Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zbavila se již radní ČT slečna Hana Lipovská alespoň částečně svých obav?

Pokud ano, mohli být příčinou pozitivního vývoje její kolegové pánové Pavel Matocha  a Lubomír Xaver Veselý?

Protože mi není známo, že by pocity ohrožení jmenované opět propukly v plné síle a manifestovaly se jejím dalším trestním oznámením na generálního ředitele ČT pana Petra Dvořáka či opětovným doprovodem policie i na půdě ČT, domnívám se, že ke zklidnění mohla přispět projevená vůle jejích kolegů, kterou dali jasně najevo, že údajné příčiny pocitů ohrožení Hany Lipovské nikdy nevnímali jako opodstatněné nebo v ně věřit přestali.  Tou projevenou vůlí jmenovaných pánů mám na mysli jejich hlasování, jímž odsouhlasili finanční odměnu pro generálního ředitele ve stejné výši, jaká mu byla odsouhlasena minule,  tedy před vznikem oněch představ Hany Lipovské, které ji přiměly nejprve k rozhovoru s  předsedou Bezpečnostního výboru PSČR  panem Radkem Kotenem, místopředsedou Sněmovního výboru PSČR panem Antonínem Staňkem a nakonec k návštěvě Odboru extremismu a terorismu Policie ČR.

Pokud se  Matochovi  s Veselým podařilo hlasováním o odměně pro Petra Dvořáka zasít do mysli své kolegynině pochybnosti  o důvodech k jejímu trestnímu oznámení a zmírnit tím její  iracionální obavy, patří jim dík.  Avšak vzhledem k tomu, že Hana Lipovská navrhovala, aby Petr Dvořák nedostal žádnou odměnu, o příliš úspěšné rekonvalescenci se zatím nedá mluvit.  Doufejme, že její stresující obavy nevystřídají stresující pocity z nepochopení pro její návrh ze strany jejích kolegů a že takové případné pocity nebudou mít negativní vliv na její kognitivní schopnosti.  To zmiňuji proto, že Hana Lipovská není v Radě ČT jediná, kdo se jeví jako člověk s překvapivými představami,  jež jsou shodou okolností v souladu s výraznými tendencemi určitých politických subjektů.  Jako příklad je možné uvést nejen urážlivé hodnocení Matochou, jímž označil několik redaktorů ČT za kvazinovináře a jejich jakási vyjádření za údajně probruselská.  I pan Veselý umí překvapit takovým nálepkováním připomínajícím politický aktivismus:  „Já si myslím, že do voleb rada ČT dovolena nebude, je vidět, že celá bruselská pětka si vzala jako rukojmí Českou televizi.“ Onou „bruselskou pětkou“ míní demokratickou opozici – koalice SPOLU a Piráti/STAN.

Mezi novináře, které předseda Rady ČT podrobil ostré kritice, patří, jak všichni víme, i paní Nora Fridrichová. Shodou okolností si jí všímá i Vratislav Mynář: „Já už nevím, jestli to bylo v tom nedělním pořadu tety Nory, nebo v tom pondělním toho pána s napoleonským komplexem.“

Možná shodou podobných okolností paní Fridrichová zaujala šéfredaktora Mladé fronty pana Jaroslavem Plesla. Ten se v rozhovoru se členem Rady ČT panem L. X.  Veselým (ve 12. Minutě) svěřil, že „hrál mentální hru“, v níž si představoval, co by se v České televizi dělo, kdyby  třeba pan Faltýnek nebo pan Okamura byli obviněni ze stejných věcí jako Dominik Feri. Podle pana šéfredaktora by v takovém případě Milion chvilek svolávalo demonstrace na Staroměstské náměstí a byly by demonstrace za odstoupení všeho. I Ježíše Krista. V případě Okamury by o tom podle pana Plesla psal světový tisk. A to je podle pana Plesla problém České televize, která má dvojí metr.  Plesl řekl: „A já jsem zvědavej v neděli, až se budu dívat na 168 hodin, jak Nora Fridrichová a její tým pojmou dění kolem dominika Feriho.“

Zdá se, že nejen členové Rady ČT podléhají iracionálním představám. Domnívám se, že normálně uvažující člověk si nepředstavoval, že Česká televize vyburcuje Milion chvilek ke svolávání demonstrací na protest v souvislosti s případem Feri a vyburcuje světový tisk.  Zda byl či mohl být pan Plesl uspokojen jím očekávaným nedělním pořadem 168 hodin, netuším. Jednak jsem se tehdy nedíval, ale hlavně jsem už věděl vše od pana Železného několik dní před tím (25. Května – události). Pravda ovšem je, že Jakub Železný se omezil „pouze“ na informace, které nekořenil třeskutým humorem na téma znásilnění (na rozdíl od rozhovoru Veselý –Plesl), což považuji za normální a žádoucí.

Způsob, jakým bude Rada Čt pracovat, je zatím nejasný. V případě, že by do ní byl zvolen například pan Černocký, budila by ve mně dojem, že se začíná měnit v sanatorium.

 

Autor: Jaroslav Herda | sobota 26.6.2021 10:22 | karma článku: 11,78 | přečteno: 386x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Veselý Xaverov

Inspirováno článkem Filipa Vracovského „Potrhá mráz Magdě Vašáryové její pozadí ?“, v němž stručně a jasně pojmenoval kvalitu práce pana L. X. Veselého.

23.5.2024 v 10:24 | Karma: 10,28 | Přečteno: 442x | Média

Jaroslav Herda

Stohlavě

Přezdívky mohou být vtipné, laskavé, méně vtipné, méně laskavé, lichotící nebo takové, jimiž se raději neoslovuje a užívají se jen v nepřítomnosti toho, kdo je jimi přezdíván.

22.5.2024 v 14:23 | Karma: 4,52 | Přečteno: 65x | Poezie a próza

Jaroslav Herda

Co se nestalo

Krátké zamyšlení nad nad nezodpovědností sebestředných politiků a jimi používanými prostředky k získání či upevnění moci.

18.5.2024 v 8:54 | Karma: 9,22 | Přečteno: 283x | Poezie a próza

Jaroslav Herda

Síla slova (od úhorů k plným sýpkám a zase zpět)

Malé zamyšlení o nadějích na svět, v němž co se stalo, nikdy se už nestane. O tom, co bývá potom. O marném spoléhání na paměť.

28.4.2024 v 11:02 | Karma: 3,97 | Přečteno: 124x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Herda

Kdy napíše Karel Trčálek něco původního?

Pomozme panu Lněničkovi usvědčit konečně autora, který celé roky cizí díla tvrdošíjně vykrádá a nezmůže se na vlastní tvorbu.

27.4.2024 v 11:00 | Karma: 29,30 | Přečteno: 857x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Poslanci zamítli status umělce. Odfláknutý návrh, říká Pokorná Jermanová

13. června 2024  8:37,  aktualizováno  12:50

Přímý přenos Poslanci ve čtvrtek schválili navýšení peněz pro Státní fond podpory investic. V prvním čtení...

Z požáru v alzheimer centru policie viní tři lidi a firmu. V ohni zahynuly dvě ženy

13. června 2024  12:34

Po dvou letech ukončili středočeští kriminalisté vyšetřování požáru Domova Alzheimer v Roztokách u...

Bílý lev a Bílý kříž. Čaputová s Pavlem si vyměnili nejvyšší státní vyznamenání

13. června 2024  9:31,  aktualizováno  12:33

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek předal končící prezidentce Zuzaně Čaputové Řád Bílého lva. Nejvyšší...

Smrt Arabům! Pochod židovských extremistů Jeruzalémem na vlastní kůži

13. června 2024  12:15

Bezvýchodná situace kolem izraelského tažení v Gaze je do značné míry i výsledkem rostoucího vlivu...

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 14,18
  • Průměrná čtenost 568x
Slova mohou povznášet i srážet. Mohou dávat pocit pozitivní sounáležitosti i pocit spojení v destruktivním vnímání. Upřímný a pravdivý novinář může někdy poskytnout podobná dobrodružství jako autor poezie - nečekané průhledy do vědomí souvislostí.

https://jaroslav-herda.mozellosite.com/blog/

Seznam rubrik