Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

jsoud

30. 12. 2011 20:15
Neidealizujme si to.

Moc se nehovoří o tom, že Heidrich vlastně žil v Čechách dost bezpečně. Dokonce nepotřeboval ani osobní ochranku. Nebýt parašutistů, tak se mu nic nestalo. Takoví zde byli odbojáři.

0 0
možnosti
K

kaktusak

30. 12. 2011 18:16
Lidé si zaplatili armádu,

byli většinou ochotni jít na podzim 38 bojovat, ale selhalo vedení země. Selhala zahraniční politika. Vrchnost si odletěla do Londýna, Hitler dostal naše zbraně a průmysl.

Jak mohl za těchto okolností někdo po našich lidech něco požadovat a něco jim vyčítat?

0 0
možnosti
VT

Johyn

30. 12. 2011 19:43
Re: Lidé si zaplatili armádu,

Máte pravdu kaktusáku. Mnohé selhalo. Vrchnost odletěla protože kdyby zůstala podepsala by si rozsudek smrti. Naše zbraně pro Hitlera moc neznamenaly. Skoro nic. Průmysl ano, ten moc potřeboval.

Ovšem kdyby nikdo nic nedělal, nikdo nic nepožadoval, tak by Němci vyhráli. A ti lidé, o které se jedná by velmi pravděpodobně nepřežili. Sice by jim nikdo nic nevyčítal ale to by jim asi nepomohlo. Požadoval to ano. Němci jejich práci. Až by nestačili tak.....

0 0
možnosti
PH

petrph

30. 12. 2011 13:12
jen pro upřesnění

dokonce i skupina Anthropoid, (a rovněž i Silver A) padly rukou udavače - samotný  jeden z parašutistů podpůrné skupiny Out Distance Karel Čurda se krátce po atentátu dobrovolně přihlásil gestapu a oznámil informace které vedly k dopadení jeho spolupracovníků. Je otázka jak hodnotit čin jeho zrady (i když za ní byl po válce čs.orgány popraven- )jestli větší cenu mělo životy několika vojáků - parašitustů, vyslaných na diverzní misi - a nebo osudy stovek a tisíců českých civilních občanů, které by fašisté ještě popravili při zběsilém pronásledování pravých viníků..... Neboli - kdo je vlastně "statečný", ten kdo provede přepad ze zálohy a pak  se schovává někde po sklepích, zatímco za jeho činy pykají svými životy tisíce nevinných a bezbranných rukojmí, a nebo ?

0 0
možnosti
J

jupp

30. 12. 2011 16:09
Re: jen pro upřesnění

Pocet pomahajicich po utoku na Heydricha a mizvy pocet udavacu lze povazovat  za naladu, panujici tehdy v protektoratu, a sice, ze vyznamna cast naseho obyvatelstva ten utok schvalovala.

Je fakt, ze cs odboj zadal zruseni akce, ale podridil se rozkazu exilove vlady plne si vedom potencialnich nasledku. Po$rani nasi predci tedy nebyli.

2 0
možnosti
AŠ-RM

Artur Špejbl - rocková mánička

30. 12. 2011 12:52
Tenhle národ byl statečný před 70 lety

ale to už dávno neplatí

0 0
možnosti