Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Letos poprvé ústavní činitelé (ANO) žádají před volbami magory o podporu.

Magoři, jak jsou často nazýváni lidé iracionálního chování, na sociálních sítích vyjadřují podporu svým budoucím vyvoleným a vynášejí ostré soudy nad jejich soupeři. 

Počet těchto bojovníků vyzbrojených ostrou verbální municí je pozoruhodný. Předpokládám, že to většinou nejsou lidé duševně nemocní. Jsou „jen“ postiženi ztrátou soudnosti. Prostě jen nevědí, co činí. Věřím, že každého politika více potěší taková pochvala, která neobsahuje hodnocení jeho soupeře vyjádřené těmi nejsilnější vulgarismy. Co si pomyslí adresát takto vyjádřené podpory, si magor nepřipouští, protože je hrdý na to, jak přesvědčivě (přesvědčivěji než jiní) své vyznání formuloval. Politik obdarovávaný takovými projevy přízně bývá určitě na rozpacích. Dokonce i kdyby v něm dřímaly podobné sklony. Jistě, každý hlas mu bude dobrý. Ale může mu to být i trochu trapné, protože to prostě nevypadá dobře, když mu podporu vyjadřuje úplné hovado.  

Letošní volby jsou však výjimečné tím, že někteří ústavní činitelé se zcela otevřeně spoléhají právě na voličské hlasy magorů, a to opravdu (podle nich) vážně duševně nemocných.

Představme si, že by někdo z poslanců byl za dosud ne zcela vyjasněných okolností náhle převezen na psychiatrii a diagnostikován jako paranoidní schizofrenik. Ztratil by tak kromě důstojnosti i poslanecký mandát a pravděpodobně by ztratil i několik přátel a možná by se to projevilo i na jeho vztazích s osobami jemu nejbližšími. Představme si, že by měl zkušenost, jak nesnadné je v naší svobodné a skrz na skrz demokratické zemi najít odborníka, který by se nezdráhali věnovat mu svůj čas a posoudit znovu jeho duševní zdraví. Co by takový pan poslanec po šesti letech asi řekl těm svým bývalým kolegům, kteří by celé ty roky o něm tvrdili, že je paranoidní schizofrenik, který musel být zbaven poslaneckého mandátu a musel se nechat „léčit“ antipsychotiky. Co by řekl těm, kteří na tom trvali i po vyšetření odborníkem, který jej shledal duševně zdravým? Něco vlídného a hřejivého? A hlavně se stoickým klidem?

Co přesně pan ministr Havlíček s panem poslancem Kasalem přispěchali předstírat po té, kdy na ústecké Vetruši Andrej Babiš mladší řekl svému otci několik vět? Že oni by byli na místě premiérova syna zcela klidní? Nebo dokonce to, že pokud by Andrej Babiš mladší přišel s úsměvem svému otci sdělit radostnou zprávu o svém duševním zdraví, že by mu upřímně a rovněž s úsměvem gratulovali?

Ne! Přispěchali na podporu premiéra Babiše předstírat, že normální lidská bytost nemá žádnou základní a přirozenou emoční výbavu, a pokud snad přece jen ano, tak do té výbavy patří jen pozitivní emoce a že jakékoli jiné jsou projevem duševního onemocnění. Oba pánové byli v parlamentu mnohokrát svědky velmi emotivních projevů. U pana premiéra dokonce  projevů iracionální vztahovačnosti. Nikdy však na ně nereagovali údivem a zkormouceným konstatováním, že právě viděli duševně nemocného člověka.

Projevy emocí patří ke komunikačním prostředků nejen mnohých zvířat, ale samozřejmě i člověka, a to už ve chvíli, kdy se narodí. Přílišné potlačování vlastních projevů emoci může dokonce poškodit zdraví.

Mají naši ústavní činitelé právo se v nějaké televizní debatě nebo na půdě parlamentu rozčílit, rozhazovat při tom rukama a nebýt pak posláni na psychiatrické vyšetření? A pokud je něco trápí, bolí nebo jsou-li něčím velmi zklamáni, mají právo na to, aby projevili i takové emoce? Mimikou, barvou hlasu, řečí těla. Ovšemže mají. Ale ne proto, že jsou vrchnost, nebo že jsou nějak „zdravě nemocní“ nebo že mají nějakou svatou nemoc nadlidí. Prostě proto, že jsou lidé.

Pokud jsou pánové Havlíček a Kasal přesvědčeni, že toto právo nemá zbývajících deset milionů občanů  České republiky, jsme podle nich všichni magoři. Proč tak zbaběle nediagnostikovali nás všechny? Možná se zdráhali sdělit i svým voličům, že i je považují za magory.

Co říci na závěr na adresu voličů ANO? Snad jen to, že jsou výjimeční. Od počátku vývoje demokracií jsou prvními občany, kteří se chystají zvolit si svého psychiatra (hnutí ANO), který je (prostřednictvím pánů Havlíčka a Kasala) bleskově diagnostikoval jako magory právě na svém předvolebním mítinku.

Autor: Jaroslav Herda | úterý 7.9.2021 11:12 | karma článku: 13,09 | přečteno: 321x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Veselý Xaverov

Inspirováno článkem Filipa Vracovského „Potrhá mráz Magdě Vašáryové její pozadí ?“, v němž stručně a jasně pojmenoval kvalitu práce pana L. X. Veselého.

23.5.2024 v 10:24 | Karma: 10,28 | Přečteno: 440x | Média

Jaroslav Herda

Stohlavě

Přezdívky mohou být vtipné, laskavé, méně vtipné, méně laskavé, lichotící nebo takové, jimiž se raději neoslovuje a užívají se jen v nepřítomnosti toho, kdo je jimi přezdíván.

22.5.2024 v 14:23 | Karma: 4,48 | Přečteno: 63x | Poezie a próza

Jaroslav Herda

Co se nestalo

Krátké zamyšlení nad nad nezodpovědností sebestředných politiků a jimi používanými prostředky k získání či upevnění moci.

18.5.2024 v 8:54 | Karma: 9,21 | Přečteno: 281x | Poezie a próza

Jaroslav Herda

Síla slova (od úhorů k plným sýpkám a zase zpět)

Malé zamyšlení o nadějích na svět, v němž co se stalo, nikdy se už nestane. O tom, co bývá potom. O marném spoléhání na paměť.

28.4.2024 v 11:02 | Karma: 3,97 | Přečteno: 122x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Herda

Kdy napíše Karel Trčálek něco původního?

Pomozme panu Lněničkovi usvědčit konečně autora, který celé roky cizí díla tvrdošíjně vykrádá a nezmůže se na vlastní tvorbu.

27.4.2024 v 11:00 | Karma: 29,30 | Přečteno: 856x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

V JAR se bude poprvé skládat koalice, skončí dosavadní jednobarevná vláda

1. června 2024  10:45

Africký národní kongres (ANC) ve volbách v Jihoafrické republice po třech desetiletích u moci...

Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  10:28

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku

1. června 2024

Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  9:23

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 13,40
  • Průměrná čtenost 568x
Slova mohou povznášet i srážet. Mohou dávat pocit pozitivní sounáležitosti i pocit spojení v destruktivním vnímání. Upřímný a pravdivý novinář může někdy poskytnout podobná dobrodružství jako autor poezie - nečekané průhledy do vědomí souvislostí.

https://jaroslav-herda.mozellosite.com/blog/

Seznam rubrik