Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Moc zdravím...tak vidíte, taky jisté představy, obrazotvornost a jistá magie.;-) moc mě těšíte zmínkou o hraběti Lautréamontovi... fantazie bezbřehá, podivný tatíček surrealismu. ( i JP Sartre si ho propůjčil do své Zdi - páté povídky). Mám v té knize o Maldororovi milované pasáže... jde o to odhodit zábrany ku svému vlastnímu já... EAP... samozřejmě nás fascinuje ta grotesknost detailů, jako i to úžasné suché konstatování. Ale nejlepší komentář a analýzu o něm napsal Martin Hilský... rozdělit tvář na dvě půle a podlehnout zase té jeho hře rozdvojena... a pak třeba i začít psátR^ :-);-)

1 0
možnosti
JK

Já u pramene jsem a žízní hynu / Villon víno pije / a / kdo to hraje / na tu mandolínu? / Z věže, z hodin slyšet zvon / a / má truchlivý tón, / zdá se, / z času na čas, / že přichází k nás zas / přes tu propast hlasů / hrabě Lautrénont. - pokus o poetickou hříčku.

Děkuji vám a s tím Hilským máte pravdu.

1 0
možnosti
Foto

R^ a je dobře, že Vás ten EAP ke psaní dovedl.

Tak mne napadlo, že mám někde schovaný krásný stostránkový blok s pevnými deskami, který jsem dostala k osmým narozeninám. Zaznamenávala jsem do něj tehdy své první literární pokusy, možná by stálo za to vytáhnout jej po letech na světlo světa. ;-)

1 0
možnosti
JK

No zkuste to, třeba tam objevíte netušené. Jinak vám děkuji.

1 0
možnosti

Pane Kvapile, když jsem přečetla tu část blogu před EAP, tak mě napadlo, že to je nejspíš část z Vaší připravované autobiografie.....moc pěkné.

Ostatně, jak je u Vás zvykem!V:-)R^

1 0
možnosti
JK

Tak autobiografie, to mě ještě nenapadlo. Já to nechám na jiných a na dobu, až zatřepu kopyty. Znáte to - pár slovy zhodnotit, vyzdvihnout zásluhy... a šup do pece.

0 0
možnosti

Vidím, pane Kvapile, že i když politické názory máme poněkud odlišné, náš literární vkus je hodně podobný a motivy, které nás přivedly k psaní, byly téměř shodné. Také ten silný zážitek z EAP jsme měli stejný, akorát že já byl tenkrát ještě o něco mladší (bylo mi asi tak třináct) a četl jsem při chatrném zeleném světle "magického oka" starého rádia (rodiče mi v devět zhasínali) Poeovu povídku Předčasný pohřeb.

2 0
možnosti
JK

Předčasný pohřeb je také skvělý, ale mě úplně nejvíc fascinovala povídka Jáma a kyvadlo (o to větším zklamáním pro mě byl film, který byl na její motivy před léty natočen). A vůbec - Poe je podle mého názoru zakladatelem celé moderní literatury a poezie.

1 0
možnosti
Foto

E.A Poe mě fascinoval zhruba ve stejném věku jako vás. Asi jsem nezačal díky němu psát, ale rád ho čtu stále. O Havranovi ani nemluvě, pouštím si ho v tomto Nezvalově překladu a v Adamírově přednesu docela často. V pubertě jsem začal psát básně, a to pro změnu pod vlivem prokletých básníků a právě Nezvala. Jak už to tak pravidelně bývá, připomněl jste mi touto svou retrospektivní reflexí, že bych jim měl také složit poklonu.:-)

3 0
možnosti
JK

Prokletým básníkům? To ano. Schválně, kterému nejvíc? Kdybych si měl vybrat, tak sám nevím - Charles Baudelaire, Artur Rimbaud, Paul Verlaine, Stéphane Mallarmé, Tristan Corbiére, nebo snad Comte de Lautréamont, či Marceline Desbordes-Valmor, případně ještě někdo jiný, eventuálně i Oscar Wilde, který se k nim někdy řadí. Už už bych se k některému z nich přiklonil, třeba k Baudelairovi, ale pak si řeknu, vždyť přece Rimbaud nebo Verlaine, anebo Lautréamont... Každý z nich měl v sobě něco krásného a zároveň něco odpudivého... A ve francouzštině (ač ji téměř nerozumím) znějí jejich verše úžasně. To je tím, že francouzština je nejemotivnější řečí, co znám, i když čeština je také hodně emotivní a ruština ještě víc. :-);-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik