Peklo na talíři: Rozbor dětské paštiky

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk se v následujícím videu pouští do rozboru dětské paštiky. Názorně předvádí podíl jednotlivých surovin ve výrobku, i množství použitých "éček". To, co za "éčko" objeví v závěru, vám možná tak trošku vyrazí dech...

Takže je vidět, jak "kvalitně" jíme. Ačkoliv celé video na mě nepůsobilo moc příjemně, to E 120 (rozemletí broučci) mě nadmíru překvapilo a toto éčko jsem následně našel uvedené i na šunkové cihle a na etiketě marmelády, které máme zrovna v ledničce... Kam všude se vlastně toto dává? Asi všude možně, jak napovídá tato stránka: http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E120 Na té stránce si mimo jiné můžete přečíst, že E 120 je nevhodné pro děti (ale dává se to do dětské paštiky), může být příčinou alergie (stejně jako SO2, o kterém jsem psal dříve) a může vyvolávat také hyperaktivitu.

- Nejdřív se najíme takového jídla plného náhražek, pak se divíme, že máme alergii a hyperaktivitu - a v návaznosti vydělává farmaceutický průmysl na našem léčení. Pak nám z vlády přijde zpráva, že nejen alergici si budou možná léky hradit sami (Léky na alergie nebudou na recept. Stát ušetří miliardu). Média roky hrdě píšou, jak počet alergií a vůbec různých onemocnění stoupá a o možnosti, že tyto nemoci můžou svým podílem vyvolávat jídla, které jíme, se raději nezmiňují. Politici způsobí, že se do jídel dávají samé náhražky a potom, když jsme z toho nemocní, se zdviženou hlavou prohlásí "hraďte si léky sami".

O dalších éčkách nemluvě. Kdo má zájem, ať si stránku emulgatory.cz podrobněji projde a objeví, kolik jakých "éček" se místo kvalitních surovin do našich jídel přidávají...

Viz. také článek od JUDr. Jaroslava Janečka z Agrární komory ČR: Máte na to žaludek?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Krejčí | neděle 26.2.2012 3:30 | karma článku: 26,60 | přečteno: 5603x