Koronavirus a Koněvova socha (konspirativní úvaha)

Je to divné. Koronavirem se na světě nakazilo přes milion lidí, více než 60 tisíc zemřelo, ale dočetl jsem se, že například v roce 2018 se nakazilo tuberkulózou 10 milionů lidí a 1,5 milionu zemřelo, jen žádný humbuk z toho nebyl.

Nepamatuji se, že by před dvěma roky byla vyhlášená celosvětová tuberkulózová pandemie a nyní se koronavirová pandemie vyhlásila už při nějakých tři sta tisících nakažených, jestli si dobře vzpomínám. Nejsem lékař ani epidemiolog, takže nerozumím tomu rozdílnému přístupu. A teď, jak to souvisí s Koněvovou sochou? Nejspíš nijak, ale trochu si nyní zakonspiruji.

Představitelé Prahy 6 nechali v době nouzového stavu odstranit sochu maršála Koněva. Prezident Miloš Zeman nesouhlasil s odstraněním sochy, ani s termínem, kdy k tomu došlo. Považuje to za morálně neospravedlnitelné zneužití krizového stavu. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček následně uvedl: „Čeští političtí extremisté mají dnes velký den a slaví. Zapomínají, opiti pocitem vítězství nad sochou, že kdo šíří zlo, nakonec mu sám podlehne a skončí v nekonečné temnotě.“

Jak to pan Ovčáček vlastně myslel s tím polehnutím zlu a s tím koncem v nekonečné temnotě? Lze to považovat za pouhý blábol? Ale třeba to není takový nesmysl. Zde na blogu jsem už četl, že odstranění sochy Koněva je dočasným či Pyrrhovým vítězstvím. Ví snad pan Ovčáček a autoři podobných výroků něco víc než běžní lidé? Jsme v nouzovém stavu a kdekdo už netrpělivě čeká, kdy skončí a situace se navrátí k normálu. 

A co když se krizová situace plná nejrůznějších omezení a restriktivních vládních nařízení bude protahovat – s odvoláním na potřebu chránit zdraví lidí – tak dlouho, až nám „přejde do krve“. Budeme pak zase plnit usnesení „strany a vlády“, pokorně žádat, jestli můžeme někam jet… A když si vláda usmyslí, budeme nosit na krku třeba zvonečky s odůvodněním, že nás to bude upozorňovat na přítomnost jiných osob, abychom se mohli vzájemně vyhnout.

Vláda pak každému určí, kde bude pracovat, jak se tam dopraví, co bude dělat po práci, co se komu bude líbit a co zase ne, jak se správně dívat na různé postavy současnosti i historie… A socha Koněva se vrátí na místo, všichni tomu zatleskáme a zlotřilce, kteří ji podle sundali, veřejně odsoudíme a pošleme je na cestu do nekonečné temnoty. A že nouzové stavy a omezení platí i v jiných zemích? Kde je řečeno, že postup není globálně koordinován. Jako správný konspirátor musím přece něco takového říkat. Ostatně bryskní vyhlášení celosvětové pandemie koronaviru by tomu nasvědčovalo.

Samozřejmě pevně věřím, že to, co jsem napsal, je pitomost, jen taková legrácka, že k ničemu podobnému nedojde a až pandemie pomine, svět se zase vrátí (aspoň ten náš) ke svobodě a demokracii. Pevně tomu věřím.

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 5.4.2020 14:09 | karma článku: 16,69 | přečteno: 634x