Ani Charles Aznavour nebyl nesmrtelný

Dneska mi po mnoha letech vyhrkly slzy do očí, když jsem se dověděl, že zemřel šansoniér Charles Aznavour. Ještě letos v březnu v Praze jsem stihl slyšet ho zpívat naživo. A už není mezi námi.

Krátce po koncertě jsem o vystoupení téměř čtyřiadevadesátiletého zpěváka nadšeně referoval zde na blogu – https://jaroslavkvapil.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=655180. Tehdy jsem měl dojem, že snad nikdy nezemře. Čas je ale neúprosný a život každého jednou skončí. Charles Aznavour se dožil 94 let a čtyř měsíců, což se zdá jako dlouhý život. Jenže délka života je pojem relativní, jak kdysi krásně rozebrali v jedné ze svých forbín pánové Jan Werich a Miroslav Horníček. 

Werich se ptá: „Bernard Shaw byl živ sto let. Byl to krátkej nebo dlouhej život?“ Horníček: „Dlouhej život.“ Werich: „To byl krátkej život.“ Horníček: „Krátkej?“ Werich: „No, protože tady moh´ bejt ještě dvě stě padesát let a porád měl co říct.“ Horníček: „Takhle jo.“ Werich: „Zatímco v této chvíli je po celém glébu roztroušeno, já nevím kolik třicetiletých, který tady už čtyři sta padesát let nemuseli bejt.“ A přesně to, co ti dva pánové říkali o G. B. Shawovi, platí bezezbytku o Aznavourovi. Leč na to, kým člověk byl, se čas neptá. Nevím, zda je to spravedlivé, ale je to tak, a nikdo s tím nic nenadělá.

V textu o Aznavourově koncertu letos v březnu v Praze jsem napsal: „Šansony jsou písně o životě, o skutečném životě, vypráví se v nich o lásce i neštěstích, o radostech i hořkostech, o citech, vypráví se v nich o životě způsobem, že posluchač rozumí. A ti nejlepší šansoniéři umějí své písně o životě proměnit v život sám.“ Je blbé citovat sám sebe. Sáhl jsem však k tomu, neboť jsem chtěl připomenout, že když Charles Aznavour zpíval, své písně skutečně doslova žil a posluchači s ním.

Charles Aznavour zemřel, čímž se opět jeden velký člověk změnil ve vzpomínky. Jeden malý velký muž. Stihl jsem ještě jedno z jeho posledních vystoupení a zážitek z něj si podržím tak dlouho, jak to jen půjde. Naštěstí dnes existuje spousta technických možností, jak Aznavourovy písně nechat opakovaně ožívat. Takže tady jsou čtyři z nich.

Zdroj: YouTube

Zdroj YouTube

Zdroj YouTube

Zdroj YouTube

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Kvapil | pondělí 1.10.2018 18:39 | karma článku: 19,40 | přečteno: 537x