík, s nímž jsem spolupracoval na Třinácté komnatě o hokejistovi Jaroslavu Pouzarovi, mi nabídnul, jestli bych se nepokusil bývalého kamaráda přemluvit k účasti v pořadu. Složitě jsem získával kontakt na Nohavicovu manažerku, konečně s ní hovořil, vysvětlil jí koncept, souhlasila a poskytla mi písničkářovo „tajné“ číslo mobilu.

I napsal jsem mu, že když vyjeví důvody selhání, rád si s ním před kamerou podám ruku. Odpověděl, že jede na turné do USA, potom točí DVD, ale koncem prázdnin se ozve.

Padalo první listí, když jsem se připomněl, že prázdniny dávno skončily a kde nic tu nic. Už se nikdy neozval. Musím tedy souhlasit s komentáři, jež tvrdí, že Nohavica je zbabělec, který měl sedmnáct let na to, aby se ke všemu chlapsky postavil a pomohl též rozkrýt metody zločineckých kapitánů Liberdů.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/nazory/ja-a-nohavica.A071122_102417_ln_nazory_bat

3 0
možnosti
Foto

Znám, to byla ošklivá kampaň. Napsala jsem tenkrát do mfd odkliívací článek, mám ho nab bogu. J. Nohavica si svou obhajobu dávno napsal.

3 0
možnosti
LP

Tvorba Nohavici je o tom, že dokáže napsat povedou, melodickou a dobře otextovanou skladbu. Je to tedy umělec. Pan Hutka nic z toho nedokáže, je to břídil, který každého hodnotí optikou politického jeho postoje.

Jestli byl pan Nohavica přinucen k nějaké spolupráci s STB, pak je ale oběť, stejně jako všichni ostatní. Máme ho za to zatracovat ? Možná by k tomu ani nedošlo, kdyby nepřijal medaily od Putina. Protože to je právě to, co pražsko-kavárenským povalečům, vadí ze všeho nejvíc. Vždyť se podívejte na našeho slavného generála, kandidáta na prezidenta. U něj nevadí ani členství v KSČ, protože on prozřel.:-) A Nohavicovi nejste schopni odpustit něco, k čemu byl represivní složkou státu ve formě STB, donucen. A ani se neví, jestli vůbec něco relevanthího Nohavica napráskal. Ale liberální demokrat má hned jasno.;-D

9 2
možnosti
JK

No tedy, pane Petrzalko (nebo jak se jmenujete), vy tedy rozhodně nemůžete hodnotit ani Nohavicu, ani Hutku, a vlastně ani nikoho jiného. Také určitě nejste umělec, dokonce nemáte ani průměrný psaný projev.

Doporučuji vám, abyste se radši naučil gramatiku (medaily) a slovosled (politického jeho postoje), místo toho, abyste tady plácal kraviny, které se vám urodily v hlavě.

2 4
možnosti
PB

Já tady znovu dám, s dovolením, jen lehce upravený příspěvek, který jsem vetknul již i do vámi zmiňované diskuze pod blog pana Turnera. Protože psát ho znova, musel bych napsat to stejné:

Nohavica hrával Okudžavu, Vysockého a mnoho jiných. Ti všichni měli s KGB ohromné problémy. Nohavica tím říkal: bolševická totalita je zlo, ne jejich kultura, ta je nám blízká. Máme stejný osud, stejné jho, podobnou kulturu.

StB Nohavicu vydírala. To je nesporný fakt. Oproti jiným já mu tuhle avantýru nezazlívám. Jednak neměl kam uhnout a potom nějak hlouběji jsem se jí nezaobíral a nerad kritizuji něco, o čem mám jen povrchní povědomí.

Nicméně je třeba si uvědomit, že v oněch osmdesátkách byla KGB nadřazená StB. Moskva Praze. Všechno to zlo, zničené životy, nevydaná a zakázaná muzika, problémy, do kterých se dostával sám Nohavica a ti, jejichž texty zpíval, ba i ti, o kterých zpíval, všechno to pocházelo z totalitní bolševické mašinérie.

A také v těch samých dobách byl bolševik Putin důstojníkem KGB pro střední Evropu. A on pak jde a zlomí se před ním jako sirka pro nějaký mosazný metál. Od (bývalého) šéfa samotné KGB!! A přitom vůbec nemusel. Jen pro pochybný kus plechu do sbírky. A věřte, že mocní nerozdávají placky jen tak z nějaké upřímosti a dobrého rozmaru, to už nám dokázal Zeman, ale vždycky jako ocenění loajality svých poddaných. Za věrnost pánovi. A zrovna Putin, který popírá všechno zlo, co nám Moskva kdy způsobila a tvrdí, že jsme se pod její ochranou měli jako pašíci v žitě. My zrádci. Pomlouvá nás a útočí na nás. Hnus fialovej.

A co říct k té Puškinově medaili z rukou Putina? Slovy Pavla Dobeše asi toto:

Nemusel jsi sedět bez příčiny

v nejsmutnějším rohu náměstí,

ten pomník by ti postavili jiní,

vždyť chodili si k tobě pro štěstí.

4 1
možnosti
JK

Ano, četl jsem to. Někde jsem nedávno napsal, že pamatuji doby, kdy Nohavica ještě nedonášel, ani nebral pocty od mocných, ale lidé na jeho koncertech upřímně volali - Jarek je bůh. V podstatě to vyjadřuje to samé, jako Dobešovy verše, ovšem daleko méně poetickou formou.

1 0
možnosti
VV

Jaromira Nohavicu neznam a nikdy jsem ho neslysel. Myslim ze takovych nas bude asi vic.

Jestli je pravda co se o nem pise nevim. Ale kdyz nekdo za mrzky peniz lezl soudruhum kamsi byl jsem jim znechucen a dodnes nemam rad toho zpevaka co opevoval hrdinneho kapitana Minarika ci zalozil skupinu SSM Plameny.

A dej mu Panbuh lehke odpocinuti, kdyz Jaroslav Moucka na obrazovce vypravel jak byl pomyleny a ze vita sovetskou zachranu pred kontrarevoluci tak to u mne prohral.

Naopak muj obdiv a uctu meli polsti umelci, kteri po Jaruzelskeho vyhlaseni stanneho prava odmitali dat souhlas k opakovani poradu s nimi v polske tivi.

Radeji chudsi, nez ohnout hrbet.

1 0
možnosti
JK

Ono je to mnohdy složitější a komplikovanější, ale s principem vašeho sdělení se ztotožňuji.

2 0
možnosti
Foto

;-)Od Malče, vzpomínky na K.H.B. a a F.P. instalované tamtéž, přes Hutkovo vystoupení až po ,,úvahu" Hutka kontra Nohavica. Potažmo uctívače toho, či onoho barda, či ,,barda". A dále - jevy, anebo zjevy. Asi jak kdo, resp. i pro koho;-) P.S.: Nohavica má stále široké spektrum posluchačů od mladejch až po ,,ctihodné" seniory. Čím to asi je?:-)

3 0
možnosti
JK

Můj text má, na rozdíl od tohoto vašeho příspěvku, logickou stavbu a srozumitelný smysl vět. Čím to asi je?

2 0
možnosti