Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Na mne trochu moc filosofování, hlavně v diskusi.

0 0
možnosti

Někde v diskusi někdo navrhuje, že se nedostatek celulózy jakožto podložky pro nitraci vyřeší tím, že se na to použije kůrovcové smrkové dřevo. No nevím, jestli to je možné, pokud by bylo, asi by se to tak dělalo už dříve. Asi je to nějak využitelné pro papírenský průmysl, ale co se pamatuji, tak papírny na rozvlákňování používaly zdravé dřěvo, nikdy ne takové, kde byl lignin vyžraný od hub a plísní a vůbec to bylo ohnilé. - - - Onehdy jsem četl nějaký rozhovor s Hynkem, což je nějaká persona z Asociace obranného průmyslu, a ten říkal, že s celulózou je problém, protože na nitrocelulózu se používá jedině kvalitní materiál, což v posledních desetiletích a aktuálně znamenalo, že se používalo dřevo ze sibiřských borovic, co se v Rusku pěstovaly plantážně a tam se taky zpracovávaly ve fabrikách. Zřejmě se to dělalo z borovic proto, že jsou hodně zasmolené a tím pádem to dřevo není při okamžitém zpracování ničím kontaminované a chemicky z toho lze tedy snadno získat co nejčistší surovinu. Ale ten Hynek tohle uváděl jen jako jeden z mnoha případů. Co se surovin vlastní provenience týče, tak má Evropa a Západ jako celek problémy vlastně se vším. V podstatě si myslím, že kdokoliv kompetentní je v situaci, kdy neví, kam dříve skočit. Možná taky proto je tu v Evropě takové to názorové ovzduší, že to holt nějak dopadne, ta šarvátka těch východních barbarů.

2 0
možnosti
Foto

Super příspěvek, pane Košíčku, díky.

0 0
možnosti

Pane Červenko, dobrý článek. De-industrializaci a de-militarizaci "Západu" se nelze divit, velké armády postavené ať na profících či na brancích stojí spoustu peněz, podobně udržování záložních kapacit v hutnictví, strojařině a chemii. To není průchozí, rozhodně ne v Evropě, zde se buduje sociální stát a prostředky jdou do této oblasti, nikoliv do obrany. Jestli aktuálně lze něco "Západu" vyčítat, tak že ambice imperialistického Ruska nebere vážně a ten rok od únorové invaze se k nápravě neblahé situace v oblasti obrany nepodniklo fakticky nic. A to nemluvím o tom, že Putinovo Rusko procházelo postupným vývojem a kdo chtěl vidět, viděl, nejpozději v roce 2013 to bylo do očí bijící, kam to směřuje. A ten poslední rok? Rusko se zjevně přestrojuje tak, aby mohlo vést totální válku, a s Evropany to ani nehne. Jasně třeba u nás Čerňochová tlačí na urychlení výběrových řízení. Výborně, tak to vybereme a v roce 2030 nám to možná někdo dodá...... Pokud remilitarizované Rusko za dva tři roky zaútočí na státy bývalého východního bloku, Němci a Francouzi dají od věci ruce pryč, protože si budou muset nechat prostředky na svoji obranu, ne je vyplýtvat na nějaké východňáry. Koneckonců se jen obnoví vyvážený stav, co bez větších zádrhelů fungoval 40 roků. Není nad osvědčená řešení, jak by řekla Anděla Merkelová.

2 0
možnosti

Tady narážíme na špatnou optiku vnímání celé věci. Co je vlastně ten Západ? Není to vlastně stejná identita jak generační, tak dobová, jaká zde byla, před rokem 89, a následně po.

Tedy nelze na to pohlížet z pohledu jedné identity – povahy, jež je stejná jak na počátku, tak dnes, po 33.letech.

Zde jde o tzv. generační časy a jejich stav doby. Každá generace vlastně měla svoji dobu, svoje hlavní téma. Je zde generace, jež byla aktivní v době 11. září.2001, pak generace, jež byly dotčeny válkou v Afghánistánu, generace, jež si prošli tzv. Arabským jarem a nástupem IS, pak generace, jež byly aktivní v době anexe Krymu Ruskem atd.

Navíc po roce 89, zde padlo bipolární rozdělení světa, a následoval věk globalizace a spolupráce s Ruskem, třeba vesmírné projekty.

Pak tu přišla EU doktrína a nová epocha, kdy se učíme, jak svět vnímá a vede pravá mozková hemisféra, kde je cit pro celek, tím pádem vše spolu, a z toho pak emoce, láska, rodina, duchovnost, tvořivost, špatná orientace v jednotlivých úrovních a dějích. Nastal masivní nástup žen do politických funkcí a silových ministerstev, což je v 1. fázi vytváření vzájemné soudržnosti. Co se dělo kolem německé ministryně obrany? Co madam Merkel ... . To vše bedlivě sledoval Putin a kalkuloval s tím. Evropa nemá státníky jako byl H. Khol, Mitterrand, maršál de Gaulle, či Thatcherová ... . Je vlastně kolektivně vedena jako stádo. Po jejím odchodu pak přišel jeho čas. Podobně s námi "zametá" Čína. Nemá je ani dnes, a proto nemůže přijít reforma ... .

Munice tedy nebylo ani vlastně potřeba ... .

Pak tu je problém tzv. našeho promítání myšlení, jež ale jde jen za naší generací, a dobou ve které vyrostla a je vlastně plně aktivní jen v určité době, než je "odsune" další generace vyrostlá už v jiné době ... .

Tím pádem pojmy lidstvo, západ, takové to pohlížení jsou zavádějící a nic neřešící, či spíše jen to eskalují.

1 0
možnosti
Foto

Pro začátek bych upozornil, že nepoužívám termín Západ, ale západ. Je jasné, že Západ již dávno neexistuje. Asi by bylo vhodnější použít termín demokratické státy. Samozřejmě mají Vaše postřehy jako vždy mnoho do sebe. Ne, nejsou státníci a termín stádo je opravdu docela slušně vystihující. Ale dostáváme se tu do klasiky všech klasik. Když je mír, munice není třeba a pak chybí. Jsou jasně dané vojenské doktríny, které politici s oblibou nedodržují. Pokaždé to končí stejně, překotně se zbrojí a podporuje vojensko-průmyslový komplex. Ještě bych upozornil na to, že se výrazně klade důraz na individualismus, což neodpovídá Vašemu tvrzení o dělání všeho spolu. Je to velmi sporné.

1 0
možnosti
Foto

Vojska NATO nejsou stavěna na zákopovou válku. Vychází se z modelu v Iráku, kde bylo rozhodující získat vzdušnou převahu, zlikvidovat těžkou bojovou techniku a logistiku a nakonec to vyčistit tanky. Ukrajina nemá vzdušnou převahu, likvidace techniky a logistiky je možná až teď, kdy má alespoň ty drony. Válka je především o penězích a postavte si továrnu na munici a držte ji ve funkčním stavu desítky let bez toho, aby se vyrobil jeden dělostřelecký granát a k tomu to bude jeden z prvních cílů nepřítele jako třeba Vrbětice.

4 1
možnosti

zase ty podivné výklady o "Západu" ve věcech, ve kterých má východní Evropa obecně a Česká republika zvlášť mimořádně namočeno. Kdyby autor místo výkladů, jak je "Západ" "ukolébaný", radši nastavil zrcadlo, zjistilo by se, že Česká republika není ukolébaná, ale že existuje dlouhodobě ve stavu bezpečnostního parazitismu a čas od času dokonce otevřené bezpečnostní sabotáže. To platí o celé profláknuté skupině východoevropských zemí ČR-Slovensko-Maďarsko-Bulharsko-Rumunsko

jedna věc, ve které může být Západ skutečně ukolébaný, je kvalita a perspektiva výše jmenovaných východoevropských údajných spojenců

1 1
možnosti
Foto

Souhlas plný, karma zasloužená.

2 0
možnosti
Foto

Díky, pane Macháčku :-)

0 0
možnosti
Foto

J19a59n 28Š81i62k

12. 8. 2023 12:54

Tohle se dalo očekávat. Stačí, když si člověk přečte pár článků z doby před Covidem, pod kterými tisíce různých mudrlantů z řad veřejnosti i politiků (třeba takový mistr Okamura to je borec jehožvelikosti nedosáhl ani Napoleon) stále řešili červená tlačítka a jadernou zimu a konvenční válka prý už nebude. Jenže odborníci z armády říkali něco jiného, ale nikdo je neposlouchal a oni nerozhodují. Armády si sami nemohou nic koupit bez posvěcení politiků a tedy i veřejnosti. Zda se, že Rusko má nekonečné zdroje zásob. Ale stejně záleží na komplexní logistice a vyváženosti. Ok, tak mají víc munice a tanků. A co? Vyhrálo jim to válku? Zatím velké kulové. Mají tolik zdravotnického materiálu? Mají tolik konzerv? Mají dostatek oblečení? Jo, zda se, že to důležité není, ale je. Rusové porazili Němce u Stalingradu i díky hygieně, protože svoje vojáky převáželi na druhý břeh Volný, kde je osprchovali, nakrmili, dali jim teplé boty a šaty. Potom je poslali zpátky proti hladovým, zmrzlým a špinavym Nemcům. Nebyla to třeba jedna z věcí, která rozhodla a nebyla důležitější než granáty a pušky? Možná ano, možná ne. Měj se

8 1
možnosti
Foto

Ses do toho dnes pustil :-). Samozřejmě máš pravdu :-)

3 0
možnosti

Pro Západ by měla být situace na Ukrajině stimuluje k výraznému zesílení pomoci napadené zemí.

6 4
možnosti

"To by se musel stát zázrak, aby Ukrajina Rusy porazila", řekl asi před rokem bejvalej ministr zahraničí Zaorálek. Je pravdou, že to chvilku i na zázrak vypadalo. Dnešní situace je však jiná. U Charkova začali Rusové útočit a vypadá to, že jim to jde líp, než Ukrajincům na jihu. První skupina pilotů na F16 prý až příští léto. To musí uznat snad i pan Ziegler, že bez letectva se tohle vyhrát nedá.

To postupný dávkování voj. pomoci ze Západu by mělo bejt už podezřelý i na kyjevským genštábu. "Budeme pomáhat tak, jak bude potřeba" zní z úst západních kormidelníků. O vítězství Ukrajiny jsem od nich nikdy neslyšel, asi tomu nevěří úplně stejně jako náš pan Zaorálek.

2 2
možnosti
Foto

Z F16 je dnes cosi jako zaklínadlo, rovné až kouzelnému proutku Cosi jako ,,nemožné ihned, zázraky do tří dnů"

7 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik