Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko ve spárech hazardu?

Jako zemi ve spárech hazardu vykreslil prý Česko server televize Al-Džazíra. Podle článku na serveru Novinky.cz, který o tom referoval, Al-Džazíra zřejmě hodně přehání, ale pravdu má v tom, že se u nás proti hazardu nic nedělá.

Podle rčení, že „ryba smrdí od hlavy“, začnu od senátora a podnikatele Iva Valenty, majitele hazardní skupiny Synot, přezdívaného „král hazardu“, jak se o něm lze dočíst na Wikipedii. Co to, sakra, je – hazardní skupina? Hazard jako běžné podnikatelské odvětví? „Podnikání“ v hazardu i samotný hazard stály odnepaměti na okraji společnosti a nezřídka dokonce za tím „okrajem“. Ačkoli lidé měli vždy v oblibě hazardní hry a sázky, gamblerství (i když se to tak dříve u nás nenazývalo) nebylo nikdy pro člověka ničím, čím by se mohl a chtěl chlubit. U nás je ale od roku 2014 „král hazardu“ senátorem. Je to však divné, neboť senátorem se v Česku může stát jen státní občan České republiky a Ivo Valenta je údajně od roku 1998 občanem Monaka. Tak jak to je? Buď je chybná informace o monackém občanství Iva Valenty, nebo je senátorem nezákonně. Nebo snad platí nějaká výjimka?

Před časem jsem slyšel pana Valentu v televizi říkat něco v tom smyslu, že on lidi nenutí, aby hráli na automatech, že je to svobodná volba každého. Zpočátku určitě ano. Ve chvíli ale, kdy se člověk stane patologickým (chorobným) hráčem, takzvaným gamblerem, není pro něj už hraní v žádném případě svobodnou volbou. Patologický hráč je na hraní závislý a je to závislost srovnatelná s těmi na alkoholu, tabáku nebo drogách. Kromě toho je patologické hráčství lékařská diagnóza a léčí se (velmi obtížně) ve speciálních zařízeních. Hovořit tedy v souvislosti s patologickými hráči o svobodné volbě je čirý nesmysl. Přitom závislí gambleři tvoří podstatnou část hráčů na údajně výherních (vpravdě ale proherních) automatech, v kasínech, on-line hazardních hrách na počítačích a podobně.

To ale znamená, že příjmy z hazardních her, ať už přímé nebo daňové z provozu hracích automatů a heren všech druhů, pocházejí z velké části od nemocných lidí, což lze nazvat v podstatě hyenismem. Na patologických hráčích parazitují nejen majitelé a provozovatelé hracích beden, ale i obce a stát. O tom, že se na gamblerech živí lichváři a různí vyděrači, není snad ani třeba hovořit. Není třeba příliš rozebírat ani to, že patologické hráčství ničí a devastuje rodiny, samotné gamblery, že je spojeno s majetkovou i násilnou kriminalitou a že léčení hráčů stojí zdravotnictví (stát) obrovské peníze, které jsou navíc vynakládány většinou marně, neboť léčba gamblerů je až tragicky neúčinná.

A co dělají stát a obce, když se „snaží“ řešit negativní dopady hazardu? Rvou se o peníze, totiž o drobky, co jim v podobě zdanění hazardu padají z příjmů majitelů hracích automatů, heren a vůbec všelijakých „hráčských doupat“, pardon kasín. O tom, že by tím stát a obce řešily problémy a zhoubnou podstatu hazardu, si snad nemůžeme nechat ani zdát. Česko je hernami a herna-bary stále přímo poseto a víc než hazardu se u nás vychází vstříc snad jen holdování alkoholu. Al-Džazíra podle mě přehání v líčení důsledků rozbujení hazardu a jeho sociálních dopadů. Zatím! Snad! Ale má pravdu, že se proti hazardu u nás téměř nic nedělá. Minimálně to tak „z vonku vyzerá“.

Autor: Jaroslav Kvapil | středa 21.9.2016 2:17 | karma článku: 18,11 | přečteno: 486x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Mé dojmy z absence na koncertu Jaromíra Nohavici

Nebyl jsem v pátek 12. srpna v zámeckém amfiteátru ve Strážnici na koncertu známého folkového písničkáře Jarka Nohavici, ač bych o něm mohl napsal, že je to z minulosti přímo můj známý. Jenže já znám osobně lidí, až hanba.

15.8.2022 v 12:15 | Karma: 27,92 | Přečteno: 1497x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Svět podle Waterse a jiných lidí s podivnými mozky

Dvakrát jsem napsal sem na blog o skrývání lží, dezinformací a zhůvěřilostí za formulku – je to můj názor. Asi je skutečně něco mezi nebem a zemí, neboť den na to mi poskytl „vesmír“ názorný příklad, co ony zhůvěřilosti jsou.

8.8.2022 v 10:22 | Karma: 25,77 | Přečteno: 809x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Prostá duše může nějakému tomu nesmyslu uvěřit

Napsal jsem textík s názvem „Je to můj názor...“, který pojednával o zneužívání legitimního práva každého člověka ve svobodné společnosti prezentovat bez obav své názory – k záměrnému šíření lží, dezinformací a nehorázností.

7.8.2022 v 15:06 | Karma: 16,13 | Přečteno: 548x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

„Je to můj názor…“

Slovo názor je mnohoznačné, a hlavně mimořádně kluzké. Názor je vyjádřením jakkoli vytvořených pocitů ohledně čehokoli. Avšak za formulku „je to můj názor“ se může skrýt i kdejaká záměrně šířená lež a odporné stanovisko.

6.8.2022 v 13:01 | Karma: 21,09 | Přečteno: 733x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Manželé malíři a povodeň na Moravě

Letos uplyne 25 let, kdy mimořádné povodně, způsobené neobyčejně intenzivními a dlouhotrvajícími srážkami na moravsko-slezském pomezí, ničivě zasáhly hlavně Česko a Polsko, značně také Slovensko a okrajově i Německo a Rakousko.

3.7.2022 v 20:16 | Karma: 11,82 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik