Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RM

Že vás to ještě baví, hrabat se ve více než 40 let starých věcech. Nechte Nohavicu žít a pokud má Klus potřebu ho hodnotit, tak ať to dělá, i když si myslím, že i zde patří biblické "vyjmi si nejprve trám z oka svého a pak pomoz svému bližnímu vyjmout třísku z oka jeho". Nevím co je horší a nebudu to hodnotit, zda selhání Nohavici před 40 léty, nebo permanentní manželské nevěry pana Kluse. To ať posoudí každý sám.

1 0
možnosti
JK

Bráním snad Nohavicovi žít? A proč mi vlastně říkáte, co mám dělat? Nikdo vás nenutil můj text číst.

Nebudete hodnotit, co je horší...? Vždyť to ale děláte. Z věty, která začíná "Nevím co je horší" (mimochodem, po nevím má být čárka), je jasně patrné, co vy považujete za horší. Z mého pohledu však donášení StB jen tak něco nepřebije.

0 0
možnosti
JP

Konečně na úrovni vysvětlený problém Nohavica. V diskusích často zaznívá, " Hutka (Klus) nesahají Nohavicovi ani po kotníky" a tím je dle mnohých zbaven jakékoli viny. Ale u Nohavici (stejně jako u Hejmy) je to prohřešek mnohem těžší, protože se prezentovali jako součást protirežimní kultury, ale donášeli na své kolegy.

1 0
možnosti
JK

Ano, vystihl jste rovinu problému, která je většinou opomíjena, ať už nevědomky nebo záměrně. Nehledě k tomu, že takové výroky, kdo kam komu sahá, jsou velmi ošidné.

0 0
možnosti
PN

P95e92t12r 86N85o69v48e89k

28. 8. 2019 22:27

máte zjednodušené vidění světa , Nohavica - podle mě - nikdy , ani za socialismu nechtěl , aby třeba 70 000 dúchodcú bylo v exekuci , myslím že nikdy netoužil po jevech jako bezdomovci , podvody , tunelování , insolvenční mafie atd , ... myslím že jste nepochopil, proti čemu a pro co básník byl ...

0 2
možnosti
JK

To je arogance hlupáka napsat, že mám zjednodušené vidění světa, svůj příspěvek ukončit domněnkou, že něco nechápu a mezi to vložit takový slaboduchý výlev.

0 0
možnosti
ZB

V tehdejším Československu bylo 1.700.000 komunistů a navíc ještě tam žilo mnoho donašečů, práskačů, STB-ků, KGB-áků a dalších vykuků. Nohavica byl jedním z nich, ale přiznal se. Neříkám, že vše smázl, ale udělal sympatické gesto. Je otázka nakolik ublížil svým jednáním mnoha jeho blízkým? Na druhé straně ale nebyl sám, jak jsem psal již výše, ale mnozí práskači, konfidenti se soudili a dokonce soud je uznal nevinnými, tedy rozhodl, že vědomě s STB nespolupracovali. Tito lidé jsou ale mnohem horší než Nohavica, budou práskat dál a budou přesvědčeni, že jsou nedotknutelní, protože naše orgány činné v trestním řízení nefungují správně.

2 0
možnosti
JK

No asi takhle. Jak už v textu píšu, problémem je hlavně to, že byl Nohavica písničkář, který se do jisté míry "udělal" na jakési revoltě proti režimu. To, že tady byli (a jsou) komunisté, donašeči (a jsou), estébáci apod., je jasné, ale to mě pro téma článku nezajímá. Jestli budu někdy psát o činnosti StB a jejích konfidentů, pak mě to pochopitelně zajímat bude.

Avšak vaše domněnka, že mnohé konfidenty a práskače soud uznal nevinnými se tak docela nekryje se skutečností. Jednak se v těchto případech nejednalo u soudů "o vině" a jednak v drtivé většině případů soud pouze prohlásil, že jim spolupráci s StB nelze prokázat, protože nejsou důkazy. Dokumenty StB totiž existují na mikrofiších, ale ty soudy neberou jako důkazy. To mi také několik konfidentů tvrdilo, že je soud uznal nevinnými. Tak jsem jim řekl, aby brzdili, že soud pouze konstatoval, že jim spolupráci s StB nebylo možné prokázat. A jak hned zajeli zpátky.

1 0
možnosti
Foto

J34a84n 77H98o27r75n95í14k

28. 8. 2019 13:44

Ano, dle mého jste to vystihl, dík R^.

2 0
možnosti
JP

J80a55n 88P52a58r45m48a

28. 8. 2019 11:40

Svým způsobem se k této skutečnosti postavil v písni "Mám jizvu na rtu".

Sako mám od popílku, na kravatě saze, mé hrubé prsty neumí uzly na provaze a když mi občas tečou slzy, hned je polykám a tančím jen tak rychle, jak hraje muzika. Mé oči mnohé viděly a ruce mnohé měly a srdce stydělo se, když salvy slávy zněly a kdyby se někdo z vás na anděla ptal, tak mám jizvu na rtu, když při mně stál.

2 0
možnosti
JK

Dejme tomu. Avšak podle jeho posledního veřejného vyjádření si sám zřejmě uvědomil, že to nestačí.

0 1
možnosti
PI

Hrozně mě baví, jak se tu dnešní mravokárci pohoršují nad nějakým komunistou minulých let, jak důležitě a sveřepě poučují o demokracii se vzorem v USA... Jen taková malá vsuvka - kde skončilo po válce spousta nacistů? Někteří přešli do CIA, někteří volili vědeckou kariéru v NASA a ano, někteří stáli u zrodu EHS.

0 0
možnosti
KT

Podepisuji stoprocentně.R^

1 1
možnosti

Proste mnohem vic buhvi proc vadi medalie od Zemana (ktery mimochodem taky komunismus kritizoval, i kdyz z jinych hledisek) a Putina (ktery je sice autokrat, ale ne komunista. a budme radi za to ze rusku vladne relativne mirny autokrat)

2 1
možnosti
JK

Aha, tak Putin, důstojník bývalé KGB (tajné policie sovětského komunistického režimu), nebyl komunista. Podívat se do vaší hlavy, to by musel být zážitek, minimálně stejný, jako když se člověk podívá do hrnce, kde bublá Eintopf. Máme být vděční, že v Rusku nevládne autokrat, který by byl schopen rozpoutat třetí světovou válku kvůli imperiálním zájmům? Tak jste to myslel?

0 2
možnosti
PI

Lidi, že vás to pořád baví. 30 let po revoluci a vy tu pořád budete vytahovat kdo co kdy dělal a řekl a kydat hnůj na kde koho. Každý ať si zamete sám před vlastním prahem. Klus je takový naivní maňásek, který v době komunistů ještě pomalu cucal mateřské mléko, takže zrovna on může těžko někoho kádrovat, poučovat a moralizovat.

0 1
možnosti
JK

Tak vám vadí, že někdo "kydá hnůj na kdekoho" a v další větě napíšete, že "Klus je takový naivní maňásek". Co jiného je tento váš výrok než kydání hnoje, pane Maňásku? Tedy, pardon, pane Indrste?

1 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik