Kupé pro ženy aneb Svět se zbláznil

VIP blogerka Markéta Šichtařová se pozastavila nad tím, že veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová nepovažuje za diskriminaci mužů, když jsou ve vlacích Českých drah kupé jen pro ženy.

V textu pak Šichtařová klasifikovala kupé pro ženy, tedy opatření ČD z roku 2012 na ochranu žen, které se ve vlacích necítí bezpečně, jako výraz hyperkorektnosti, která se zvrhla v diskriminaci, na níž nejvíce doplácí slušný muž. „Ten se v době hnutí #metoo ani nemá možnost bránit. Je odsouzen předem. Presumpce neviny byla zrušena. Je to přece muž – to stačí samo o sobě,“ napsala blogerka. Kupé pro ženy jí prý nevyhovuje a jedinou útěchou pro ni je, že taková kupé nejsou zatím povinná.

Šichtařová potom vyjádřila obavu, že „dobrovolnost ženského kupé je jen začátek“. Píše: „Jsou přeci země, kde je veškerá doprava a veškerý život oddělen pro ženy a muže. Začne to v kupé, bude následovat celý vůz jen pro jedno pohlaví ve strachu, že by muž mohl ženu ukousnout. Napřed dobrovolné. A pak povinné.“ Zbytek článku blogerky je pak už jen jakýmsi „dedukováním“, čeho všeho mohou být ženská kupé začátkem a rozvíjením fantazií, kam to může vést. Dospěla až k otázce, jestli budou také kupé pro třetí pohlaví, vzhledem k tomu, že v některých zemích je vznik třetího pohlaví „legislativně podpořený“.

A co nenapadlo blogerku, hbitě doplnili diskutující. Kdosi si vzpomněl i na apartheid a nechvalně proslulé nápisy „Only for white“. Šichtařová se zmínila také o svém intenzivním pocitu, že se svět zbláznil. Ano, svět se zbláznil do absurdních spekulací a do domýšlení souvislostí až k šílenostem… Nevím, jestli se zbláznil celý svět, ale ten na blogu idnes.cz a dalších serverech určitě, neboť podobnými alarmistickými úvahami, jakou zde předvedla Markéta Šichtařová, jsou mnozí nadšeni, a navíc je ochotně rozvíjejí.

Zavedení kupé pro ženy v některých vlacích ČD bylo možná hloupostí a zbytečností inspirovanou rakouským příkladem. Dráhy k němu však přistoupily nejspíš jen v reakci na stížnosti žen, které se ve vlacích setkaly s obtěžováním a cítí se tam ohroženy. S nějakou hyperkorektností to nemá s největší pravděpodobností nic společného, tím méně pak s hnutím #metoo, které vzniklo později. I kdyby ale zřízení kupé pro ženy iniciovali lidé zblblí masivním tlakem západních společností na hyperkorektnost, stále se jedná o izolovaný počin, který lze jen těžko považovat za první v řadě dalších kroků.

Šichtařová si to sice může myslet, v tom ji nikdo nebrání, ale pokud chce z faktu kupé pro ženy dovozovat nějaké závěry, měla by tak činit třeba pomocí logických dedukcí, jaké předváděl například Sherlock Holmes v detektivkách. Holmesovy závěry totiž vyplývaly z předpokladů (premis) nezbytně, nešlo jen o nahodilé nebo možné vývody. Jak souvisí ale kupé pro ženy s tím, že u některých sportovkyň zkoušky prokázaly, že nejsou ženami? To ví asi jen Šichtařová, která na to potřebovala poukázat, aby si mohla stvořit budoucí kupé pro middlesex. No a pak pochopitelně ti, kteří jí tleskají.

Nejsem stoupencem těch, kteří hovoří o jakési válce žen a mužů. Psal jsem tady na blogu už v roce 2015, že podle mě sice nic takového neexistuje, a že je nesmysl stavět ženský a mužský svět proti sobě ve snaze dokázat, jak jsou ženy přežívající patriarchální společností utlačovány, z čehož pak plynou hyperkorektní fantasmagorie. Nejsem ale ani stoupencem alarmistů, kteří z jednotlivostí vyvozují dalekosáhlé katastrofické vize budoucnosti. Jsem přesvědčen, že jsou Markétě Šichtařové fuk kupé pro ženy, že ji nejde ani o to, aby upozornila na diskriminační princip, který je podle ní v takovém opatření ČD obsažený. Podle mého šlo jen o to, aby napsala alarmistický článek, na který lidé slyší.

Odkaz na článek Markéty Šichtařové, kdyby snad existoval ještě někdo, kdo si ho dosud nepřečetl: https://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=655411

Autor: Jaroslav Kvapil | pondělí 26.3.2018 12:38 | karma článku: 17,36 | přečteno: 1757x