Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Podle historických pramenů k rozhodující bitvě nedošlo na Vítkově. Tam se jednalo o zcela bezvýznamnou šarvátku. Rozhodující bitva se odehrála pod Vyšehradem.

2 0
možnosti
JK

S tou šarvátkou souhlasím, ale tak bezvýznamné to nebylo, protože vojska kruciáty nemohla účinně oblehnout Prahu a zabránit jejímu zásobování. Bitva pod Vyšehradem se uskutečnila až 1. listopadu 1920, čili po rozpuštění křížové výpravy. Co do počtu mrtvých (husité asi 30 a královská strana asi 400) byla o něco větší než bitva na Vítkově a znamenala vnitropolitický zlom a rozpad královské strany. Děkuji za připomenutí.

1 0
možnosti
JS

Žižka nebyl filozof, byl to bojovník, voják a velitel. Možná, že byl kdysi dokonce lapkou. Jenže to je pouhá spekulace, kterou se snažila šířit katolická církev (hlavně jezuité). Zprávy o Žižkovi jako o lapkovi byly získány výslechem nepřátel Rožmberků – na mučidlech.

Podstatné je, že husité dokázali odrazit čtyři, resp. pět křížových výprav. Je také nutné si uvědomit, do jakého morálního prostředí Žižka se svými husity vstoupil. Stačí vzpomenout na to, co se dělo v Kutné hoře ještě před vypuknutím povstání. Nekatolíci byli honěni doslova jako zvěř a za každého chyceného "kacíře" katolíci vypláceli odměnu. Dochovaly se záznamy o více než dvou tisících popravených, ale předpokládá se, že jich bylo kolem šesti tisíc a událost vešla do dějin jako "metání kacířů do šachet". Nejméně jedna křížová výprava přímo deklarovala "vyhubení plemene Čechů". Byly to masakrystické výpravy, při kterých byly vybíjeny desítky tisíc lidí. Později byly tyto masakry dokonce připsány husitům. Přesně takové plenivé a vražedné síle museli husité čelit. Katolická církev měla po Bílé hoře několik set let na to, aby husity co nejvíce zošklivila a naopak – aby zatajila své vlastní zločiny.

Jan Hus patřil rozhodně k nejvzdělanějším lidem své doby. Nebyl rektorem Pražské univerzity jen tak náhodou. Při argumentaci týkající se víry v Boha byl schopen zcela přesně citovat Bibli (tedy Slovo Boží), což mimořádně rozčilovalo kostnické církevní doktory, kteří argumentovali "autoritou církve" a nikoli Božím Slovem. Bible totiž byla tehdejší církvi paradoxně na překážku. Proto se tak bránila kazatelům, kteří ji při svých kázáních opravdu citovali. Je pozoruhodné, že Husovo písemné dílo se zachovalo i přesto, že bylo systematicky ničeno celá staletí.

Neexistují dokonalí hrdinové, proto bychom si měli vážit těch, které máme. Žižka zajistil naši národní existenci v době, kdy si celá Evropa vážně myslela, že nastal čas, kdy Češi přestanou existovat.

1 1
možnosti
JK

O tom, že byl Žižka lapka, není pochyb, existují o tom písemné doklady. Vyhlásil nepřátelství Rožmberkům a královskému městu České Budějovice. Ale to je fuk. Snad jste si však všiml odlehčeného tónu s jemným satirickým nádechem (nebo snad ostrým?), v kterém jsem svůj text psal. Určitě to ale není žádná historická studie.

Husitství je určitě výrazná etapa českých dějin, ale je také kontroverzní, stejně jako Jan Žižka. Moc by mě zajímalo, jak se vlastně dostal do čela husitů. O tom jsem nic věrohodného nečetl. Je málo pravděpodobné, že by se znal s Janem Husem. Kazatelovu učenost nijak nezpochybňuji a jeho myšlenky stoji zato, aby se jimi člověk zabýval. Můj text byl zaměřen poněkud proti adoraci Mistra Jana Husa, Jana Žižky i celého husitství v době národního obrození. Tu pak přejali komunisté a málem z nich nadělali bolševiky.

Pokud jde o to, jestli si jich vážím, tak jako jistého symbolu. Zhruba tak v duchu poslední sloky citované básně Svatopluka Čecha: "Jen v srdce zápal, chrabrost bohatýrů, / a budem vojsko netušených sil! / Sláb jenom ten, kdo ztratil v sebe víru, / a malý ten, kdo zná jen malý cíl."

Nevím, jestli nějaká křížová výprava deklarovala "vyhubení plemene Čechů", možné to je, o tom se nechci hádat, ale dost pochybuji, že to mohli její vůdci myslet vážně. Jednak k něčemu takovému neměli dost sil ani prostředků, a pak i velmožové v Čechách potřebovali poddané a koneckonců Zikmund byl český král a pak římský císař, takže není pravděpodobné, že by si nechal vyvraždit poddané ve svém království. Kromě toho oni tenkrát ty národy nebrali tak jako my dnes. Vznik národů v dnešním smyslu je spojen až s kapitalismem. Vždyť Zikmund Lucemburský přijal po porážce husitství husitské bojovníky do své armády při tažení na Turky.

1 1
možnosti
JC

Svatopluk Čech - ve škole mne trochu otravoval, dnes už ho plně chápu. A vážím si ho. Skoro jako Bezruče Petra.

1 0
možnosti
JK

Já nevím, jestli si ho vážím, ani to nevím o Bezručovi. Mně stačí, že byli dobří básníci a Svatopluk Čech i spisovatel. Zjistil jsem však, že jsou nějaké pochybnosti ohledně autorství Slezských písní Petra Bezruče, minimálně o větší části básní této sbírky.

1 0
možnosti
  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,25
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik