Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Znovuzrození a znovuzhynutí Karla Marxe

V sobotu zvláštní souhrou náhod otiskly Lidové noviny na titulní straně dva články, které spolu zdánlivě nesouvisí. Ve skutečnosti je však jejich spojitost hluboká a hlubinná.

První článek, "Miliony turistů okupují české byty", si láme hlavu s pronikáním internetového pronajímání bytů přes Airbnb k nám. Druhý, "Renesance Marxe po 150 letech", popisuje oživování Marxových teorií v dnešním světě. Začnu tím druhým.

Pro moji generaci občanů, narozených ve 40. a 50. letech 20. století, bylo dílo Karla Marxe převážně předmětem posměchu a odmítnutí. Žili jsme totiž ve světě jeho realizovaných idejí.

Byl to ovšem posměch fundovaný - na všech vysokých školách jsme měli povinně předměty Vědecký komunismus, Politická ekonomie nebo Marxisticko-leninská filosofie. Z těchto předmětů jsme skládali zkoušky a nebylo jiného zbytí, než se s nimi důkladně seznámit. A věřte, že mnohé jsme nezapomněli dodnes.

Není tedy divu, že většina jen trochu vzdělanějších příslušníků mé, již stárnoucí, generace hledí s opovržením na různé dnešní apologety kolektivizmu všeho druhu, různé ty vábící pseudorevoluční sirény  a znovuobjevitele Ameriky ala Žižek, Piketty, Varufakis. V politice potom Sanders, Corbyn, Mogheriniová a jiní hlasatelé " zkrocení kapitálu".

Zkusím jen velmi stručně vysvětlit, v čem je čertovo kopýtko, a předem se omlouvám za nezbytné zjednodušení.

Jakýmsi svatým grálem Marxova ekonomického filozofování je teorie nadhodnoty. Dělník vytvoří svojí prací určitou hodnotu, ze které jen část je mu ponechána k uspokojení životních potřeb. Zbytek tvoří "nadhodnota", která je mu kapitalistou odebrána a tím je majitelem výrobních prostředků vykořisťován.

Marxovo řešení je ďábelsky prosté - zestátněme výrobní prostředky / továrny, obchody, hotely, zkrátka vše, kde majitel čehokoliv je zároveň zaměstnavatelem / a nadhodnota poplyne do rukou státu. Ten potom bude spravedlivě přidělovat občanům potřebné prostředky podle jejich zásluh a potřeb.

Marxovy ideály musely být nejprve uvedeny do života v Rusku a o 30 let později v Československu, v Polsku, v Maďarsku a jinde, aby se ukázala zhoubná pravda filozofova teoretizování - tím, kdo dokáže pracujícího vykořisťovat mnohem krutěji než kapitalista, je stát.

Stát, tento nejstrašnější predátor, s nímž je občanovi dáno se střetnout, se ve chvíli uchopení absolutní moci nad občany mění v parazita, jenž k dovršení všeho zlého, postrádá jakékoli lidské vlastnosti, ale především pud sebezáchovy. Postupným a stále silnějším vysáváním svého hostitele nakonec zahubí a tím končí jedna historická éra. To, co zbývá, jsou miliony zničených lidských životů a smetiště bezcenných idejí, ke kterým se náhle nikdo nehlásí.

Zatímco lidské oběti už oživit nelze, ideová veteš bývá po čase znovunalezena, oprášena, na růžovo nalakována a znovu vržena na trh idejí v naději, že se najde dost hejlů, kteří ji zaplatí a umožní jejímu protagonistovi prožít bezstarostný život na druhořadých univerzitách nebo v politických sekretariátech.

A jak s tím souvisí Airbnb ? Úzce - je totiž ukázkovým příkladem toho, jak státu a jeho stále početnější armádě úředníků, nedá spát svobodný občan. Nejen, že jste si za své peníze koupili /postavili/ byt a zaplatili státu tučné DPH. Nejen, že jste zaplatili 4% ceny nemovitosti státu jako daň z převodu. Nejen, že zaplatíte rok co rok daň z vlastnictví nemovitosti. Nejen, že platíte  za koupi plynu, vody, elektřiny. Když takto mnohonásobně zdaněný vlastní majetek chcete použít pro přilepšení občasným pronájmem turistovi, stát, jinak vůči Vašim potřebám malátný a pospávající, je náhle ve střehu a čilý.

A v novinách můžeme číst:" Státu a městům unikají nemalé peníze na daních a místních poplatcích." To je drzost téměř marxistická - státu ani městům samozřejmě nic neuniká, jen větří další příležitost přihrábnout si další hromádku peněz z občanova majetku.

Šťastná demokracie, sladká svoboda !  Právě ty nám umožňují čas od času  uchopit stát pod krkem a ve volbách politikům nasadit ohlávku. Jak strašně to je těžké, dokazuje i klopotný úděl iniciativy Rekonstrukce státu. Vzdát se ale nesmíme. Pamatujme na to v říjnových volbách a odmítněme marxisty všech barev a materiálů. Revolučně hulákající i elegantně salonní.

Autor: Jaroslav Konáš | sobota 5.8.2017 13:20 | karma článku: 31,02 | přečteno: 845x
  • Další články autora

Jaroslav Konáš

Milion chvilek do politiky? Ano, ano, ano!

Největším hříchem tzv. demokratické opozice je sedm propálených let, naplněných především zalykáním se nad nemravností jednoho průhonického pekaře a velkouzenáře.

1.7.2020 v 11:45 | Karma: 36,48 | Přečteno: 10605x | Diskuse| Politika

Jaroslav Konáš

Jak jsem vyhrál válku aneb Dějiny podle Klause a Weigla

Není jasné, proč se dva ekonomové v sobotní příloze Lidových novin jali poučovat své spoluobčany o historii. Zvláště, když v podstatě jen papouškují to, co BIS ve své zprávě nazvala "proruské pojetí výuky dějepisu".

9.6.2020 v 10:58 | Karma: 30,30 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Politika

Jaroslav Konáš

Sloupem to, doufejme, začíná

Divná to schizofrenie v naší zemi ! Dštíme síru na katolickou církev a dobu Temna. ale chlubíme se chrámem sv. Mikuláše, sochami Mathiase B. Brauna nebo obrazy Petra Brandla..

7.6.2020 v 22:54 | Karma: 29,03 | Přečteno: 729x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Konáš

Milion chvilek a milion Křečků

Dospěla nová generace voličů. Hlasitě a bez rozpaků rozkopne potutelně připravovaný projekt EDZ. Do Parlamentu pošle vlasaté ajťáky i s odredovaným předsedou. Svolá 300.000 občanů na Letenskou pláň. A bude hůř !

15.2.2020 v 12:23 | Karma: 43,04 | Přečteno: 12821x | Diskuse| Politika

Jaroslav Konáš

Irán a Švejkovi dědicové

Perský režim aktivuje svou armádu.....a nedá se na to koukat. Bylo by to směšné pro Evropany, kdyby to nebylo tragické pro Íránce.

10.1.2020 v 18:53 | Karma: 38,51 | Přečteno: 4930x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 96
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1980x
Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Seznam rubrik