Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Díky za článek.  Karel Kryl byl nejen výborný písničkář, ale i dobrý a moudrý člověk. A že ho milovali nejen u nás, ale i na Slovensku, je pravda. I v Čičmanech  je neumělou rukou vyryt  do betonové podezdívky u kostela vypovídající nápis. 3. 3. 1994 + (zomrel) brat Karel Kryl... [>-]V

0 0
možnosti

Máte pravdu, on se ke Slovensku velice hlásil. Rád jsem tuto mou zkušenost s Karlem Krylem (bohužel jedinou) a co mi řekl uveřejnil.

0 0
možnosti

morituri te salutant, moriturus je umírající. Jde o pozdrav gladiátorů před zápasem: "Ave, caesar, morituri te salutant". Zařadit po slově mori mezeru svědčí o nepochopení původního kontextu.

0 0
možnosti

Díky za upozornění. Ale já vím už dávno, co znamená morituri te salutant. Věřte mi. Jen jsem tam dal tu mezeru. Ale že bych nechápal kontext? Prostě jsem nevěděl, jak se to přesně píše.

0 0
možnosti

Je třeba pozorně naslouchat písničkám Karla Kryla i dnes, protože jeho odkaz platí pořád a o to víc v takovém bordelu, jaký u nás vládne. A co s tím může dělat každý občan? Pokud už chce, tak si to u voleb pamatovat, co pro nás ten či onen politik neudělal a nevolit ho. A nebo to udělat jako já, nevolit vůbec. Proč? Protože není co a není koho. A jak jsem na to přišel? Ohlédl jsem se zpět na posledních 25 let. A měl jsem slzy v očích.

1 0
možnosti
Foto

Víte, že Vás čtu..ale tohle, je prostě super!;-)R^

2 0
možnosti

Taky to má ohlas. To setkání s Karlem Krylem bylo jako sen a pak, jak jsem slyšel z rádia v autobusu o jeho smrti, když jsem jel z Hostýna, odkud jeptišky právě vypakovávaly ty nešťastné retardované ženy, bylo jak pecka mezi oči. No a ty fejetony, co mi namluvil do diktafonu. Pro mě to byl jeden z nejúžasnějších zážitků.

2 0
možnosti

Co říci víc? Jeho písně posilovaly v dobách normalizace a burcovaly i po roce 1989. Podobný básník a písničkář s takovým charakterem je vždy jen jeden za celé století. Proč takoví lidé umírají tak brzo???

5 0
možnosti

Byla ho velká škoda. Přál bych mu ze srdce dlouhý život. Na druhé straně to, že zemřel tak mladý, mu zajistilo nesmrtelnost, a to zářivou a jasnou, nezpochybnitelnou. Budu teď trochu nechutný, ale kdyby neumřel, bylo by mu teď přes jednasedmdesát let a můžete si být jist, že by mnohé už otravoval, možná by on sám někam ujel, mnozí by ho zpochybnili, dehonestovali a nakonec by stejně zemřel, ale jako stařík, který už málokoho zajímá.

0 0
možnosti
Foto

Díky za připomínku, takové člověka je ždycky škoda! R^

3 0
možnosti

Pro mě je Karel Kryl niterná záležitost. Celebrity a různé V.I.P. osoby či slavní lidé ve mně nikdy nevyvolávaly trému. Když jsem ale mluvil s ním, byl jsem dlouho rozhozený. Netušil jsem však, že tahle moje připomínka vyvolá takový zájem.:-)

0 0
možnosti

Karel Kryl byl jedním z mála před rokem 1989, kdo pil komunistům krev. Po roce 1989 opět vadil, ale tentokrát nejen komunistům, ale také tzv. disidentům, kteří se s komunisty rychle spojili a společně začali neblahou cestu různých vlád, které vlastně byli proti všemu, co se dát nazvat cesta demokracie a svobody.

7 0
možnosti

No samozřejmě. Když jsem s ním dělal ten rozhovor, byl ze začátku docela napružený a přede mnou ve střehu. Až v průběhu pochopil, že ho nechci prudit, napadat a urážet a že otisknu, co skutečně řekne, tak poněkud roztál a trochu se otevřel. Když jsem mu děkoval za rozhovor, řekl doslova - "Buďto se ptejte, nebo běžte do hajzlu." A pak vznikly ty fejetony.

1 0
možnosti

I já děkuji blogerovi za vzpomínku. Měla jsem tu radost se setkat s K.Krylem osobně také a když na něj vzpomenu jako na člověka, musím říci na prvním místě, že byl strhující! Naprosto strhující!  Ani se nedivím, že mu, jak psali "puklo srdce", to, co v něm měl a jaký  byl, to ani  nemohlo vydržet  více než těch pouhých necelých 50 let. Napíšu klišé, které však je pro něj jak šité: "Čest jeho památce!. Byl jedním z mála umělců, na jehož hrob jsem šla dát 

květiny.

1 0
možnosti

Byl úchvatný. A psalo se, že mu "puklo srdce". Ale on měl zdravotní problémy. Konečně sám v tom mém rozhovoru zmiňuje, že je poživačný, pije, nepříliš zdravě jí (to nepříliš zdravě jsem tak nějak vycítil), takže nejspíš umřel z prozaičtějších důvodů. Každopádně byla ale i jeho smrt symbolická. Byl symbolem a legendou od začátku do konce.

5 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik