Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Ještě by to chtělo specifikovat, nad čím kulíte oči. Ale jinak děkuji za tento smajlík i otazníky.

1 0
možnosti
Foto

Myslím, že každá hudba je odrazem doby. A to se týká i posluchačů. Samozřejmě nelze srovnávat něco co vznikalo v pohnuté době socialismu s dneškem, neboť kdyby kapela Ortel existovala před více jak čtyřiceti lety určitě by dopadla obdobně jako Plastici, ne-li hůře. Karel Kryl byl znám jako zpěvák a skladatel protestsongů. Jakožto hudebník nebyl nijak výrazný, ale básník a textař byl k pohledání.R^ 

Vezmeme-li v úvahu, že formace Ortel taky pár protestsongů zpívá, pak se jedná o podobnost čistě náhodnou, vždyť Karel Kryl zpíval o režimu proti režimu, kdežto Tomáš Ortel o vlastenectví a problému integrace v naší společnosti. Viz Mešita, Problém,  Zůstaň mým domovem apod. Nelze samozřejmě opomenout i jejich nesouhlas s politikou, která má taky svůj podíl, že vznikají písně, které některé zdvíhá že židlí. A nemýlil jsem se, když jsem ve svém článku ,,Je to náš Ortel"  téměř před rokem prorokoval, že o této kapele ještě uslyšíme.

0 0
možnosti
JK

Mám pocit, že hudba u Krylových písní, podobně jako u jiných písničkářů, byla až druhořadá. Určitě nebyla nijak špatná, ale kdyby k ní zpíval, že miluje dívku X a ona o něj nemá zájem, ale že on žije stejně jen pro ni, asi by příliš nezaujal. Zajímavé je, když se říká, že Kryl zpíval protestsongy, že většina jeho písní vlastně ani klasickými protestsongy nebyla. U něj byla nejdůležitější, jak už jsem napsal v textu, právě ta opravdovost a naléhavost jeho písní. Svým způsobem to byla zvláštní, že to dokázal. Když jsem se s ním bavil a ptal se ho na jeho písně o válce a proti válce, když žádnou válku opravdu nezažil, stejně mi to nijak zvlášť nevysvětlil, ale namluvil mi o tom do diktafonu parádní fejeton. Asi to bude tím, že Kryl tím, co tvořil, skutečně žil. A právě to mi třeba u Ortelu chybí. Představte si, že by své písničky hrál Tomáš Ortel jen tak ve svetru na židli s kytarou a měl vlasy učesané na pěšinku, jak by asi dopadl u obecenstva. Četl jsem si řadu textů Ortelu a připouštím, že v nich jsou některé zajímavé obrazy, ale v celku je to poměrně primitivní a nepříliš originální poezie Ortel potřebuje spousta rekvizit a kulis, aby mu to vlastenectví diváci a posluchači uvěřili. A s těmi Plastiky je srovnání ještě těžší. Je totiž otázka, jestli by se ti kluci z Ortelu za stejných okolností jako Plastici vůbec do něčeho takového pustili. Jenže to nikdo nemůže vědět.

1 0
možnosti
Foto

Váš článek oslovil do té míry, že jsem komentář k němu přerostl v jiný článek, který budu s odstupem publikovat.:-) Kdybych však měl jednou větou odpovědět na  otázku v názvu článku, řekl bych : "ne, je to výraz její degradace".

2 0
možnosti
JK

To jsem rád, že vás to oslovilo. Jinak: degradace...? Degradace...; zkusím o tom zapřemýšlet. To navozuje jiné slovo - úpadek. Je naše společnost v úpadku? Jaké jsou hlavní znaky úpadku? No, budu o tom přemýšlet. Třeba se mezi tím budu moci inspirovat zase ve vašem textu, který jste avizoval, neboť tuším, že se toho minimálně dotkne.

1 0
možnosti
Foto

Ke kapele Ortel jsem se již vyjádřil před 11. měsíc. Zde odkaz:

http://vladimirrehak.blog.idnes.cz/c/443558/je-to-nas-ortel.html

1 0
možnosti
JK

Pěkně jste to napsal. Věcně, střízlivě. Četl jsem názor jednoho experta na extrémismus, a ten tvrdil, že se Ortel pohybuje na hraně, ale ne za hranou. Když jsem si přečetl asi dvacet textů písní této skupiny a poslechl zhruba deset písní, dospěl jsem k názoru, že se z jejich údajného extrémismu dělá zbytečná kovbojka. Mně ale v textu nešlo ani tak o samotnou skupinu Ortel, jako spíš o záležitosti, které se kolem ní objevily a pak reakce na ně, když skončila v anketě Český slavík jako druzí za Kabáty a co jsem se snažil jaksi popsat a ze svého pohledu vyhodnotit.

2 0
možnosti
VJ

Pane autoreR^. Srovnávat Ortel s Plastiky, nebo Krylem skutečně nejde. Důležitá je ovšem vaše poslední věta. Radikalizace Islámu se nás zatím přímo netýká. Radikalizace české společnosti ano. V tom vidím větší nebezpečí. Lidé se bojí, že Islám nás připraví o naši západoevropskou kulturu a přitom se o ni připravují sami.

4 0
možnosti
JK

Jak jsem předeslal, zaujalo mě na tom pár momentů, které jsem popsal a hnal to k té poslední větě.

0 0
možnosti
MR

hudba Plastiku opravdu stala za prd. Ale Patockovi slo o svobodu slova, ne o hudbu nebo skladby, take byly dost poklesle.

Dnes Ortel neni perzekvovan, to je fakt. Problem je ze by si nekteri prali aby byl. A o to asi jde. Kdyby to nechali plavat, Cas by udelal sve, to co je dobre prezije,to co ne, tak ne.

Takto bud delaji Ortelu reklamu, a to poradnou a zadarmo, a nebo zase bude nesvoboda, podle toho co se v Evrope deje to neni vyloucitelne.

Takze dohadovat se jestli je Ortel kvalitni nebo ne, nikam nevede. Ale jedno je jiste, lide kteri ho neposlouchaji, nebo dokonce nikdy neslyseli, tak citi jiste zadostiucineni protoze opravdu citi ze politici na ne kaslou.

5 0
možnosti
Foto

Pane Radku, kolik jste toho od kapely Plastic People slyšel? A podle čeho soudíte úroveň té či oné kapely?

1 0
možnosti
Foto

Pane autore, předně Ortel nekřičí. Jeho hlasový formát to neumožnuje. Od své texty recituje. No a Karel Kryl v Československu nebyl pronásledován, protože žil v emigraci a po návratu už ti co by jej pronásledovali, u moci nebyli.

2 0
možnosti
JK

Souhlasím s vámi, že Ortel nekřičí v tom smyslu, co je pod tím slovem většinou chápáno. Také jsem dost dlouho hledal vhodnější slovo, ale nenašel, a tak jsem dal slovo "křičí" do uvozovek, že je to míněno obrazně, jako když se napíše, že třeba "básník křičí do světa a probouzí tím svědomí lidí...", ale máte pravdu - Ortel nekřičí. Pokud jde o Kryla, tak samozřejmě pronásledován byl, než odešel do exilu. Nevím, kolik vám je let, ale podle toho, co jste psal o džínách značky Rifle, tak asi méně než mně. Krylova emigrace s tím pronásledováním v ČSSR souvisí. Jestli znáte jeho písničku o Martině, tam zpívá - "ač je to jenom dvě stě kilometrů nebo ještě blíže a zbývá už jen duše k proclení, na politickém barometru setrvalá níže a dokud trvá, svět se nezmění..." a také, co by všechno musel udělat, kdyby chtěl vidět, líbat atd. Martinu... Poslechněte si to pozorně a bude vám to jasné.

Jinak děkuji za ten postřeh o křičení, což myslím upřímně.

0 0
možnosti
JR

J79a67r11a 19R38a41n13k

8. 12. 2015 3:51

Diky za skvele rozebranou situaci v dnesni CR, jednak mate pravdu v tom, ze se "pisne" Ortelu nikdy nedaji srovnavat s tvorbou K. Kryla a ze se Krylem dnes ohani kazdy zdejsi placici po byvalem rezimu a ze je to dusledek, jak jste napsal - mdle politiky a neakceschopnosti, ale ja bych to nehazela na EU, v tomto pripade pouze CR. Nemohu verit, ze lide, kteri se hudbou zabyvaji, pisi sve vlastni texty, mohou na omluvu Ortelu psat, ze je to odezva na deni v Evrope. To vse uz zde bylo pro ty starsi 2x - valka a 48. rok, kdy jen skutecne par lidi vedelo, jaka mizerie to bude. Jak je mozne, ze vlada, ktera lidem vzala vse, co melo pro ne nejaky vyznam, presto nemohla uzivit narod? Zapomeli ti lide, ze vse bylo na listky a ze stejne nic nebylo? Kam to zabrane, vcetne uranu, na kterem dreli muklove zadarmo slo? Zapomeli na ty prazdne obchody s krasnym jmenem Masna, kde sice byly krasne postery "Se Sovetskym Svazem na vecne casy" a par veprovych konzerv a horcice, sem tam nejake zmrzle slepici krcky..... jak nekdo muze po te dobe tesknit? Mozna "ta jistota", ze to bude stale stejne mizerne? Ze pokud nemame prtibuzne v cizine a nedostavame penize, ktere jsme ani nevideli...., ale mohli jsme si prilepsit oblecenim z Tuzexu, ktere se pak ukazalo v cizine nenositelne, az na ty jeansy znacky "Rifle", ktere se nikde jinde nenosily, ale budiz, meli jsme radost, ze trochu zapadame - v tom veku. V zapadnich Cechach jsme mohli aspon sledovat 2 zapadonemecke programy a jeden z Karl-Marx-Stadtu, jaky rozdil, z tech zapadonemeckych jsme aspon kreslili babickam, jak nam to maji usit:-), ale rozdil v zivote musel definitivne videt i neverici Tomas, nemohu napsat "i slepy".;-)

4 4
možnosti
Foto

No já nevím jestli v cizině byly nenositelné jeansy Levi Strauss, které se v tuzexu prodávaly a na které se tam stála fronta.

0 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik