Ve světě probíhá současně řada katastrof, které nemají obdoby

Svět v poslední době a zřejmě ve stupňující tendenci sužuje poměrně velké množství masivních katastrof. Překvapivě mnoho z nich, především ty z posledních týdnů, jsou přitom svou intenzitou až bezprecedentní a překonávají i absolutní rekordy. Je jich podezřele mnoho. Čím to, že těchto extrémních katastrof je stále více než dříve a letité rekordy jsou překonávány stále častěji?

Pár příkladů velkých katastrof, které v poslední době sužují svět - dodávám, že všechny zmíněné abnormality vyjma té čtvrté v pořadí se projevily v podstatě současně, prakticky během jednoho jediného měsíce:

  • Filipíny a jih Číny zasáhl tajfun Megi, v blízkosti jehož středu byla pozorována průměrná rychlost větru až kolem 300 km/h, v nárazech tento vítr dosahoval rychlosti až kolem 350 km/h. Megi se tak zařadil mezi vůbec nejsilnější tajfuny zaznamenané v historii a právem dostal přezdívku "supertajfun".
  • Nad pevninou USA ve státě Minnesota byl dne 27.10. naměřen historicky nejnižší atmosférický tlak, jaký byl v historii měření v USA zaznamenán, a to 955,2 hPa. Extrémně nízký tlak byl pozorovaný ve středu mohutné bouře, jež ve Spojených státech způsobila velmi silný vítr, silný déšť, krupobití, bouřky a sérii tornád a na jiných místech pro změnu vydatné sněžení a velké sněhové kalamity. Bouře byla nazvána jako "extratropická". Hodnota 955 hPa není nad pevninou obvyklá a vyskytuje se častěji spíše nad oceány, kde je tlakové níži dodáváno dostatek energie z výparu většího množství mořské vody.
  • Amazonii sužuje bezprecedentní sucho. Hladina Amazonky se dostala na historicky nejnižší úroveň od začátku pozorování roku 1902. Menší řeky a prameny zde úplně vyschly a obyvatelstvo má stupňující problémy s nedostatkem pitné vody. Oblast navíc v posledních letech opakovaně sužují rekordní povodně střídané rekordními suchy. Vědci se obávají, že tyto výkyvy mohou odstartovat větší klimatické změny v celém světě.
  • Grónsko a Arktida zažily rekordně teplou letní sezónu, mořský led je zde nestabilní, v letním období poměrně rychle taje a je stále náchylnější na vyšší teploty jak vzduchu, tak okolního oceánu. Arktida, která funguje jako "chladič" světového klimatu, se podle vědců prudce otepluje.
  • Indonésii během jediného dne zastihlo silné zemětřesení, vlna tsunami a výbuch sopky Merapi. Poslední tsunami přitom bylo pozorováno v Tichomoří na konci září 2009. Jen o den nebo dva později po Merapi vybuchla sopka Ključevskaja na ruské Kamčatce. Výbuch Merapi ani Ključevskaja není zatím bezprecedentní, ale ve spojitosti s ostatním děním v Indonésii i jinde ve velmi krátké době potvrzuje, že katastrof se děje více a přicházejí ve stále kratších "intervalech".

Snad už ani nemůže být pochyb, že se děje něco, co není v mezích normálu... Katastrofy se samozřejmě dějí stále, ale aby se děly tak často jako dnes, a spousta z nich přitom v tolika případech překonávala absolutní zaznamenané rekordy, to prostě ještě v dost nedávné v minulosti nebývalo. Jen říjen 2010 stačil na to, aby se ve světě objevily minimálně tři katastrofy přepisující absolutní rekordy, které jindy přicházejí jednou za několik let, či spíše desetiletí; nemluvíme tedy o ostatních pohromách, které celý svět potkávají letos jedna za druhou!

Vědomý člověk, který skutečně vnímá svět, v němž žije, tento problém vidí sám a místo hloupých egoistických posměšků, kterých je plná společnost i Internet, se chytře ptá na příčiny, proč se to děje a co to všechno znamená a hledá pravdu...

Viz. také článek: Předpovídají proroci k roku 2012 záhubu? Ne!!!

Autor: Jaroslav Krejčí | pondělí 1.11.2010 13:34 | karma článku: 12,26 | přečteno: 1961x