Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kryl a Ortel aneb Martina v Mešitě

To by bylo, abych nenapsal něco k úspěchu skupiny Ortel v anketě Český slavík a k pokusům srovnávat Tomáše Ortela s Karlem Krylem, když už se k tomu tady vyjádřili prakticky všichni. To druhé je docela zábavná představa.

Nic a nikoho nelze srovnávat s Karlem Krylem, ani žádného jiného tehdejšího písničkáře, jakými byli a jsou třeba Vladimír Merta, Jaroslav Hutka, Vlasta Třešňák, Pepa Nos a další, ačkoli je mám všechny rád, a tím méně pak zpěvák, co si říká Tomáš Ortel. Teď nechám stranou umělecké kvality hudby a textů všech, stejně tak míru vzdoru proti režimu a v případě Ortela proti neblahým skutečnostem. To srovnání totiž neobstojí vzhledem k tomu, že Karel Kryl je již uzavřená legenda, téměř mýtická postava, tragický hrdina. A stal se jí nejen tím, co zpíval, nejen svým básnickým uměním, ale i naprosto specifickým osudem, životními postoji, morálními zásadami, z kterých nikdy neslevil, aspoň o tom nevím. A to navzdory všemu, čemu byl vystaven.

Postavou malý a vzhledem nenápadný Kryl, který působil až plachým dojmem, uměl čelit všem tlakům a protivenstvím zcela neokázalým způsobem, třeba jen ve svetru či v košili a v džínách a s kytarou. A z této pozice dovedl jasně a nekompromisně, tu prostými, tu lehce archaickými, avšak vždycky překvapivými a objevnými výrazovými prostředky předestřít lidem básnické obrazy, které vystihovaly podstaty jevů, o nichž zpíval a co nemilosrdně kritizoval. Naproti tomu Tomáš Ortel dokresluje kulisami, kostýmy to, co se mu nedostává v myšlenkách a obraznosti jeho písní, které se snaží do obecenstva tlačit pod párou také poněkud hrubou naléhavostí hlasu.

Uvedu to na příkladech několika pasáží z Krylovy písně Martina a Ortelovy písně Mešita. V Martině Kryl zpívá třeba: „Smět sedět vedle Martiny a píti suché martini k mokrému masu, sotva bych asi uznával, to co jsem doma zpívával za starých časů...“ Nebo: „Kdybych chtěl líbat Martinu, dal bych svou páteř za třtinu ohnutou větrem, trávil si život schůzemi a večer brblal v přízemí nad Černým Petrem, nosil bych hesla v zástupu a třeba stavěl chalupu a kradl cihly...“ Nebo: „Kdybych chtěl mluvit s Martinou, plet bych si bukvy s latinou a knutu s žezlem, měnil bych pravdu ve lhaní, v častušku hudbu varhanní, plet dobro se zlem...“ V Mešitě zpívá Ortel: „V zemi křesťanů mešita stojí, ať mi někdo z vás na to odpoví, proč kostel nestaví v arabských zemích a proč země má všude je pro smích? Je to prokletí, cítím se v zajetí mediálních lží a strachem o děti. Nebudu ti lhát, i ty se budeš bát, až v burce budou stát a modlitbu svou řvát. Cítit se budou v právu ti v tom černým hávu, útočí jen v davu a svatou válku ctí. Pro Alláhovo slávu uříznou ti hlavu, mají jen o to snahu, zastavme šílenství.“

Z těchto citací je zřejmé, že Kryl neotřelými obrazy a příměry trefně a v syrovosti líčil lidem u nás, co museli obětovat ze svých charakterů, když chtěli žít obyčejné životy, mít svá soukromá štěstí a uspokojovat normální potřeby. On to v emigraci sice obětovat nemusel, ale bylo to vykoupeno steskem po domově a po lásce, jistou vykořeněností, ale radši volil stesk, než by dal páteř za třtinu. Je v tom až mrazivá síla a hluboké poslání. Ortel naproti tomu jen prvoplánově rýmuje skoro až dechovkovým způsobem, viz „Ztratila jsem kajdu, kde ji smutná najdu, našla jsem ji v lese, myslivec ji nese...“ Netvrdím, že Mešita nemá nosnou myšlenku, že v ní není poslání a té písni jistě nelze upřít ani dost silný náboj, není to však poezie, jen staccato výkřiků v rýmované podobě. To by ovšem nemuselo až tak vadit. Běží ale o jinou věc.

