Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Asi nemá moc smysl tady rozpitvávat, co je a co není dobrý blog, protože svůj cíl píšete už v perexu - aby všichni padli na zadek. To znamená, jak vysokou čtenost, tak karmu. Myslím, že k tomu vedou 2 hlavní cesty:

1. Homorně analyzovat nějaký aktuální celospolečenský problém. HUMOR je to, na co Češi VELMI slyší. Takto to dělá např. Láďa Větvička a má úspěch.

2. Vytvořit něco jako SILNÝ příběh na pokračování, kde nebudou chybět emoce. Lidé mají rádi silné příběhy plné emocí, napětí, akčnosti.

Snad nejlepší seriál, co jsem kdy četl, byla série detektivních románů o Erastu Fandorinovi, jehož autorem je Boris Akunin. To se prostě čte jedním dechem. A rozhodně to nejsou žádné debilní krváky bez invence dnešních dnů.

1 0
možnosti
JK

Děkuji vám za návod a souhlasím s vámi. Láďa Větvička humor nepochybně má a píše dobře, ale mně nesedí jeho nářečí. Ale to je jedno. Já samozřejmě vím, co je potřeba k napsání dobrého blogu. Doufám ale, že chápete, že jsem se pokusil sdělit něco jiného, než o čem vypovídala východiska a co jsem inzeroval. Děkuji za váš příspěvek i za to, že jste připomněl humor, silný příběh a dobře napsanou detektivní zápletku. Je to potřebné takové věci připomínat. Ještě jednou děkuji. ;-):-)

0 0
možnosti
Foto

Trochu z jiného soudku, ale přeci jenom ne tak odtažitého. Kdysi, tedy za časů bez internetu, jsem pracoval v deníku. Celý den jsme se nažili vytvořit výtisk pro příští den. A ráno jsem mohl s velkým uspokojením pozorovat, jak jde na dračku. Ostatně to nebyl problém, protože se jednalo o Československý sport. Nu a den další jsem mohl zase pozorovat, jak je do „našich“ novin balena zelenina. S odstupem let se odvážím kacířsky tvrdit, že v tom možná byla určitá „spravedlnost“.

3 0
možnosti
JK

Já to znám, byl jsem redaktorem a v posledku šéfredaktorem okresního týdeníku a současně editorem stránek našeho okresu v deníku. Ta zelenina vás nemusí trápit. Nic není staršího více pasé než včerejší noviny. Do jisté míry to platilo i pro týdeník.

1 0
možnosti

A Jaroslave, já se ptám: máte to zapotřebí?:-) Myslím, že píšete tak dobře, že blog sem, blog tam......A my, někteří Vaši fandové, si Vás najdeme, nebojte!;-DR^

1 0
možnosti
DS

Já myslím, pane Kvapile, že "dobrý blog" je stejně abstraktní veličina jako "jediná pravda". Názorů, tedy pravdivých náhledů na jakoukoliv otázku, je nespočetně. A stejně tak i názorů na "dobrý blog". Krom schopnosti zapracovat vlastní pravdu-názor do správných slov a slovních spojení jde nepochybně i o štěstí trefit se do správné nálady i chvíle, postojů co nejvíce čtenářů a zaujmutí co největšího počtu otevřených myslí. A to už je tak trochu loterie. A pak, jak už rozepisuje pan Turner, jde i o měřítko "dobrosti" blogu (teď jsem si vzpomněla na kdysi populární seriál o kuchaři Kuřátkovi, kdy jsme blikali světli v obývácích).... Ale děkuji za zajímavé zamyšení. A mimochodem, ani nevíte, jak já rozumím Vašim pohnutkám a snažení... taky bych psala a snažila se, až bych brečela, ale mmt mám jinou, miloučkou, prioritu.:-)R^

2 0
možnosti
JK

K té prioritě vám blahopřeji a jinak s vámi souhlasím. V podstatě se shodujete s názory ostatních diskutujících a já jsem za to rád. Musím však podotknout, že otázka po dobrém blogu mi poskytla sna neotřelou možnost vyjádřit se malinko i k jiným věcem. Děkuji vám.

1 0
možnosti
Foto

Kladu si stejně jako vy tuto otázku pravidelně a patrně i z podobných pohnutek. Pro blog platí, myslím, totéž, co pro jiní druhy písemnictví a umění. Úspěšný nerovná se kvalitní, a to v případě blogu lze diskutovat o tom, co je úspěch.

Je to čtenost? Je to karma? Je to počet komentářů? Nebo jsou to uznání od určité (třeba docela malé) komunity lidí, kteří vyznávají podobné hodnoty a mají podobný vkus? Nechci pokrytecky tvrdit, že mne netěší desetitisícová čtenost na hlavní straně, ale osobně mám určité zábrany a to usilovat všemi způsoby.

Vrátím-li se k obecné rovině, píše, zpívá, hraje, maluje, a co já vím, co ještě dělá spousta velmi nadaných, originálních umělců, o kterých nikdy neuslyšíme a naopak.Vždy to tak asi bylo, ale mediální doba to dohnala ad absurdum. Kdo je zviditelněn a vstoupil do podvědomí, už má vystaráno. Je to patrné už i na této "amatérské úrovni". Dovolím si tvrdit, že některé blogy "úspěšných" blogerů jsou vysloveně mizerné (po všech stránkách) a přitom mají všechny zdejší atributy úspěchu . Je to stejné jako známý a prodávaný malíř se může na plátno...... a někdo to koupí.

Název a perex jsou jistě velmi důležité, ale je to, hlavně, jak píšete, prezentace oblíbeného tématu. Napsal jsem onehdy článek o uletivších ibisech, název a perex evokovaly utečenecké téma a "nachytalo se" na to několik tisíc lidí. Kdyby byli ibisové v názvu, přečetlo by si to možná pár stovek.

Uzavřel bych to tak, že čest a sláva těm, kteří jsou čtení a přitom nelezou svým čtenářům do řiti (nemyslím tím psát o aktuálních a diskutovaných tématech) a jdou si svojí názorovou a výrazovou cestou a neslevují. To jsou možná ti opravdu dobří.

4 0
možnosti
JK

Děkuji vám za podnětné zamyšlení. Je to tak, jak píšete a mně se zase podařilo napsat blog, který vybízí druhé k zamyšlení, což pro mě znamená ten úspěch. Víc než karma nebo čtenost, ač to jistě souvisí. Jinak už dějin literatury je znám případ, kdy byl ve flóru markýz de Sade coby úspěšný autor a třeba takový Emile Zola k němu vzhlížel. No a dnes, kdo zná markýzovo dílo? ;-)

2 0
možnosti
Foto

Takové věci neřeším, Píši o tom, co mi zrovna leží na srdci..Potěší mě, když si to někdo se zájmem přečte. Hudba se také nehodnotí podle toho jak je často hraná, ale podle toho, kolik lidí potěší - kdo jí porozumí. (I ta vážná)... R^V

4 0
možnosti
Foto

R^ Ovšem to, co Vy neřešíte bývá naopak u mnohých i naopak;-)

0 0
možnosti
Foto

,,Jak napsat dobrý blog aneb Je svět inferno či dekadentní bažina?"

Od dekadentního inferna až po blogovou bažinu. Povětšině vše končí v digitální stoupě, jako mnohé jiné podoby díla i ,,díla". Od ,,výkřiku", po snahu exelovat, mnohdy obé, neb jedno druhé nevylučuje. Od ,,špice", po dno. Inu, mnohdy je i největší šlichta za špici považována, neb je tak, či onak ,,in". A chutě ,,konzumentů"? Jako život sám. Někdo vdolky, někdo holky:-)

Úspěšný, občas až i dobrý blog bývá ten, který se zavděčí ,,poptávce", NEB O TU JDE VŽDY AŽ V PRVNÍ ŘADĚ;-)

Je to tak trochu jako např. v Černých baronech. ,,Neblbněte Kefalín, lidí je jak sr..."

Tehdy ovšem ještě netušili, co je to nějaký blog;-)

2 0
možnosti
JK

S tou stoupou máte pravdu, například před soudem dějin obstojí máloco. Čím hlouběji zamíříme do historie, tím méně věcí přežilo. Co my známe třeba z literatury 14. a 15. století? Lidí je fakt jako sr... Ovšem, i když třeba takový Francoise Villon neměl ponětí o internetu, napsal báseň "Já u pramene jsem a žízní hynu", není to trefný příměr k dnešnímu internetu?

1 0
možnosti
JT

Dobrý je za tři, takže průměr;-D. Díky češtině můžeme rozlišit: čtený a čtivý blog. A má zkušenost: čím víc je blog čtivý, tím méně čtený. Ať si každý vybere, co ho víc přitáhne. Nejsem tu pro soutěž, ale pro radost.:-)

3 0
možnosti
Foto

R^ - snad ještě i zábavu bych možná zmínil;-)

1 0
možnosti
VF

Co je dobrý blog?

Některé blogy potěší, s některými autory je prča. Popovídáme si a zasmějeme se. Bručouni a pesimisté sem také patří. Třeba se jim uleví.

Blog je jako život - směšný i smutný. Dobrý, či těžký.

4 0
možnosti
JK

Po čertech dobře vím, že netuším, co je dobrý blog. Proto jsem o tom vlastně psal a doufal, že mi to někdo objasní. A hle, objevila se v diskuzi spousta myšlenek k úvaze. ;-) Děkuji.

0 0
možnosti
DV

D80a67v25i43d 30V50l98k

22. 4. 2016 12:31

Co je to dobrý blog? Který má hodně čtenářů, nebo vysokou Karmu, nebo ten který udělá někomu opravdu radost? Loni se mi podařilo napsat nejčtenější blog Idnesu. Takřka 300 tis. čtenářů, přesto jsem tady napsal mnohem lepší blogy. Podařilo se mi být aktuální a vtipný a všiml si ho admin , který ho držel ve výběru. Měl jsem prostě jen kliku. Pokud nebudu mastit blogy podle voličských preferencí, třeba momentálně pro Zemana, nebo na téma imigrace, pokud nebudu psát o nebezpečných muslimech, stejně se budu motat někde ve středu závodu o nejlepšího blogera. Blog prostě není povídka ani literární útvar, blog je asi něco aktuálního pomíjivého, co by mělo jít s davem. Jinak úspěch mít nebude. A Vy jste podle mne literární typ. Myslím, že Vy a i já prostě jen nejdeme s proudem a asi blogujeme na špatném místě. Takže ten skvělý blog jste přeci už několikrát napsal;-). Přeji Vám hezký den pane kolego

1 0
možnosti
JK

Podle obsahu vašeho příspěvku si myslím, že nejsme v rozporu. Potom ale také jistě víte, že prostřednictvím snahy o odpověď na otázku "Jak napsat dobrý blog?" jsem psal o něčem jiném. Děkuji za hodnotný příspěvek do diskuze.

0 0
možnosti
  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,25
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik