Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Já bych se spíš obával militarizace Polska a jeho pošilhávání po východních kresech. Včera byla ve Varšavě vojenská přehlídka která nemá v historii Polska obdoby .Je tam vidět jak Polsko utrácí za zbraně a jejich výdaje na zbrojení ve výši 4,2 HDP nemájí v NATU obdoby.

0 0
možnosti
Foto

Karma, Jaroslave

Jen si myslím, že tady není "nebezpečí vzniku nové studené války". V té bohužel už zase jsme ...

2 0
možnosti
Foto

Díky, Ivane. Je to tak, asi by byla lepší formulace, že její chlad exponenciálně narůstá.

2 0
možnosti

Souhlas. Ale to, že režim udělá cokoli pro to aby se udržel, se přece dalo čekat. Spousta lidí si navíc zvykla ohledně války číst pouze takové zprávy, které jsou pro Ukrajinu příznivé a o všem nepříjemném, nedejbože nějaké kritice, nechtěli slyšet. A výsledkem bude postupně sundání růžových brýlí a návrat z nebeských optimistických výšin do reality, poněvadž žádný úprk demoralizovaných ruských vojsk po prvním ukrajinském úderu se nekoná.

3 4
možnosti
Foto

Díky. Přál bych si, abyste neměl pravdu, ale bohužel to tak nebude.

0 0
možnosti
Foto

Parádní práce, Jaroslave, karma.

Já mám dojem, že EU opět spoléhá na USA, když je většina evropských zemí v NATO, a když už ji dvakrát vytáhly z horké kaše, která se v Evropě uvařila. A tak v klidu vymýšlí další hloupostí typu "zakřivení banánů", namísto toho, aby se starala o svoji bezpečnost. Jsem čím dál raději, že už mám sedmdesátku v dohledu.

4 0
možnosti
Foto

Díky, Maruško. Obávám se, že EU jen potvrzuje to, že aktuálně je to naprosto beztvarý paskvil.

0 0
možnosti

Ahoj Járo. Jako obvykle téměř beze zbytku souhlas. Evropa by se skutečně měla probrat, otázka ovšem zní, zda je toho ještě schopna.

Začnu trochu ze široka ale ono to s tím souvisí.

Nastává doba překreslování map, ve velkém měřítku, jak ekonomických tak politických a vlastně i vojenských. Díky globalizaci a technickému pokroku hlavně v elektronice se systém "kapitalismu" a "trhu" postupně změnil na systém založeném na "dluhu". Onehdá jsem někde četl, že celkový dluh všech států přesahuje celosvětový tříletý HDP. Takže tyto dluhy jsou v podstatě nesplatitelné. Takže ti skutečně "mocní" a "vědoucí", vědí, že změna systému je neodvratná.

A jsme u, podle mého názoru, jádra problému. Ti kteří si to připouští se snaží vybudovat si co nejlepší pozici. Ať už je to Čína nebo obecněji Asie, tak třeba USA a právě Putin. Obávám se, že Evropa jako taková z valné míry zaviněním současné podoby EU, už svou pozici nenávratně ztratila.

2 1
možnosti
Foto

Ahoj Rosťo, to je velmi zajímavé. Tohle mě nikdy nenapadlo, ale určitě na tom něco bude. Díky.

0 0
možnosti

J79a11n 62M45a40r24e32k

14. 8. 2023 20:57

Ale loni se tu psalo, že to Rusové už prohráli. Tak jak to teda je?

0 0
možnosti

Ale loni se tu psalo že rusko třídenní speciální operace. Tak jak to teda je?

4 0
možnosti

J39i38ř23í 92G88r73o47h

14. 8. 2023 20:47

Bloomberg Economics ujišťoval že : v roce 2022 Rusko ztratí 3,5 % HDP. To se však nestalo. Pokles byl menší než v pandemii 2020: 2,1 vs. 2,7 %.

Agenturní analytici předpovídali kolaps v prvním čtvrtletí roku 2023 pokles více než osm procent kvůli speciální vojenské operaci a rozsáhlým sankcím. Realita je mínus 1,8. Západní experti jsou zmatení,

nkdo nečekal takovou míru odolnosti.RF.

Ruská data

V květnu se podle ministerstva pro hospodářský rozvoj HDP meziročně zvýšil o 5,4 %. Statistiky za celé druhé čtvrtletí zatím nejsou k dispozici. Jak ale řekl Kirill Tremasov, ředitel odboru měnové politiky centrální banky, ekonomika roste tempem blízkým horní hranici prognózy centrální banky (0,5-2 % ročně). Předpokládá se, že za čtvrtletí budou blížit plus 4,2 %. Tyhle čísla nejde objektivně posoudit.

1 1
možnosti
Foto

No právě, nejdou objektivně posoudit, ale vzhledem k řadě ukazatelů budou spíš horší než lepší.

1 0
možnosti

Otázka je, co se děje na úrovni Nato a její komunikace s ministerstvy obrany Evropských států, dále s USA a jejich prezidentem.

Mediální a další prostor z kterého většinu čerpáme, tak si hraje svoji hru, a to dle politiky mediálního domu a politiky určité tzv. kamufláže v prospěch dané situace, tak aby nebyl zřejmý plný úmysl.

Nebude se vše tzv. vytrubovat mediím. Zkrátka je to i dezinformační válka.

Zajímavé je i to že po určité intervenci Číny, utichla rétorika strašení jaderným arzenálem.

Pak si myslíme že Ukrajina je jen pod Evropským řešením, klidně se zde může vytvořit jiná koalice států ve světě jež mají v rukou strategické suroviny, ale i výrobní prostředky.

3 0
možnosti
Foto

Ano, je to tak. A vzhledem k liknavosti kolem F-16 bych hádal, že nic moc dobrého pro Kyjev.

1 0
možnosti

Rusko zvedá výdaje na zbrojení? To je přece velmi dobrá zpráva. Spojenci Ukrajiny je zvednou také a Russko tak žádnou výhodu nezíská. Bude muset znova zvednout ... a znova ... a znova ...

Jak dlouho si myslíte, že to vydrží? Do podobného závodu se pustilo už v osmdesátých letech minulého století a Reagan je nakonec uzbrojil.

Podívejte se na velikost HDP Ruska a USA. Ten americký je 14x vyšší. Když dá Američan na zbrojení 5% HDP, Russák musí dát 70% aby to vyrovnal. Když dá Američan 7% HDP, Russák musí dát na zbrojení úplně celý HDP. Tážu se znova, jak dlouho to Russák vydrží?

3 1
možnosti
Foto

No, kéž byste měl pravdu. Ale Raeganova doktrína byla za zcela jiné konstelace než dnes.

0 0
možnosti
Foto

J44a57n 34Š95i18k

14. 8. 2023 18:47

Jedná věc je vyhrát bitvy a druhá vést civilní správu po té posledni a vítězné. Civilní správa znamená mít schopné úředníky, ti musí být schopnější než místní a to v případě Ruska nehrozí. Je nutné si taky uvědomit, že z vojáků se že dne na den stanou policisté a to neni jen tak jednoduché. Vylézt na nějaký kopec neznamená mít ho pod kontrolou. O to horší to pro Rusko bude když vyhraje a převezme zemi násilím, pokud nebude žádná spravedlivá dohoda s Ukrajinou. Jenže žádná taková nebude. Proto všechno Rusko nemá šanci. Mohou vyhrát ofenziv kolik chtějí a v této chvíli je jim to už k ničemu. Měj se

3 0
možnosti
Foto

Vím, už jsi to psal, Honzo, a máš pravdu, ale to se v žádném případě nevylučuje s mým textem. Také se měj.

0 0
možnosti