Kryl totiž oslovoval drtivou většinu národa, protože zpíval o skutečnostech, které lidé žili, chápali, o co jde, věděli, že je to pravda. Ty hrozby, jež Kryl označoval, lidé důvěrně znali, neboť s nimi byli ve stálém kontaktu, a proto se s Krylovými písněmi identifikovali. Ortel ale zpívá o tom, co by se mohlo stát a přestože hrozby, na které upozorňuje, jsou skutečné a víme o nich, zůstávají pro nás do značné míry latentní. Část národa si myslí, že k něčemu takovému dojde, část se domnívá, že ne a skoro všichni doufají, že k nic takového nenastane, přestože někteří říkají ústy něco jiného.

Rozumím tomu, že se řadě lidí může Ortel a jeho písně líbit, že je oslovuje, že jím mohou být i nadšeni. Především těm se líbí, kteří mají potřebu se stále k něčemu hecovat a přiživovat své spravedlivé rozhořčení, v němž jim víceméně nikdo nebrání. No ale stačí to zatím jen na druhé místo v přitroublé anketě, kterou dlouhá léta vyhrává zpěvák, který poslední roky nic nového prakticky nenazpíval. A pak je tu ta věc, že si Tomáš Ortel může v klidu převzít ocenění ve světle reflektorů a v televizním přenosu. Nic podobného by se Karlu Krylovi u nás v komunistickém režimu nemohlo přihodit.

Autor: Jaroslav Kvapil | úterý 29.11.2016 2:54 | karma článku: 34,64 | přečteno: 4747x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Mé dojmy z absence na koncertu Jaromíra Nohavici

Nebyl jsem v pátek 12. srpna v zámeckém amfiteátru ve Strážnici na koncertu známého folkového písničkáře Jarka Nohavici, ač bych o něm mohl napsal, že je to z minulosti přímo můj známý. Jenže já znám osobně lidí, až hanba.

15.8.2022 v 12:15 | Karma: 27,92 | Přečteno: 1497x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Svět podle Waterse a jiných lidí s podivnými mozky

Dvakrát jsem napsal sem na blog o skrývání lží, dezinformací a zhůvěřilostí za formulku – je to můj názor. Asi je skutečně něco mezi nebem a zemí, neboť den na to mi poskytl „vesmír“ názorný příklad, co ony zhůvěřilosti jsou.

8.8.2022 v 10:22 | Karma: 25,77 | Přečteno: 809x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Prostá duše může nějakému tomu nesmyslu uvěřit

Napsal jsem textík s názvem „Je to můj názor...“, který pojednával o zneužívání legitimního práva každého člověka ve svobodné společnosti prezentovat bez obav své názory – k záměrnému šíření lží, dezinformací a nehorázností.

7.8.2022 v 15:06 | Karma: 16,13 | Přečteno: 548x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

„Je to můj názor…“

Slovo názor je mnohoznačné, a hlavně mimořádně kluzké. Názor je vyjádřením jakkoli vytvořených pocitů ohledně čehokoli. Avšak za formulku „je to můj názor“ se může skrýt i kdejaká záměrně šířená lež a odporné stanovisko.

6.8.2022 v 13:01 | Karma: 21,09 | Přečteno: 733x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Manželé malíři a povodeň na Moravě

Letos uplyne 25 let, kdy mimořádné povodně, způsobené neobyčejně intenzivními a dlouhotrvajícími srážkami na moravsko-slezském pomezí, ničivě zasáhly hlavně Česko a Polsko, značně také Slovensko a okrajově i Německo a Rakousko.

3.7.2022 v 20:16 | Karma: 11,82 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik