Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J28a21r52a 20R41a17n75k

30. 12. 2015 22:17

Toto je cerstve ze vcerejsich zprav na CBC tv, je pod tim i diskuse, abyste nemyslel, ze jsem zaujata a je tam i nekolik negativnich prispevku, aspon uvidite, ze vice je tech pozitivnich a mlady muz studoval medicinu, jeho papiry byly dukladne prozkoumany.

http://www.cbc.ca/news/canada/nova-scotia/syrain-refguees-halifax-story-1.3382591

0 1
možnosti
Foto

J80i87ř94í 58T20u88r76n50e41r

30. 12. 2015 21:46

Jako už několikrát, jste mě inspiroval k samostatné úvaze, kterou jsem si již v duchu po přečtení článku pana Peheho ( má se to vůbec skloňovat?) utvářel. Jelikož v ní rozebírám spíše projev prezidenta a článek politologa, než vaši úvahu, jen krátký komentář k tomu, čí se konkrétně nezabývám.

Představa, že kdesi v Sýrii žijí lidé, "kteří mají zkreslenou představu, co je dobro, a co je zlo, a nechají si vymývat mozek islámskou ideologií"odporuje mému chápání i zkušenosti. Myslím, že je to právě naopak.Dobro a zlo ( více to zlo) má pro ty lidi daleko jasnější podobu, než pro nás, kteří o těch pojmech filosofujeme. A to je podstata věci. Člověk žijící roky v prostředí občanské války nemá, a nemůže mít, náš nadhled a snadno pro něho může být zosobnění těch pojmů něco jiného než pro nás. "Vymývaní mozků" s tím souvisí, jde to pak mnohem snáze. To všechno jsou velmi universální jevy.

Před dvaceti pěti lety žili opticky Sýrii tolerantní a nekonfliktní lidé, stejně jako před lety v Jugoslávii, na Ukrajině, v Náhorním Karabachu nebo na jihu Súdánu.

4 0
možnosti
JK

Ale já netvrdím, že nevědí, co je dobro a co je zlo. Němci to za Hitlera také věděli, ne že ne. Nechali se však zmanipulovat nacismem k tomu, aby si mysleli, že mají nějaké právo ovládnout svět a představa, že jim svět leží u nohou pro ně byla lákavá. V Sýrii je to o poznání složitější, nicméně ti lidé tam se zjevně nechávají manipulovat různými ďábly a neříkejte, že ne, protože by to tam nemohlo vypadat tak, jak to nyní vypadá. Ten váš poslední odstavec je velice trefný. Četl jsem od Edwarda Osborne Wilsona o jednom pacifickém mírumilovném přírodním národu, který se vyznačoval nenásilím, tolerancí, hezkými vztahy k ženám a dětem... Až tomu národu za II. světové války dali Japonci přičichnout ke krvi, stali se z těch lidí nejnelítostnější a nejkrvežíznivější hrdlořezové, které Japonci využívali k vraždění těch, co jim kladli odpor.

2 0
možnosti
JC

Pokud vím, tak Assadové vládnou v Sýrii pár desetiletí. Herečka Issová, která je dcerou Syřana, v tisku uvedla, že má z dětství vzpomínky na krásnou a tolerantní zemi, kde byli příjemní lidé. Tak se ptám, kdo ten ráj na zemi vybudoval? To byli ti Assadové fuj fuj diktátoři, co?

5 0
možnosti
JR

J79a29r86a 80R52a18n21k

30. 12. 2015 21:29

Po puci otce Assada v 80. letech uteklo jen do Kanady pres 60.000 Syranu, kolik jich tehdy odeslo do Australie a USA se mi nechce hledat:-/

1 1
možnosti
Foto

K41a30r20e88l 48C47a62c61h

30. 12. 2015 20:54

Není možno srovnávat útěky z Protektorátu, kdy cílová země byla ve válce s Velkoněmeckou říší a cílem prchajících bylo se do války zapojit na straně těch, co s nacisty bojují. Zde utíkají mladí muži buď aby se válce vyhnuli, nebo naopak, aby vedli gerilovou svatou válku proti džaurům v Evropě. Takže žádné ušlechtilé cíle.

Pokud jde o dobro či zlo v Sýrii, bylo by dobré se vždy ptát, co která strana vlastně chce. Zatím jsme slyšeli Assada v televizním rozhovoru s redaktorem Kubalou. Neřekl bych, že Assad lhal, když řekl, že jeho cílem je zachovat v Sýrii sekulární stát. Dělal to tak jeho otec a Bašár v tom pokračoval. Sekulární stát nemůže vyhovovat jen těm stranám, kterým je proti srsti náboženská svoboda. Takže jestli si někdo myslí, že takzvané opozici jde o demokracii, je na hlubokém omylu. Nakonec, kdyby jim o demokracii šlo, tak by se snažili vyjednávat a ne střílet. My máme stále komplex z diktátorů. Proto, je pro Evropany diktátor automaticky zločinec. Neumíme pochopit, že v arabském světě je to jinak. Pro ně je demokrat slaboch, kterého si nemohou vážit. Oni potřebují silného vůdce - tím byl Háfiz. Bašár už tak silná osobnost není a tak si na něj troufli (za vydatné pomoci a podněcování ze zahraničí, kterému poměrně prosperující a nezávislá Sýrie byla trnem v oku).

Takže z našeho hlediska tam dobrá strana není. Ovšem z hlediska běžného Syřana je dobrá strana Bašár Assad a zlá strana všichni, kdo ho chtějí zlikvidovat, protože po jeho likvidaci nezavládne demokracie, ale diktatura vítězné náboženské skupiny. A bude konec sekulárnímu státu. A to bychom chtěli podporovat?

4 0
možnosti
JR

J96a21r10a 97R22a87n11k

30. 12. 2015 21:40

Basar se v poslednich par letech pred demonstraci v roce 2011 zrovna moc dobre nechoval, vezeni byla plna a demonstraci krvave potrel, nechtel demokracii:-/ Svoboda nabozenstvi je i v Turecku.....

0 2
možnosti
AF

Když se podobné "rady" objevují na internetových diskuzích, člověk mávne rukou a jde pryč. Když ale něco podobného prohlásí prezident republiky, je to skutečně na pováženou o duševním stavu nejvyššího představitele Českého státu.

Pan prezident, který sám nechce přijmout žádného uprchlíka, by si měl uvědomit, že mladí muži uprchli z Čech do země, která je přivítala, přijmula, ošatila, zaplatila kurzy řeči a později zařadila do bojových jednotek bojujících proti tomu zlu, před kterým utíkali.

Kdyby se tehdy Anglie chovala tak, jak se chová Zeman a jemu podobní, mladí čeští muži by byli v Anglii zavřeni do detečních zařízení a po třech měsících bez peněz vyhoštěni ze země.

4 5
možnosti
JK

To ale nemyslíte vážně, že? Protože jestli ano, pak bych vám musel napsat, že jste zcela mimo mísu. To by ti mladí syrští muži museli odcházet do Evropy s cílem, aby se tady připravili na boj proti Islámskému státu, což evidentně nedělají. Takže bych vás chtěl snažně prosit, abyste neplácala nesmysly. Nicméně vám děkuji za váš milý příspěvek.

4 1
možnosti
VC

V87í36t 50C58i71b55u78l77k80a

30. 12. 2015 19:35

Když už má náš pan prezident tu drzost říkat někomu, že má jít umřít do války před kterou utíká, měl by také říci ke komu konkrétně se v té válce přidat. Pokud to neví, měl raději mlčet a nedělat ze syřanů zbabělce. Pokud myslel tím bojem za svobodu Asada a jeho armádu, měl to říci rovnou. Ale náš pan prezident nemá odvahu ani na to (mohl by přijít o preference), mlžení a pomlouvání je jistější. Syřané by určitě uvítali alespoň radu kde a od koho získají zbraně a výcvik. Obávám se totiž, že uprchlíci ze Sýrie moc dobře vědí kdo je "zlo", terorista a vrah - jsou to všechny skupiny, které v Sýrii mezi sebou bojují. Opravdu nechápu, jak může někdo někomu úplně cizímu doporučovat že má jít střílet do lidí a případně se nechat zabít.

Pokud jde o světovou válku - mnoho a mnoho mladých zdravých mužů zůstalo hezky doma, vyrábělo zbraně pro wermacht a bralo za to mzdu. Co je morálnější - prostý útěk či pasivní rezistence a v podstatě pomáhání nepříteli? Netroufám si posoudit...

Nicméně jsem rád, že náš vrchní opilec je ochoten opatrně přiznat, že alespoň dětem bychom mohli trochu pomoci. Ono i těch dětí bude pár set tisíc, takže pokud se postaráme o část sirotků a jejich prarodiče, budu moc rád.

4 6
možnosti
JK

No v tom prvním odstavci říkáte v podstatě to samé, co napsal pan Pehe. S tím rozdílem, že pan Pehe ví, kde se píšou v souvětích čárky a kde velká písmena. Neříkám, že vy to nevíte, ale ne vždy. A také máte odvahu psát. Takže co vyčítáte Zemanovi?

Druhý odstavec je hodně podlý, nebo nevíte, jaké tady byly za protektorátu podmínky.

A pokud jde o poslední odstavec, tak osobně Zemana nemám v oblibě, nevolil jsem ho za prezidenta, s řadou jeho výroků, postojů a kroků nesouhlasím a spíš než o něm, jsem psal o tom, že mi komentář pana Pehe připadá stupidní. A "vrchní opilec" je ubohý argument ad hominem. Neznám vás, ale kdybych znal, určitě by našel něco, čím bych vás mohl negativně charakterizovat.

4 0
možnosti
JS

Strana dobra a zla v občanské válce? Nebyl bych v hodnocení tak jednoznačný. Vzpomenu na ruskou, španělskou, jugoslávskou občanskou a marně hledám tu správnou stranu jednoznačného dobra a zla. Husitské války se všemi zúčastněnými stranami nejsou také jednoznačným konfliktem. Třicetiletá válka je rovněž konfliktem,kde nebylo místo na hru dobra a zla. Myslím, že stejně budeme vnímat i probíhající válku v Sýrii.

4 1
možnosti
JK

Ale jistě, v tom s vámi souhlasím. Netvrdil jsem také, že je lehké najít dobro a zlo a není to lehké ani pro konkrétního člověka v běžném každodenním životě. Hledat však lidé musí. Když budou místo toho utíkat, stejně před tou volbou neutečou. A jsou jevy, třeba ty, co jsem popsal, které zlem bezpochyby jsou, a to je nutné si přiznat a nesnažit se to relativizovat. S těmi válkami máte pravdu, ale husitské války bych do toho netahal. Charakter těch bojů tehdy byl naprosto jiný. Kdybyste je sledoval on-line dnešníma očima, připadalo by vám třeba Žižkovo tažení českými zeměmi nejspíš jako série guerillových přepadení měst a ne jako nějaká soustavná válka.

0 0
možnosti
JR

J15a63r81a 64R31a68n32k

30. 12. 2015 18:35

Skutecne nevim kolik muzu z CSR odeslo do Anglie pomahat, pokud znam historicke knihy a povidani anglickych veteranu, tak pokud myslite , ze tam odeslo pres tisic Cechu, to same z Polska, udajne bylo v RAF, vice Polaku.....a vetsinou to byli od letctva - piloti, inzenyri, mechanici, ale v britske armade snad zadni nebyli.

Vetsina tech mladych muzu v Evrope je z Afriky, Balkanu, Afganistanu, Iraku a Syrie.

Nevim, kolik hodin dokumentu z mista v CR ukazi, ale mam vyber ze stovek americkych zprav a zdejsich kanadskych, je jasne, ze v zadnem tabore - v Turecku , Libanonu (snad lepsi v Jordansku) nejsou bezpecni, jak je ve zdejsich diskusich psano. Jednak v Tureku nemuzou dostat praci, z nekterych taboru nemohou vychazet a pokud jsou trochu vzdalen od vetsich mest - kde najit praci? Penize dosli, jsou odkazani na pomoc dobrovolniku a mezinarodnich organizaci. Syrie, krome Damasku a okli, kde se zdrzuji vetsinou Asadovi lide je kompletne rozbombardovana a nejsou uz ani sklepy, kde se s detmi schovavat. Od prvnich, kteri prileteli (vidame je kazdy den ve zpravach), pozitivne vime, ze bud o rodinu prisli, nebo je "missing".

Pokud mi budou letat bombardery nad hlavou, budu prchat.

2 3
možnosti
JK

Ale, má milá, vy mi tady píšete o různých konkrétnostech, počítáte, kolik lidí odešlo do Británie bojovat proti Němcům... Můj text byl však o principech, o rozhodnutí se, kde je dobro a kde zlo, co je dobro a co zlo.

4 0
možnosti
KM

K24a25r54e90l 63M48a23s15e41k

30. 12. 2015 18:25

Jak jste "zjistil", že jsou v Sýrii a v široké oblasti kolem ve velké míře nevzdělaní a neinformovaní? Ve výdajích na školství podle HDP je Syrie na 79. místě a ČR na 109. Rv

4 0
možnosti
JK

Fakt? To jsem nevěděl. Výdaje na školství jsou úplně tím nejhlavnějším měřítkem vzdělání. Já se polepším, pane Mašku.

0 1
možnosti
  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik