Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mor versus virus, aneb Na shledanou v lepších časech

Pamatujete 30. výročí sametové revoluce, jak všichni slavili? Aby ne. Jak se naše země zdála zalitá sluncem? Dokonce i premiér Babiš se sklonil před Václavem Havlem a já jsem psal, že jde o začátek agonie diumvirátu Zeman – Babiš.

Nikdo mi to tenkrát nevěřil. Tehdy ale také nikdo netušil nic o koronavirové pandemii, která ostře odhalila neschopnost vládnutí premiéra Andreje Babiše a jeho kabinetu, a zoufalství prezidentování Miloše Zemana.  A vida – dnes už málokdo pochybuje o tom, že prezident i premiér se svou vládou jsou v politickém posledním tažení. Otázka je, jak dlouho ta agonie bude trvat. Každopádně je to dost nechutný a bolestivý obraz muk, která musíme prožívat spolu s našimi vládci. Inu, obraz se maluje v dobách pandemie. A co potom?

Ať už je koronavirová nákaza taková, jak je nám prezentována, nebo je to jinak, to, co v jejím stínu žijeme, skutečné je. Vlastně se nacházíme v době novodobého moru, neboť s virem nakládáme podobně, i když různá srovnávání s minulostí nesedí. A co dělali lidé v dobách morových ran? O tom jsem tady něco psal už více než před pěti lety, tak to nyní zopakuji. 

Pravděpodobně nikdo nepochybuje o tom, že je mor strašlivá a smrtelná nemoc. Lidé postižení morem příšerně trpí a umírají v krutých bolestech. Připomenu tedy několik historických zásad, jak se chránit před nákazou morem, případně mor léčit. Dějinné prameny uvádějí, že není špatné zaříkávání ani pálení kadidla, doporučeno je i záměrně se infikovat jinou zlou chorobou (například lues, tedy příjicí čili syfilisem), neboť mor napadá radši zdravé lidi. A když už mor člověk má, lze třeba vypalovat vředy, nebo pouštět žilou a odvést tak z těla spolu s krví špatné šťávy. A za všech okolností je důležité se modlit a svěřit se do rukou božích.

Mějme na paměti to nejpodstatnější, že pustit někomu žilou je přínosné vždycky, protože to je to hlavní, o co tenkrát i dnes běží. Tedy o prachy a rovněž o zájmy. Ze zorného úhlu ambicí a peněz se jeví zřejmější, proč my, vybaveni věhlasnými profesory a epidemiology, úžasnou vědou, skvělou technikou a sofistikovanými technologiemi, si ani za rok neumíme poradit s nepatrným virem, který vlastně není ani pořádně živý.

Vše, co máme, jsou televize a internet, kde žvaní odborníci i laici, obětaví lékaři, sestry a zdravotníci, bezvadná přístrojová technika, jipky, polní nemocnice, které lze, samozřejmě za velké prachy, rychle postavit a zbourat, místo morových baráků a prken na zatloukání oken a dveří domů s nakaženými, a pak samozřejmě mrazáky na mrtvoly místo morových jam a vápna. Morálně a lidsky jsme od dob morů nepokročili ani o píď. Pokud jde o metafyzické směřování, jsme na tom možná hůř. Zdá se.

Co nám tedy zbývá? Naděje, že někdy v budoucnu bude líp a za všech okolností se modlit a svěřit se do rukou božích. Takže na shledanou v lepších časech.

Autor: Jaroslav Kvapil | čtvrtek 25.2.2021 18:52 | karma článku: 10,86 | přečteno: 277x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Média nikdy nemohla být, nebyla a ani nejsou objektivní

Co je smyslem činnosti médií a práce novinářů? Přinášet objektivní zprávy a pohledy na skutečnost? Říkám, že ne. Smyslem novinařiny je hledat pravdu, ač celou pravdu nelézt nelze, jen částečnou, a ta pravdou vlastně není.

10.2.2023 v 12:12 | Karma: 14,19 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Prezident Zeman zůstal věrný své neomalenosti

Prezident Miloš Zeman byl na poslední zahraniční cestě ve své funkci na Slovensku a na tiskovce se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou se projevil fakt jako světový státník, když řekl, že 80 procent GDP Česka tvoří export.

8.2.2023 v 12:24 | Karma: 41,40 | Přečteno: 4315x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Jak vyčistit Augiášův chlév

Když byl českým prezidentem Václav Klaus, vyprávěl se vtip – „Jaký je rozdíl mezi Klausem a Bohem? A odpověď zněla: Bůh si nemyslí, že je Klaus.“ – Mám pocit, že Miloš Zeman by byl rád, kdyby se o něm vyprávělo něco podobného.

4.2.2023 v 12:56 | Karma: 22,48 | Přečteno: 790x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Bude Česko jako Uganda nebo Federace Mali?

Přijdu do volební místnosti zřízené ve školní třídě a jak čekám, až najdou mé jméno v seznamu, všimnu si, že za katedrou visí nástěnný obraz se vzorovým skloňováním mužského vlastního jména coby názorná učební pomůcka.

27.1.2023 v 17:06 | Karma: 20,86 | Přečteno: 958x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ad) Kdo dnes hájí Nohavicu…

Kdosi prý pronásleduje učitelku Veroniku Valíkovou za její podporu Jaromíra Nohavici, neboť o ní někdo v diskusi veřejně napsal, že by neměla učit děti, protože je prý ruský šváb, když Nohavicovy písně stále poslouchá.

5.12.2022 v 12:56 | Karma: 43,79 | Přečteno: 10753x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik