Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Osobně vnímám toto dílo jako typickou báseň v próze, takže formální uspořádání mi přijde nedůležité, to jen k diskusi níže.

Ještě než jsem si přečetl váš vysvětlující komentář, nabyl jsem podobného pocitu a představil si příslušnou dobu, je to z toho cítit .Líbí se mi i motiv očistného ohně, v přeneseném smyslu lásky jako očistného ohně, což už však může být jen moje asociace.

0 0
možnosti
JK

Jestli v tom vidíte motiv očistného ohně, tak tam také je. Já jsem to napsal, to je pravda, ale jak jsem to pustil ven, je už to každého, kdo bude chtít a bude v tom nacházet to, co bude chtít. Pro mě je přece vyznamenáním, pokud s tím čtenář takto nakládá. A já vám děkuji.

0 0
možnosti
JK

Nejste odborník, ale přišel jste na to, že s tou formou není něco v pořádku. Původně to byla poetická próza, takový poetizující fejeton (na črtu je to moc krátké), pak jsem to předělal ve prospěch básnických obrazu na verše v próze a nakonec jsem jim zkusil dát ne formu ale podobu běžných veršů, což jste odhalil. ;-) Je to děsně, děsně staré. Z doby, kdy se v novinách ještě referovalo o prvomájových průvodech, které jsem nesnášel. Nejen proto, že je organizoval tehdejší režim, i když proto tím víc, u mně je tohle však atavistické. Bytostně nesnáším jakékoli průvody, maršparády, ani slavnostní dekorování, hromadná cvičení, tedy spartakiády a kdybych tehdy žil, nesnášel bych ani sokolské slety. Rozumově to samozřejmě chápu, proč se takovéto věci pořádají, ale nemohu si pomoc a když jsem viděl třeba prvomájový průvod, naskočila mi odporem husí kůže. Takže jsem si jednou řekl, že napíšu o 1. máji jinak, vzniklo tohle a prošlo to. Teď jsem něco hledal ve starých papírech a našel to, řekl si ješitně, že jsou tam některé obrazy a metafory pěkné a vzniklo tohle.

Na vstřícnost či nevstřícnost se vykašlete. Dospěl jsem do takového stadia, kdy mě zajímá pouze dřeň, když se jí doberu, motivy se vyjeví. A stejně tak přijímám a vnímám, co mi kdo říká o mých věcech a pak už nezáleží na tom, zda to je či není vstřícné, jestli je to třeba i příkré. Vadí mi manipulace, oktrojování apod.

1 0
možnosti
Foto

... mně jen přišlo, že některá slova "přesahují" verš, řádek - a vypadávají tak ze souvislosti, což narušuje rytmus - nic víc;-) jinak se mi to líbí - některé obrazy a metafory jsou opravdu pěknéR^a možná to jen blbě čtu;-)

1 0
možnosti
Foto

Pěkná poesie , v próze - spíše ;-)a abych nebyl furt jen podezřele vsřícnej, já osobně bych to tak i upravil do odstavců - veršů - můj názor, ale já nejsem žádnej odborník v tomto směru, ale - abych jen planě nežvanil - názorná ukázka:

Z houně oblaků vystřelil paprsek slunce a ozářil jeden jediný strom

v jedné šedivé ulici jednoho pošmourného dne.

Strom na okamžik zaplál tisícem rozžatých svíček květů a pohasl.

On, za oknem kavárny, si toho všiml a překvapeně se na Ni usmál.

Nebo jinak:

0 0
možnosti
Foto

Z houně oblaků vystřelil paprsek slunce

a ozářil jeden jediný strom

v jedné šedivé ulici jednoho pošmourného dne.

Strom na okamžik zaplál tisícem

rozžatých svíček květů a pohasl.

.... se to najednou nevešlo - ale jinak dobrý, pěkný ;-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik