Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

:-)R^Nevím, který aspekt Vašeho článku je poučnější, zdali je to usvědčení rádoby odbornice na politickou ekonomii z blábolení, objasnění pojmů, se kterými si kdekdo zahrává bez jejich znalosti pochopení, nebo diskuse pod článkem, na jejíž části by se dalo dobře demonstrovat, proč jsme v politickém smyslu tam, kde jsme.

1 0
možnosti

Děkuji. Pokud to skutečně poučné je, byl bych rád, kdyby si někdo to poučení vzal. Jenže z diskuse mám pocit, že článek kvitují ti, kteří už dávno poučení jsou, a ty ostatní by poučilo asi jen to, až by jim nějaký milicionář totalitního státu křápnul hlavou o chodník.

Když jsem před časem psal studii "Benešovy dekrety a Evropa", přivedla mě francouzská historička Muriel Blaive ke zkoumání jevu, že se Češi vždy vydávali za demokratický národ. Za první republiky jsme nejspíš takovým národem i byli, protože jsme nedokázali pochopit, že sudetští Němci mohli dát houfně přednost před demokracií nacionálnímu hledisku, byť jejich národ byl ovládaný hrůznou totalitou. Dnes však, po čtyřiceti letech komunistické totality a po tristní politické situaci posledních let, mám ale pocit, že demokratické povědomí do značné míry vyprchalo, když tolik lidí může vážně mluvit o tom, že diktatura může být i demokratická.

1 0
možnosti
Foto

Autor si zjevne plete pojmy totalita a diktatura.

:-)

Totalita znamena, ze stat ovlada a reguluje (skoro) kazdy aspekt zivota obcana. Rika, jaky ma mit dum, zachod, podrobne popisuje jake smi mit auto, vysavac, jak pohrbit sveho krecka, kdy smi nakupovat, koho ma a jak zamestnavat , jak maji vypadat hracky, jak se delaji kysele okurky, a hlavne pak urcuje jake hodnoty jsou ty spravne, co si ma myslet, atd.

:-)

Diktatura je zpusob tvorby zakonu. Pokud je zde svrchovany panovnik, samozvana junta nebo nejaka jina skupina, ovladajici tvorbu zakonu, jde o diktaturu.

:-)

Takze demokraticka totalita neni protimluvem. A o demokraticke totalite pani Sichtarova nepsala.

2 2
možnosti
Foto

Nepsala o demokraticke diktature, samozrejme.

0 0
možnosti

J66a10n 12D56o46u54š93e39k

27. 8. 2021 8:07

Paní Šichtařová si postavila kariéru na tom, že si stoupne doprostřed davu a vykřikuje katastrofické scénáře ideálně s nějakou to malou reklamou na novou knihu kde je rozebírá ve velkém. Myslím, že jste jí tak trošku sedl na lep.

0 0
možnosti

S Šichtařovou máte pravdu, ale to já přece vím. Můj článek však nebyl ani tak o Šichtařové. Možná byste měl spíš přemýšlet o smyslu textu, než spekulovat o tom, komu jsem sedl na lep.

0 0
možnosti

R^

Ano, podivuji se také tomu, jak málo lidí vnímá správně pojem demokracie. Ale nejde jen o politické nevzdělance. Nejvíce mne děsí, že pojem demokracie nechápou ani postkomunističtí papalášové a oligarchové, kteří si myslí, že jsou nadlidi s většími právy než ostatní. V současnosti je to Miloš Zeman, který svojí dehonestací tajných služeb nejen ohrožuje bezpečnostnost naši republiky, ale prozrazuje defekty ve znalosti zákonů a demokracie!

:-)

2 0
možnosti

Ano, je to tak. Bohužel máte naprostou pravdu.

2 0
možnosti

Demokracie je bohužel téměř vždy cesta k diktatuře, což m.j. potvrzuje samotná historie, a to nejen u nás.

Demokratické jsou většinou jen samotné volby (pokud odmyslíme 40 let kom. totality), poté však většinu stran (koaličních i opozičních) přestane volič zajímat. Dříve či později pak se postupně utahují šrouby, a než se člověk stačí vzpamatovat, začnou se ukazovat zárodky diktatury.

Někdy se celý proces odehraje už během roku (po nástupu Hitlera v roce 1933), jindy do dvou let (komunistický puč 1948) a někdy se celý proces děje plíživě, ale nakonec skončí stejně.

Dnešek, kdy se o svobodné zemi už nedá mluvit, je ukázkou tohoto plíživého procesu. Bezzubá opozice jakoby ani nebyla opozicí, takže to vypadalo, že v Parlamentu sedí novodobá Národní fronta.

Z tohoto důvodu je vcelku naivní, že by letošní volby nastoupený trend zesilující diktatury změnily. Nevidím dosud nikde žádnou stranu, která by chtěla současný stav radikálně změnit.

