Diskuse

IQ ty-kve

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DM

Mnoho problému sebou nese známky nejen ekonomického,ale i sociálního rozměru a skutečně je nelze rozložit na po sobě jdoucí sekvenci, kterou lze nastavit na hodnotu 1 bitu,0 či 1

v lidské společnosti by jste potřeboval někdy stav blíže k jedné,blíže k nule neskutečné množství podmínek,protože člověk je všechno možně,jen ne tvor racionální,uvažující ve smylu bináru,mnohdy dokonce prapodivně konající sebedestruktivně.Vaše premisa neplatí.

Nicméně roložení iq kopírující Gaussovu křivku jednoznačně říká,že intelektuální omezení ve společnosti u určité části existují.Nicméně to nic neříká o sociální inteligenci,a ano ani o hlouposti,protože hloupost nemá pevnou definici.

Nicméně to, že mnohi lidí není schopno analyzovat data,rozeznat zjevnou lež od pravdy,věří v černobílý svět a jednoduchá řešení,věří ve fuhrery a potřebují vést za ruku je nesporný fakt ,který potvrzuje i současná polarizace společnosti ,paradoxně právě téměř přesně na dvě stejně velké opozitní skupiny.

0 0
možnosti
Foto

J67a43n 64H92o78r28n45í60k

26. 5. 2021 21:56

Díky za tento blog, zase jsem si trochu utříbil názory R^.

1 0
možnosti
JF

J17a21n 34F53e87r34e56n38c

26. 5. 2021 21:56

"Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt." Tento ohromující citát je pouhou aplikací definice průměru. Nebo-li, polovina obyvatel má intelekt nadprůměrný. Žasněte.

1 0
možnosti
JK

Máte pravdu, ale na citátu je důležitější, k čemu jeho autor z tohoto konstatování došel.

0 0
možnosti
PC

Výborný článekR^

Vzdělání samo o sobě (t.j. formální vzdělání) ještě není známkou vysoké inteligence. Ostatně každý z nás se už asi nejednou setkal s VŠ blbem, ať už to byl lékař, právník, přírodovědec, učitel atd.

Osobně mám zkušenost, že opravdu vzdělaný člověk má otevřenou mysl (stálou potřebu sebevzdělávání), nadhled, schopnost vidět souvislosti, predikovat na základě nabytých zkušeností, přesně vyjadřovat své myšlenky atd.

K tomu ještě sebereflexi, schopnost bez předsudků přijímat a respektovat cizí názory, i když s nimi nemusí zrovna souhlasit (!), a sebeovládání. Vlastně jde o souhrn minimálně 4 druhů inteligence ze 7 známých.

Absenci výše uvedeného nikdo nezakryje ani třemi vysokoškolskými tituly. Naopak absence jakéhokoli VŠ titulu vůbec neznamená, že by člověk nebyl vzdělaný.

4 0
možnosti
VV

Kdyz budu hodne jedovaty, postavim tu proti sobe vsechny ceske prezidenty.

Mame tady jednoho chemickeho laboranta proti dvema vysokoskolsky vzdelanym.

A rozhodujte sami.

0 0
možnosti
Foto

Pan Žikovecký tu připomněl Karla Čapka. Tak ještě citátek:

"Největším nebezpečím civilizace je vzdělaný hlupák."

7 0
možnosti
Foto

I velmi chytří a vzdělaní lidé, mohou, při hodnocení společenských problémů, dojít k nesprávným závěrům. Pravděpodobnost, že k nesprávným závěrům dojdou, je přímo úměrná k velikosti skupiny lidí, která je předmětem hodnocení.

Metodou zkoumání jednání lidí (ne hodnotovými soudy) se zabývá praxeologie.

Ta je základní metodikou rakouské školy ekonomie.

Hloupost je odrazem reality v lidském myšlení, která vytváří závěry, jež jsou v čase a prostoru nekonzistentní a zároveň neustále porušují pravidla predikátové logiky.

4 1
možnosti
JK

Já se těmito otázkami tak metodicky či vědecky nezabývám, ale vím, že staří malá chyba v úsudku a člověk dojde k nesprávným závěrům. Pokud je to záměrné, nazývá se to demagogie. Máte pravdu, že hloupost je důsledkem toho, co jste psal, avšak i nekonzistentní závěry a porušování pravidel predikátové logiky má své důvody, a teprve ty je podle mě zajímavé zkoumat.

2 0
možnosti

Chceme-li se smysluplně bavit o počtu hloupých, měli bychom si nejprve ujasnit co kdo pod tímto termínem rozumí. Co je opakem hlouposti? Karel Čapek v povídce "Agathon čili O moudrosti" říká mimo jiné:

"v takové chvíli není místa pro moudrost, ba ani pro rozum; volby jsou příležitost chytráků."

"Řekl jsem tři slova: chytrost – rozum – moudrost. Všechna tři znamenají jakousi schopnost intelektu; cítím, že mají docela různý smysl,"

"chytrý politik může býti docela dobře taškář a škůdce republiky; ale rozumným politikem nazveš jen toho, kdo dovede řídit věci k obecnému užitku"

2 0
možnosti
JK

Tento Čapkův apokryf je jeden z nejlepších (snad jen O pěti chlebích se mu vyrovná, mám Knihu apokryfů ve výpravném vydání z roku 1983 s ilustracemi Cyrila Boudy) a myslel jsem na něj, když jsem tento text psal.

0 0
možnosti
Foto

Jenže když ono to tak bolí.... myšlení i pracovitost.... A také schází něco jako srdce aby byla rovnice dokonalá. Himmler byl pracovitý, Heydrich chytrý a pracovitý... A ona by se našla celá řada méně do očí bijících případů, jen ten květnový čas mám nějak s tou válkou spojenej. No a úplně nakonec, pokud píšu o dokonalé rovnici, to je taky blud, nic takového neexistuje, stejně jako spravedlnost....

1 0
možnosti
JK

Ano - myšlení a práce bolí, lenost tedy ne, to až pak proleženiny. Ale máte pravdu, k výčtu, co je potřeba kromě inteligence, jsem zapomněl připojit srdce, a rovněž zkušenosti. Dokonalé není nic a ono by to ani nebylo dobré, kdyby bylo. Už jenom z podstaty toho slova - když je něco dokonalé, tak to dokonalo.

2 0
možnosti
Foto

R^:-) Ač v retroperspektivě se ,,cosi" dosti, až podstatně změnilo. Před třiceti lety nebyly ANI TZV. social. sítě, a coby zdroje info tehdy sloužil toliko tisk a TV, POTAŽMO Ro.. Měl jsem roky uložen výtisk tehdejší MF, v kterém byl celostránkový rozhovor s Dr. C.H. A onen článek měl tehdy nadpis:,,Třetina lidí jsou blbci". Že následně tuto ,,zkratku" později použil i M.Z. je pravdou, ba mu někteří ,,připsali" i ,,autorství". Lapidárně bych si to dovolil ,,shrnout". Vyčůranost není projevem inteligence, Ale i člověk s vysokou inteligencí ji dokáže i zužitkovat;-)

1 0
možnosti
JK

To je pravda, tehdy sociální sítě nebyly. V té době jsem měl v práci PC s procesorem 286, tedy lepší psací stroj. Vyčůranost je z oblasti morální, a ta s inteligencí už vůbec nesouvisí. A nemorální inteligentní člověk je vlastně psychopat.

3 0
možnosti
PK

Pan H.? Četl jsem některé jeho články a rozhovory a stačilo.

V mnoha případech je vidno, že jeho nadprůměrné ego těžce snáší neúspěšné pokusy být zvolen do senátu, dám přednost lidem jako Max.Kašparů, Honzák resp. doktor Hnizdil, vždy je vše velmi citlivě vysvětleno.....

1 0
možnosti
JK

Také si myslím, že pan H. má obrovské ego. No a ten samotný citát mi přijde dost trapný. Radkin Honzák je skvělý, ale z kapacit této oblasti jsem vždy nejvíc obdivoval Františka Koukolíka.

2 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik