Oxid siřičitý v müsli tyčince značky Albert Quality

Kde jsou ty doby, kdy v jídle byly skutečně jen chutné, poživatelné a netoxické přísady! Ani jsem tu dobu nezažil. Dnes je skoro všechno nastavované „éčky“, v podstatě chemickými konzervanty. Že některá éčka jsou i toxická, o tom neslyšíte.

Před pár dny jsem si dal pár müsli tyčinek značky "Albert Quality". Jen tak pro zajímavost jsem se až potom rozhodl, že si přečtu, co píšou ve „Složení“ jahodové tyčinky. Našel jsem tam "oxid siřičitý" (SO2). Jde o oxid síry. Je toxický. Byl v müsli tyčince – než jsem ji snědl. Pak jsem zjistil, že je to SO2 úřady schválené "éčko", takže ani nevadí, když se přidáváním toxického plynu do potravin firma chlubí ve složení výrobku. Úřady prostě nemají nic proti, že jsou v jídlech průmyslové s*ačky, co lidský organismus oslabují – naopak takový postup schvalují...

Na stránce emulgatory.cz se o oxidu siřičitém píše: "Přísada nevhodná pro děti; Může být přičinou alergie"

Popis: "E220, Oxid siřičitý: Konzervant účinkuje proti bakteriím, plísním, kvasinkám i jako antioxidant. Jednou z nejstarších konzervantů, široké využití. Použití při výrobě marmelád, džemů, zavařenin, ovocných nápojů, nakládané zeleniny, bramborových výrobků, sušených meruněk! Může vyvolávat alergické reakce u astmatiků, dále bolení hlavy a průjem. Ničí vitamín B1. V ČR povoleno omezeně, v USA povoleno."

http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E220

Na zmíněné stránce je pak v seznamu asi 100 dalších potravin, do kterých se E220 (oxid siřičitý) přidává. "Éček" je navíc mnohem víc a mají různé stupně škodlivosti. Oxid siřičitý má čtyřku z šesti stupňů.

Pro pomyslné „rovnítko“ - na Wikipedii se o oxidu siřičitém píše:

„Oxid siřičitý je jedním ze dvou oxidů síry. Je to bezbarvý, štiplavě páchnoucí, jedovatý plyn. Má 2,26× větší hustotu než vzduch.“

Ale žere se a oficiálně se vydává za neškodný chemický konzervant.

Ta tyčinka byla dobrá. Kdybych si nepřečetl složení, dodnes nevím, že mi to škodí zdraví. Místo cereálií a vitamínů, které by mne měly po požití „obohatit“, mě „obohatily“ také plyny, které se dají najít i v takovém smogu, kterému se snažím vyhýbat.

Vzhledem k tomu, že oxid siřičitý má způsobovat alergické reakce, a jde o látku dlouho využívanou v potravinářství, je na místě ptát se, kolik je dnes alergiků alergiky úplně zbytečně. Z masmédií chvíli co chvíli slyšíte, jak počet alergií stoupá (pořád ta apokalyptická atmosféra strachu), ale aby vám stejné zdroje řekly, co vlastně všichni denně jíme, a že to může být koneckonců i příčina těch alergií, to je „tichoučko“ po pěšině.

Bylo by určitě zajímavé projít si složení některých dalších výrobků a na internetu si najít informace, jakou povahu mají i další „éčka“, která se všude cpou do jídel. Je možné, že sám si složení několika potravin projdu, najdu informace a udělám z toho nějaký článek.

Autor: Jaroslav Krejčí | pondělí 21.11.2011 3:57 | karma článku: 15,18 | přečteno: 2407x