Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jak jste sám uvedl, je to poněkud kontroverzní téma, i když to nezmiňujete, je v něm mnoho podobného s migrací lidí. Tedy jaksi ode zdi ke zdi. Nejdřív neuvážený přístup a pak nějaká snaha byrokratů to úředně zrušit. Migrace (i lidmi zprostředkovaná) je přirozený proces, nesmí však přerůst v hostitele ohrožující invazi.

1 0
možnosti
JK

Jistě je logické se takovým invazím bránit. A máte pravdu, v případě zvířat i lidí narážejí způsoby obrany na stejné etické, humánní problémy, totiž že člověk, který chce považovat za humanistu, najednou cítí, že se humanistických zásad poněkud zříká.

0 0
možnosti

Pozor, invazní druh není totéž co nepůvodní druh. Invazních je jenom zlomek nepůvodních druhů, a právě ty představují problém. Jde o druhy, jejichž šíření napomohl člověk. Díky němu překonaly rozsáhlou geografickou bariéru a dostaly se do míst, kam by se přirozenými způsoby nemohly nijak dostat a kde nemají přirozené nepřátele. Většina z nich vážně narušuje místní ekosystémy, a pokud je necháte šířit, výsledkem bude něco hodně nudného - jak lze vidět na některých ostrovech, kde invazní druhy převládly. Pokud to nechcete regulovat, tak zapomeňte třeba na rozkvetlé louky. Už je neuvidíte. Za nějaký čas budou všude porosty křídlatek a bolševníku, které když jsou dostatečně husté, nedovolí vyrůst ani stromům.

1 0
možnosti
JK

Souhlasím s vámi, že ne všechny nepůvodní druhy jsou také invazní. Avšak téměř všem nepůvodním druhům napomohl k rozšíření člověk. Ale zrovna tak není ostrov totéž, co kontinent. To, co kritizuji, je vytváření celoevropských seznamů invazních druhů a přijímání jednotné legislativy k jejich likvidaci. Mám pocit, že lidé budou tak jako tak likvidovat, co jim vadí. Myslím si také, že by se s tím evoluce postupně vyrovnala, ale je to pomalé. Tady pro nás. ;-)

0 0
možnosti
MN

EU si neumí poradit s opravdu nebezpečným invazivním živočichem (pochází převážně z arabských států a Afriky) a tak aby něco dělal, zakáže méně ohrožující invazivní druhy.

1 0
možnosti
JK

;-D Nevím, jestli to tak přesně souvisí, ale je to pěkné vysvětlení.

0 0
možnosti
PJ

Nejnepůvodnější druh je v Evropě bruselská exekutiva. Jen nevím, jestli kastrovat nebo hubit. Ale vážně. Na ZOO a soukromé chovy nebude problém pouštět hrůzu, ovšem nějak si neumím představit, co s volně žijícími živočichy. Pochybuji, že např. želva si před bruselským úředníkem sedne na ...krunýřek. Osobně to vidím na zřízení komisí, podkomisí, podpodkomisí, výzkum, studie a já nevím co ještě. Zcela jistě pak bude následovat dojení unijního vemínka ve formě dotací. Co bude následovat na téhle cestě k zářivé budoucnosti?

3 0
možnosti
JK

Také si moc nedovedu představit, jak se to bude organizovat. Každopádně, aspoň si myslím, budou volně žijící druhy na seznamu likvidovat. Jak - jestli odchytem a pak nějakým "humánním" trávením plynem (jako se to dělá třeba s holuby) - to nevím. V lesích žijící tvory budou asi organizovaně střílet jako škodnou. U rostlin je ta likvidace jasnější. Samozřejmě si to vyžádá náklady, komise a studie, jak píšete.

0 0
možnosti
VF

Nečetla jsem seznam invazivních druhů, ale vadí mně jeden neinvazivní a radostně vítaný tvor - bobr evropský. Kdybych se nebála, likvidovala bych je. (Jen nevím jak.) V Lednici by mě vyznamenali. I jinde, všude, kde bobři škodí.

Snad má EU občas v něčem pravdu. Pan Jiroudek uvedl Austrálii, jako příklad.

0 0
možnosti
JK

EU má pravdu v tom, že jsou to invazivní druhy, nemá pravdu, pokud jde o řešení. To totiž žádné řešení nemá. To máte jako s těmi bobry. Škodí nikoli proto, že se přemnožili, ale protože člověk dnes leze všude, všechno si uzurpuje pro sebe, takže bu bobři budou vadit kdekoli. Časem to skončí likvidací bobrů, protože vadí člověku. Ani v Austrálii nic nevyřešili, takže se jim po vnitrozemí toulají stáda koní, oslů, velbloudů, hejna pštrosů a dalších nepůvodních zvířat. Austrálie má však výhodu, že vnitrozemí je prakticky neobydlené, tedy lidmi neobydlené.

4 0
možnosti
Foto

Já si myslím, že se tímto nařízením, zahajuje velmi dobře promyšlený několikamiliardový byznys pro vybrané skupiny lidí a podniků. Budou se vytvářet metodiky likvidace za statisíce zřejmě i miliony, budou se vydávat povolenky podnikatelům, kteří se tím budou živit, bude se dotovat výroba prostředků určených k likvidaci, budou se přijímat zákony, které budou buzerovat lidi, na jejichž pozemcích budou žít vybraná zvířata a zákony, které umožní likvidátorům dělat si na soukromém pozemku co uznají za vhodné vzhledem ke své práci.

A za deset let se přijde na to, že to byly vyhozené peníze a že se rozmnožil nějaký jiný druh, ještě agresivnější, kterého před tím decimoval druh, který byl ze zákona zlikvidován. Jsou to srandisté. ;-D

8 0
možnosti
JK

Tentokrát vám dávám zcela za pravdu a plus.

2 0
možnosti
PN

Nepůvodní v Evropě jsou krom tabáku (Nicotiana tabacum) mimo jiné brambory (Solanum tuberosum), rajčata (Solanum lycopersicum), kukuřice (Zea mays) a další plodiny....

Co na to naši ekologové, sociální inženýři, ochranáři, budovatelé a průkopníci světlejších zítřků atd.? ;-D

5 0
možnosti
JK

O bramborech a kukuřici jsem psal. Ale myslím si, že tyto plodiny nebudou řešit vůbec. Tady jde o to, že řeší některé invazní druhy, které nějakým způsobem vadí člověku, nebo určitým skupinám lidí a tváří se, že prvořadým zájmem je pestrost a původnost přírody. Jenže tu udržet nelze jednak vzhledem k rozsáhlé a pro přírodu neblahé činnosti člověka a jednak vzhledem k přirozenému vývoji a samovolným změnám. A jak jsem psal - původnost k jakému termínu?

3 0
možnosti
MD

Za vas prst namireny na 'komiky' davam karmu. Misto toho, abychom zasli 'na velkou', kdyz je to uz 'na spadnuti', stojime pred 'musli' a cekame, az to na nas prijde. Idiotismus ci zamer? Kdo vi.

3 0
možnosti
Foto

Ovšem pozdě na ,,velkou" jíti když už se v ,,tom" šlape;-)

0 0
možnosti
Foto

R^ i ;-D

Některým invazním druhům jste se opravdu elegantně vyhnul;-) Nevím, jak např. bolševník, že. Atp.

P.S.: např. Australané, tedy asi většina současných, byli svého času také ,,invazivním druhem". Ovšem, kupř. na základě zkušností s králíky, se dostatečně, zdá se, i dost poučili:-) Jinak zdravímR^

2 0
možnosti
JK

Vyhnul jsem se většině invazních druhů. Vzhledem k typu textu jsem se ale omezil na příkladu krocanů a norků ukázat, o jak složitou problematiku se jedná.

1 0
možnosti
JR

J34a14n 92R32á57ž

2. 8. 2016 13:08

Za nejvíce nebezpečný invazivní druh, který přímo ohrožuje evropskou populaci je mezi rostlinami Bolševník velkolepý, a mezi živočišnou říši je nejnebezpečnější druh Arab muslimský a jeho podskupina Afričan nepracovitý. Bolševník se u nás velice rozmnožil a už jsou vypracované vědecké metody na jeho hubení. Invazivní druhy živočišné říše z čeledi Homo sapiens zatím(!) u nás nejsou přemnožení, ale měli bychom se bránit všemi metodami, aby k nám nebyli zavlečeni a nezačali se nekontrolovaně přemnožovat.

Borci a mývalové mne nechávají v klidu, jen Kormoráni mne štvou, když vidím kolik ryb jsou schopni za den ulovit v chovných rybnících a pstruhových řekách .

7 0
možnosti
JK

S těmi kormorány je to velmi partikulární přístup. Bolševník je prevít dovezený do Evropy jako okrasná rostlina. K tomu dalšímu se jako u pana Holce nebudu vyjadřovat.

1 0
možnosti