Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Rumcajz

4. 7. 2012 7:28
Příště.

Až budete chtít zase podniknout nějakou cestu, vydejte se do Břas, kde má Jiří Potůček pomník. (Ve tvaru padáku.) Tento pomník je před Obecním úřadem. Pokud tam pojedete vlakem, doporučuji vystoupit už ve stanici Stupno a pak je to kousek pěšky.

0 0
možnosti
X

xychteen

3. 7. 2012 23:01
Pokud můžu věřit televiznímu zpracování...

...(nejsem si tím moc jistý :-)), tak celou akci pojalo nepříjemně velké množství lidí (najmě těch okolo, ale bohužel i pár těch nosných) jako jakousi společenskou hru na odboj - a taky to podle toho dopadlo :-/

1 0
možnosti
JJ

jollyjokes

18. 7. 2012 17:50
Re: Pokud můžu věřit televiznímu zpracování...

Je pravda, že hlavně Fredy Bartoš pravidla konspirace moc nedodržoval. Ale Potůček byl jiný případ. Ačkoliv byl "původem" pěšák pouze přeškolený na radistu a navzdory tomu, že byl prvním výsadkářem vysílajícím z protektorátu, dokázal intuitivně upravovat pravidla vysílání tak, aby byla jeho stanice obtížně zaměřitelná a identifikovatelná. Přitom vědomě překračoval zastaralé vojenské předpisy pro vysílání (nedodržoval třeba délku vysílání, přesné časy relací, volací mezinárodní kódy apod). Nebyl radiomechanik, ale dokázal identifikovat závadu na vysílačce a zajistit její opravu. Přestože mu bylo pouhých 22 roků, tak jeho schopnost improvizace a samostatatného rozhodování byla až imponující, stejně jako jeho osobní integrita, s níž plnil vojenské zadání. Patřil k naprosté špičce mezi výsadkáři a jeho půlroční protektorátní působení je dodnes nedoceněno.

1 1
možnosti
A

akki

3. 7. 2012 22:51
Pane,

klobouk dolů!!! Děkuji.V

0 0
možnosti
  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1493x
Jsem člověk, který se celý život snaží vědět všechno o něčem a něco o všem.