Mistrovství v Rubikově kostce 2014 - Praha 2 Novoměstská radnice

Nejúžasnější soutěž znovu v Praze. Přihlašujte se na webu World Cube Association. Už máme více jak 35 přihlášených závodníků (max. 60)

Prague Open je soutěž ve speedcubingu - skládání kostek a jiných hlavolamů na čas, pořádaný podle turnajového systému WCA - světové speedcubingové asociace, pod dohledem oficiálního delegáta WCA Olivera Pergé, který dohlédne na správný průběh soutěže v souladu s pravidly.

https://www.worldcubeassociation.org/results/c.php?i=PragueOpen2014  

 

 

Na letošním Prague Open se bude soutěžit celkem v 15ti disciplínách - ve všech oficiálních disciplínách kromě tří disciplín, které nejsou příliš populární. (Skládání velkých kostek poslepu a více kostek poslepu)

 

V kostkách 2x2x2 - 5x5x5 se soutěží na pět pokusů, přičemž se nejlepší a nejhorší škrtá a z ostatních dvou je vypočítán průměr (“average of 5”)

V kostkách 6x6x6 a 7x7x7 se soutěží na 3 pokusy, ze kterých je rovnou počítán průměr (“mean of 3)

Můžete se těšit ještě na úplně jiné hlavolamy než kostky :

dvanáctistěn “megaminx”,

pyramidu “pyraminx”,

česká kostka, která mění tvar “Square-1”, která je zároveň nejsložitějším hlavolamem, ve kterém se soutěží

Rubikovy hodiny “Rubik’s clock”, na kterých všech 18 hodinových ručiček musí ukazovat dvanáctou

a kostku “skewb”, jejíž strany se otáčí okolo rohů, nikoli okolo středů.

U těchto hlavolamů se dělá také “average of 5”, čili průměr z pěti.

 

Aby toho nebylo málo, soutěž nabízí další disciplíny. Ty se ale od ostatních nedlišují typem hlavolamu, ale způsobem, jakým se skládá klasická kostka 3x3.

 

Divácky nejzajímavější je asi skládání poslepu.(blindfolded - BLD) Na začátku pokusu je kostka nečím zakrytá tak, aby nebyla vidět. Soutěžící spustí čas a odkryje kostku. V tuhle chvíli má libovolné množství času na zapamatování kostky. Ti nejlepší zapamatování zvládnou pod 20 vteřin. Po zapamatování si dají na oči pásku a mezi pásku a kostku je rozhodčím vložen kus papíru, aby nebyla ani teoretická možnost vidět kostku. Soutěžící má tři pokusy, ale počítá se jen nejlepší z nich.

 

Soutěží se i ve skládání kostky jednou rukou.(one-handed - OH) Soutěžící ke skládání nesmí použít nic jiného, než libovolnou ruku a stůl. Děsivá myšlenka je, že světový rekord v průměru z pěti je zatím lepší, než český národní rekord v průměru ve skládání oběma rukama. Tento světový rekord činí 11.85, přičemž nejlepší čas z průměru byl 10.57.

 

Dalším zajímavým odvětvím je skládání kostky nohama. Otočit kostku nohou je velmi složité, takže se nejlepší časy pohybují okolo padesáti vteřin - jedné minuty. Tato disciplína je ale neoblíbená, kvůli svojí obtížnosti a také kvůli tomu, že to hodně lidem přijde nechutné.

 

Češi jsou ve světě nejlepší v Rubikových hodinách (Clock), ve Square-1. ve skládání poslepu (BLD) a ve Skewbu. Jsou to jediné čtyři kategorie (celkem 6 disciplín), kde je Čech mezi prvními 100 lidmi na světě.

Autor: Jaroslav Flejberk | pátek 1.8.2014 14:10 | karma článku: 4,37 | přečteno: 179x