Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Víte, co je zajímavé? Že naši veřejnoprávní televizi kritizují politici i řadoví občané zprava i zleva. Ze všech sloganů, které si berou ČT na mušku, mi přijde nejvtipnější tenhle: "Demokracie začíná tam, kde končí signál České televize!" Jistě, je to nadsázka, ale dost přesná. Je pravda, že téměř žádná nezávislá média nikde neexistují. Ta státní jsou závislá přímo na státní moci, ta veřejnoprávní na poilitických subjektech, které delegují své zástupce do příslušných rad, a ta soukromá na svých majitelích. Ale jak figura ukazuje, soukromá média bývají přece jen v některých ohledech závislá méně. Na druhou stranu taková státní podpora literatury a menšinové kultury, jaká existuje třeba ve Skandinávii, funguje docela dobře.

1 0
možnosti
JK

Nezávislá média je stejný nesmysl jako veřejnoprávní televize. Každé médium je závislé minimálně na těch, co ho konzumují a strukturu konzumentů toho kterého média sledují zadavatelé reklamy. Zpětně to pak ovlivňuje, na jaké skupiny příjemců se médium orientuje. To je ta základní závislost vyplývající z principu fungování a existence médií, proti které nelze nic namítat. Doby, kdy britští lordi financovali jako prestižní záležitost vlastní noviny z jiných svých zdrojů a nezáleželo jim na jejich záporné bilanci, je dávno pryč.

V zásadě rozumím i představám, že bude-li nějaké médium, nejčastěji televize, pod jakousi veřejnou kontrolou, že lze docílit větší objektivity a vyváženosti jeho zpravodajství. To by fungovalo za ideálních podmínek, kdy by jednotlivé politické subjekty uplatňovaly v médiu svůj vliv proporcionálně a nezáludně a nesnažily se získat vliv větší, ale tento ideální stav, jak jistě uznáte, nemůže nastat nikdy. Kromě toho zmíněná představa nebere v potaz faktor sledovanosti, který je velmi podstatný. Proti státní podpoře menšinové kultury a literatury nic nemám, jak jsem i zmínil v textu. Ačkoli se i tato podpora může stát nástrojem manipulace a pro někoho znamenat velký rejžák.

1 0
možnosti
Foto

Myslím, že toto téma se týká samé podstaty role státu. V totalitním systému je státní téměř vše, ve zcela liberálním by nebylo to nebylo téměř nic. Pro mě je správným trendem ono odstátňování, které však musí být jakousi evolucí, která je podmíněna stavem společnosti. Živelná privatizace je příkladem jak nějaký proces předběhl aktuální stav. Není to však argument proto, aby se nastavil opačný chod. Role státu je vytvářet podmínky a dohlížet na dodržování pravidel, ne vše centrálně řídit Netroufám si navrhovat systémová opatření ohledně médií, ale myslím, že pouze privátní, a tím pádem i komerční média, jsou jedinou "spravedlivou" cestou, a to i za cenu toho, že nějaká část "kultury" bude chcípat na úbytě. A to konstatuji jako konzument jednoznačně menšinových forem oné "mediální kultury".

3 0
možnosti
JK

Tu menšinovou část mediální kultury lze financovat jako službu veřejnosti i jinak, třeba tak, jak jsem navrhoval ve druhém odstavci a jak to funguje třeba ve Španělsku. Jenže o to asi v prezidentově návrhu nejde. V něm běží spíš o uplatňování politických vlivů v televizi (viz názor, že ČT slouží jako platforma pro TOP 09), která značnou část své sledovanosti odvozuje z doby, kdy byla jedinou státní televizí. Samozřejmě by asi nešlo nic namítat proti tomu, kdyby si stát zřídil své vysílání politického zpravodajství. Pak jsou ale otázky, kdo je stát, kdo by takovou televizi sledoval a jak zdůvodnit daňovým poplatníkům výdaje na financování takové televize z jejich peněz?

V EU, která navíc tíhne stále více k socialismu, si asi nedovedou lidé představit, že by neexistovala veřejnoprávní či státní televize. Zajímavé je, že v USA žádná veřejnoprávní televize není a v objektivnosti zpravodajství za Evropou nijak "nepokulhávají".

0 0
možnosti
KP

Je obtížné dát do kupy argumenty proč zrovna u nás nebude fungovat to,co jinde funguje.

1 0
možnosti
JK
Foto

Pokud vím, tak BBC funguje a je chválena.

0 1
možnosti
JK

Jednak už to není s tou chválou tak docela pravda a jednak BBC a ČT se co do struktury fungování a uplatňování politických vlivů v nich značně liší. Kromě toho chvála konkrétních lidí nic nemění na tom, že v současnosti jsou veřejnoprávní televize nesmyslné. V USA, kde existují stovky televizních stanic, žádnou veřejnoprávní nemají. Proč asi?

0 0
možnosti
  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,25
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik