Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Děkuji, i ode mne máte jednu nevýznamnou karmu. R^

----

Drobná technická: „... pokus soustředit slušné lidi včetně těch, jenž se navzdory svým selháním v minulosti rozhodli...“ — nikoli JENŽ, nýbrž JIŽ. https://cs.wiktionary.org/wiki/jenž

1 0
možnosti
JK

Děkuji. Jasně, díky za upozornění na chybu. Občas se to stane i mně. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Máte naprostou pravdu. I ty hlášky zejména dvou "chroniků" jsou docela charakteristické.

4 0
možnosti
JK

Děkuji. Že se přihlásí, bylo zřejmé, šlo jen o to, s čím se vytasí. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Budu bit, ale já osobně si myslím, a to snad v této svobodné společnosti ještě smím, že vznik Charty 77 byl především, jak už jsem uvedl níže, vyvolán potřebou prezentovat, po Helsinských jednáních nebo ještě v jejich průběhu, že u nás existuje nějaká opozice.

Jakou opozici si přejí hospodští pivaři? No, samozřejmě že pivní, která jim pití piva nebude vytýkat a bude pouze upozorňovat na drobné detaily a nesrovnalosti.

A komunisté? Samozřejmě, jak již vyplynulo z mnoha diskuzních příspěvků, mají nejraději opozici komunistickou, která principy socialismu a vedoucí úlohu strany vůbec nezpochybňuje.

1 4
možnosti
VV

Proc byste byl bit? Nejsme jako oni. Tady se (aspon se domnivam) nikdo jiny pri protirezimnich demonstacich neohanel pendrekem.

A podle mne zadny z disidentu nemel potrebu honit si ego jako kdysi exilovy Präsident Benes. take zadnemu z disidentu nelze pripsat na triko tisice obeti represalii nacistu. Ty tisice obeti lze pripsat na triko jen a jen komunisticke strane a jejim prisluhovacum.

7 0
možnosti
Foto

R^:-)Mohl bych se s klidným svědomím podepsat pod vše, co jste ve svém článku uvedl. Mohu na za to sklidit, na rozdíl od podpisu Charty v dobách normalizace, pouze něčí nevoli, což je dobré. Říkám si také kde byli (nebo kde by byli - to už z větší části) dnešní hlasití "kritici všeho" i Charty 77?

12 0
možnosti
VV

Mnozi, nebo lepe nekteri z jejich dnesnich kritiku se tehdy aktivne ucastnili na pronasledovani jejich signataru.

9 0
možnosti
Foto

Početla jsem předchozí diskuzní příspěvky = omlouvám se, že jsem sem vůbec vlezla.

0 0
možnosti
VV

Moc dobre si vzpominam na pohreb pana profesora Patocky. Okoli hrbitova neprodysne obsancovano policii a estebaky, ten zdejsi by mozna mohl vypravet. Na prilehlem stadionu na Markete rev plochodraznich masin, a nad hrbitovem buracela helikoptera.

A ze se ta Charta soudruhu dotkla, doklada jen jejich reakce na ni. Jen nechapu, jak nekteri zdejsi i po 40 letech mohou zde psat sve nesmysly.

Ano, prave tomu bylo 40 let.

11 0
možnosti
Foto

Charta se soudruhů moc nedotkla, jinak by jí nedělali takovou publicitu.

1 4
možnosti
MS

Reakce na příspěvek pana Řezníka ve 12.46:

Dialog s opozicí navázán byl, ale poněkud jednostranný - v podobě represálií ze strany výkonné moci. :-)

S posledním odstavcem vašeho příspěvku, cituji:

"Mimochodem nikdy a nikde se Charta nevyjádřila ke klíčové otázce komunistické moci, k bratrské pomoci v r. 1968 a následnému pobytu sovětské armády. Když opozice, tak musí rozstřílet hlavní bránu pevnosti čelným útokem."

jednoznačně souhlasím. R^

2 0
možnosti
Foto

Tzv. Charta 77 byla jen ,,kapkou v moři". Ovšem i vítaným ,,nástrojem" pro tehdejší kom režim. ,,Normalizací" lze nazvat již srpen 68. Následně pak tzv. pendrekový zákon. CH77 se veřejně neetablovala ani v r.89, ale až po listopadu onoho roku. Je mnohdy příliš až adorována. Jistě lidé v ní sehráli svou ,,dějinnou" roli, nikoli však ,,klíčovou, jež by vedla k pádu kom režimu, ač mnohdy je to až tak prezentováno.

4 4
možnosti
Foto

Vždy když v Praze, v té době probíhaly demostrace proti režimu, tak jsem marně čekal, že někdo na z té Charty vystoupí a využije situace ve státě k tomu, že vyzve lidi k odporu proti režimu, který byl už v té době lidem pro srandu. Není nic horšího pro totalitní režim, že se jej lidé přestanou bát a začne jim být pro smích. To stalo tehdy KSČ. Jenže nikdo nevystoupil i ten Havel se v té době problížil během demonstrace k pomníku sv. Václava, tam položil nepoznán kytku a schoval se do podchodu, kde jej našla StB, která jej stále sledovala a zavřela jej. V listopadu 1989 byli členové Charty na chatách a na veřejnosti se objevili až po týdnu, když bylo jisté, že režim není schopen proti studentům zasáhnout.

3 4
možnosti
Foto

Chartu 77 jsem četl v asi v roce 1980, kdy jsem ji dostal, četl jsem ji tam a zpátky a nikdy jsem nepochopil, proč komunistický režim kvůli tomu tak vyšiloval. Charta sdružila zejména původně skalní komunisty, aktivně se podílející na 50 letech odstavené od dobrého bydla. Měl jsem možnost číst dokumenty Charty 77 a nikde v žádném dokumentu nezpochybnila vedoucí úlohu KSČ, nikdy nenavrhovala a ani nežádal změnu režimu. Chtěla po KSČ pouze dialog a návrat k socialismus s lidskou tváří. Což je asi stejné,jako nacismus s lidskou tváří. Charta byl podle prohlášení V. Havla proti demonstracím v Praze a on sám vyzval v rádiu Svobodná Evropa, aby se demontrace zastavily a s komunisty se raději vedl dialog. Mám pocit, že kdyby KSČ držela ústa, že existuje nějaká Charta, tak o její existenci by většina lidí u nás ani nevěděla.

7 1
možnosti
Foto

Naprostý souhlas, pane Kindle.

3 1
možnosti
Foto

Pane Kvapile, jednu otázku. Pokud se člověk ocitne v nějaké kruté válce a v době oddychu pozná krásnou lásku a popíše ji, znamená to tedy, že tím chválí ty boje, ve kterých se ocitl nebo jen a pouze tu lásku.

Vadí Vám asi, že se tou "normalizací" dalo "prošvejkovat". Jistě, dalo. A je tedy špatně, když někdo své poznatky z té doby popíše tak, jak jste to hezky uvedl?

Je tedy špatně popisovat tehdejší skutečnost tak, jak ji člověk zažil a bylo by správné popisovat ji tak, jak to žádá současný ideologický pohled na věc?

P.S. Komu a proč byla vyvlastněna nemovitost? Já vím jen o tom, že Pavlu Kohoutovi byl "vyvlastněn" jeho přepychový státní či městský byt na Hradčanském náměstí č. 1.

Realita druhé poloviny sedmdesátých let bývá dnes častěji, než je zdrávo, popisována, a to i zde na blogu, značně růžově. Jakoby období husákovské normalizace až do roku 1989 bylo vlastně velkou švandou a selankou, akorát se nesmělo jezdit na Západ na dovolenou a spousta věcí nebyla k sehnání – jednou toaletní papír, jindy banány, cukr, jízdní kola... Režim byl sice otravný, ale pivo bylo levné a dalo se tím vším prošvejkovat.

Zdroj: http://jaroslavkvapil.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=577805

1 7
možnosti
Foto

levné pivo a švejkování je trochu málo pro život.

4 1
možnosti