Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KT

Protože nikam nutně nemusím zdržuji se už nějakou dobu doma a došla mi četba. Hned se podívám, jestli jsem knížku během let a stěhování někde nepotratila.

Váš článek je podnětný a vybízí k zamyšlení. Díky.

1 0
možnosti
JK

Děkuji. Camus je můj oblíbený autor. Byly doby, kdy jsem ho přímo miloval a jeho romány - Cizinec, Mor, Pád - byly mými klenoty.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za připomenutí románu Mor od Alberta Camuse. Mám tu knihu někde doma od mládí, myslím, že jsem ji původně vytáhl z knihovny mojí máti. Četl jsem ji tehdy dvakrát... Osudy doktora Rieuxe a jeho obětavost jsem tehdy dost prožíval.

Vnímal jsem Camusův román také jako alegorii světa, který nedbal varovných příznaků a dopustil druhou světovou válku. Ta pak přinesla strašné množství obětí, až na dřeň odhalila lidské povahy a zmařila životy mnoha krásných, obětavých lidí toho typu, jako Bernard Rieux. Nabízí se paralela s čínským lékařem, který varoval před možným nástupem epidemie koronaviru. Nebyl vyslyšen, byl mocnými příkře "upozaděn" a nakonec sám zemřel na nákazu, když obětavě pomáhal nemocným.

A podobně, jako má postava doktora Rieuxe v sobě naléhavý mravní apel, myslím, že i dnešní události znamenají pro nás určitý podobný apel na proměnu smýšlení. Otázkou je, nakolik se změní čínská společnost a jakou cestou se vydá, ale naší starostí určitě bude, zda my v naší civilizaci, tak, jak je nastavena a kam se žene, změníme aspoň něco ze svých dosavadních zvyklostí. Díky moc za Váš podnětný text.

3 0
možnosti
JK

Děkuji moc. Ve svém příspěvku jste velmi dobře rozvedl a obohatil, co jsem naťukl v článku.

0 0
možnosti
JK

Děkuji. Víte však, co je zajímavé? Tento článek vychází z úplně stejné filosofie a hodnotové orientace, jako všechny ostatní mé články úvahového a komentářového charakteru. Tentokrát jsem jen nepoužil žádné expresivní a provokativní formulace, a to záměrně.

Ve skutečnosti jste mohl se mnou souhlasit, i když jsme se bavili o humanitě. To je totiž odvěké dilema - na jednu stranu má jistě člověk (lidé) s humanitními postoji právo své hodnoty bránit, na straně druhé je otázka, kam až v té obraně svých hodnot může zajít, aby se sám nestal barbarem (samozřejmě to zjednodušuji). V trochu jiné podobě se toto téma objevuje právě v Camusově románu Mor a rovněž reálně v současnosti při celosvětové koronavirové pandemii

0 0
možnosti
JL

Dobrá úvaha.R^

S tou ctí už teď vypadá všelijak, natožpak bude-li hůř.

3 0
možnosti
JK

Děkuji. Je to tak, už se někteří lidé projevují.

2 0
možnosti