3 1
možnosti

Máte jistě v ledasčem pravdu, ale proč to ve vyjádřeních tak hrotíte? Pokud jde o poslední větu, evidentně nechápete, ostatně jako spousta dalších lidí, co je zásadní věci u nadcházejících voleb. Vaše spekulace, že nevidíte nikde žádnou stranu, která by současný stav chtěla změnit, jsou úplně k ničemu. Vy nevidíte, že je nezbytné odstavit od moci Babiše a jeho ANO, aby se následně zpřetrhaly jeho sítě v celé státní správě? Když vyloučím komunisty a jiné extrémisty, pak je celkem jedno, kdo Babiše porazí, protože každopádně nebude mít vytvořeny ony sítě a bude trvat nějaký čas, než je znovu dokáže rozprostřít. Když ale vyhraje Babiš, dojde k tomu, o čem píšete a vy se můžete jen tlouct do hlavy za své zbytečné spekulace.

1 1
možnosti

Je zajimave vase rozpolozeni s vyrokem pani Sichtarove, pane Kvapile. To uz proto, ze zijete v zemi, ktera si rika demokraticka, ale ma system vedeni statu presne podle definice pani Marketky. Aby nebylo vysvetlovani jinak, zopakuji. Demokraticka diktatura.

Vysvetleni je presne podle nasi Ustavy. Po kazdych volbach je vybran vitez a ten ma povinost sestavit vladu. System pocita z vetsinou ve Snemovne na podporu nove vledy, proto se tvori KOALICE. Ta MUSI mit minimalne 101 hlasu v teto komore, aby vse mohlo prochazet bez problemu, co vlada pripravi. Tim se podle mne vytvari presne ta "DEMOKRATICKA DIKTATURA" teto skupiny ve Snemovne.

Priklad teto skupiny je volba zakona o nekoureni v pohostinstvi a restauraci. Cast priznivcu ANO ve Snemovne hlasovalo podle sveho mineni PROTI tomuto zakonu. Presne jak jejich mandat prikazuje. Jenze....!! Jiste si take vzpominate na slova predsedy vlady Sobotky, ktery svymi slovy napadal ty odpadliky a domahal se zmeny jejich postoje k tomuto zakonu.

Pribeh poukazuje na kazdou KOALICI jako DEMOKRATICKOU DIKTATURU clenu ve Snemovne. To se vztahuje i na pravicovou koalici.

Co vy na to????

2 1
možnosti

Co já na to? Že píšete nesmysly. Jednak republika není sněmovna a demokratická diktatura je oxymóron, ať to obalíte, čím chcete.

2 2
možnosti
Foto

Je to vážné, neb se o to někteří pokoušejí.

V demokracii má moc většina, ale jaká? Všech občanů, nebo jen voličů? Přijde-li k volbám třeba jen 20%, dá se mluvit, že zvolení bylo zvoleni demokraticky? Těžko, protože to nebyla většina. A nestalo se něco takového i u nás?:-)

Paní Markétu nelze brát vážně, ona si musí dělat reklamu, aby prodala své ekonomystické poudačky.

R^

4 2
možnosti

Mně ani tak nešlo o Šichtařovou jako o její obdivovatele.

2 1
možnosti
Foto

Pan Kvapile. Add Šichtařová- publikovat, publikovat, publikovat. I na blogu. Sebeprezentace i PíÁr na její, m.j i profivydavatelskou, resp. spisovatelskou I FINANČNÍ činnost. Viz. její časté odkazy na její knihy i v blozích. To vše pak servírováno co nejvíce poutavě, aby to zaujalo;-) Co se týká tzv. demoktratury, o té lze více než jen polemizovat, neb její prvky lze nalézt i v tzv. tradičních demokraciích, v lecčem i u nás. Zakončím i svou sebeprezentací s odkazem na můj zatím poslední blog s názvem ,,Co komu vlastně vadí na demokratůře?" Jinak jsem s pozdravem J.A.J.

2 0
možnosti
Foto

Pochopitelně :Pane Kvapile!

0 0
možnosti

Také mě hřeje, že to vypadá, že mladší generace se dere k moci. Jsou to ti, nepotřebují celoplošné TV vysílání a navzdory proklamacím nejsou závisláci sítí, ale jejich uživatelé, sítě jim slouží. Díky nutné osobní opatrnosti v digitálním prostoru jsou i kritičtí a ptají se často "proč?". Tahle otázka zaručeně vytočí každého diktátora, my otcové to máme v praxi ověřené. Proto obavu o demokracii nemám, spíš se těším na další blekotání vůdce po bezelstné otázce "PROČ?". ;-)

4 0
možnosti

Otázku proč? je dobré si občas pokládat. Jinak s vaším příspěvkem souhlasím.

1 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik