Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hlas lidu: Opilí řidiči – vpřed!

Napsal jsem text o otázkách prezidentské milosti na příkladu poslední udělené milosti muži, který řídil pod vlivem návykové látky, havaroval a v důsledku toho zemřela jeho žena a jeden ze dvou synů. Reakce v diskuzi mě udivily.

S úžasem, který ve mně vyvolal velmi nepříjemné pocity, zjišťuji, kolik zdejších blogerů a čtenářů má poměrně značné pochopení pro lidi, kteří řídí motorová vozidla pod vlivem alkoholu nebo drog. Je to opravdu tak? Prezident při udělení milosti vzal v úvahu, že druhý nezletilý syn opilého řidiče přišel nejen o matku a sourozence, ale přišel by i o otce, pokud by zůstal ve vězení. Zdá se, že je to z lidského hlediska pochopitelné…

Nicméně počínání toho muže bylo soudy kvalifikováno jako vysoce nebezpečné, ale zabil „pouze“ svou manželku a svého syna. Tento argument nechápu. Opravdu máme tolik pochopení a soucitu pro člověka, který den před tím vydatně popíjí, ráno usoudí, že je v pořádku a vyjede coby řidič na silnici? Jaký soucit měl dotyčný se svou rodinou a se všemi dalšími účastníky silničního provozu? Řekl bych, že žádný. Byla jen náhoda, že při nehodě nezranil či nezabil nikoho dalšího, kdo s tím neměl vůbec nic společného.

V minulém textu jsem označil jako prázdné řeči slova z odůvodnění milosti pro onoho pachatele, že úmrtím je doživotně a nejpřísněji potrestán především on a jeho druhý nezletilý syn. Jistý čtenář kvalifikoval můj postoj jako cynický! Z jakého důvodu bych však měl mít pochopení pro pozdní lítost a výčitky svědomí člověka, který zabije svou ženu a svého syna. Cynické je podle mého názoru chlastat, a ještě opilý naložit rodinu a vyjet coby řidič na silnici, a také to, když takový čin kdokoli omlouvá, pokud dotyčný projeví následnou lítost. Měl především litovat, že si minulý den nedokázal odpustit chlast, a nikam s rodinou nejezdit.

V debatě o cynismu jsem v diskuzi také napsal: „V dobách, kdy jsem ještě pil alkohol, jsem měl po jedné chlastačce v podhorské chatě vézt druhý den domů manželku a dva další lidi. Ač mě přemlouvali, abych už jel, že nás nikdo nechytí a že chtějí být brzy doma, vyjel jsem, až když tester ukázal 0.0 a poté, co jsem se vyspal.“ Přesto se tomuto mému postupu dostalo negativní hodnocení od čtenáře, který příspěvku dal minus.

Věděl jsem již dřív, že u nás existuje značná tolerance k pití alkoholu, někteří lidé dávají dokonce k dobrému historky, jak řídili opilí a co přitom všechno vyváděli. Přesto mě reakce některých diskutujících vyděsila. V současném provozu je velmi náročné řídit i střízlivý a člověk udělá chybu, ani se nenaděje. Jezdit za takových okolností pod vlivem alkoholu či drog je nezodpovědnost, bezohlednost, nezřízeně riskantní, cynismus a přímo zrůdnost. 

Vážení a milí občané, kteří jste tolik tolerantní k opilým řidičům a citliví k osudu pachatelů přečinů za volantem spáchaným pod vlivem návykových látek, ze srdce vám přeji, ať se nikdy nestřetnete na silnici s autem, které řídí opilý či zfetovaný řidič.

Autor: Jaroslav Kvapil | pátek 2.3.2018 22:01 | karma článku: 27,30 | přečteno: 1093x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Mé dojmy z absence na koncertu Jaromíra Nohavici

Nebyl jsem v pátek 12. srpna v zámeckém amfiteátru ve Strážnici na koncertu známého folkového písničkáře Jarka Nohavici, ač bych o něm mohl napsal, že je to z minulosti přímo můj známý. Jenže já znám osobně lidí, až hanba.

15.8.2022 v 12:15 | Karma: 27,92 | Přečteno: 1497x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Svět podle Waterse a jiných lidí s podivnými mozky

Dvakrát jsem napsal sem na blog o skrývání lží, dezinformací a zhůvěřilostí za formulku – je to můj názor. Asi je skutečně něco mezi nebem a zemí, neboť den na to mi poskytl „vesmír“ názorný příklad, co ony zhůvěřilosti jsou.

8.8.2022 v 10:22 | Karma: 25,77 | Přečteno: 809x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Prostá duše může nějakému tomu nesmyslu uvěřit

Napsal jsem textík s názvem „Je to můj názor...“, který pojednával o zneužívání legitimního práva každého člověka ve svobodné společnosti prezentovat bez obav své názory – k záměrnému šíření lží, dezinformací a nehorázností.

7.8.2022 v 15:06 | Karma: 16,13 | Přečteno: 548x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

„Je to můj názor…“

Slovo názor je mnohoznačné, a hlavně mimořádně kluzké. Názor je vyjádřením jakkoli vytvořených pocitů ohledně čehokoli. Avšak za formulku „je to můj názor“ se může skrýt i kdejaká záměrně šířená lež a odporné stanovisko.

6.8.2022 v 13:01 | Karma: 21,09 | Přečteno: 733x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Manželé malíři a povodeň na Moravě

Letos uplyne 25 let, kdy mimořádné povodně, způsobené neobyčejně intenzivními a dlouhotrvajícími srážkami na moravsko-slezském pomezí, ničivě zasáhly hlavně Česko a Polsko, značně také Slovensko a okrajově i Německo a Rakousko.

3.7.2022 v 20:16 | Karma: 11,82 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik