Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZB

Zajímavá úvaha. Rozhodně je možné to brát jako zamyšlení nad světem.

1 0
možnosti
RP

Slušně napsaný článek.

Jen bych poněkud nesouhlasil s tím, že Evropa, respektive EU chápe ty teze o ekonomickém globálním boji. Když je Brusel a obecně většina Evropy zachvácena zeleným šílenstvím, které svým působením ekonomiky dotčených států a regionů, tady EU ruinuje a ekonomickou sílu dotčených států snižuje až k nule. S takovou se z Evropy brzo stane rozvojový region s mizivou ekonomickou a tím politickou silou okupovaný ostatními globálními kolonizátory a impérii. Nakonec, pokud Rusko v rozumné síle a velikosti přežije válku na Ukrajině, klidně i Ruskem.

4 1
možnosti
Foto

Díky, na tom určitě něco je.

0 0
možnosti
Foto

Zeptám se tedy, snad se tentokrát obejdeme bez familiérnosti.

Čo si predstavují pod tým slovem "zvítězí", vojín Kefalín?

5 2
možnosti
ZZ

Až v poslední době dochází ke změnám a je třeba doufat, že demokratické, byť nedokonalé, země nakonec zvítězí nad totalitními a zkorumpovanými režimy.

Otázkou tedy už jen zůstává, které ty tkzv. demokratické a zároveň i nedokonalé země, jsou a kdo toto nestraně určí.

0 0
možnosti
Foto

No a co Jižní Amerika? Tam USA nejspíš nejsou moc populární . Tam mohou mít i USA svou "Ukrajinu " .

Doposud se EU a USA vnímají jako střed světa ale je tomu tak ?

0 0
možnosti
Foto

Asi proto Mexikáni prchají do USA.

2 0
možnosti
JL

Velmi zajimavy clanek, pane Jaroslave Červenko. Uvaha cloveka s mnoha znalostmi. Ma dve (mozna vice) polohy. Jednou jsou penize (USA) a druhou je sila pusky (RF, SEV. Korea, Cina, Iran a moho dalsich.

Evropa nemuze se k temto "poloham" ani z dalky se stavet. Na co stacilo 400 let male Spanelsko, pozdeji Francie a Britanie a s Nemeckym "kaisrem" pozdeji. dnes ta sama rozdelenost Evropy je tou silou zpet. Jak chcete tu siiu nalezt, kdyz kdysi silne Nizozensko, dnes sestavuje vladu po volbach az 11 mesicu (prekonali toho naseho "cizince" o 4 mesice) a chtejte po takove zemi, aby se v dnesni dobe rozhodla rychle.

Spocitejte kolik tech kralovstvi, mocnarstvich a tech dalsich v te Evrope je.

Je zde vsak jen jedina zachrana. Ekonomicka zdruzeni postavena na ryzim kapitalismu, vedena vidinou uspechu v mozcich vedoucich a ne v mozcich politiku te ci onne silne zeme.

Neodolam vam pripomenout, pane Jaroslave Červenko, ze zakladem je silna organizace politicka, aby vnesla i ten duch obcanu a tim se zvetsil prostor prosperity. Ten zaklad v CR je stale z dob "cisarskych" a to uz toho cisare nemame na trune presne 105 let, ale Ustavu nasazenu presne podle te cisarske (jen male zmeny)

Snad je dobre pripomenout ten cesky humor (pocitam zde i ten moravsky a slezsky), ktery tato diskuze pod vasim clankem poukazuje, ze je lepsi mluvit (ci psat) s neznym pohlavim o vecech praktickych a ne o budoucnosti sveta. Slava pani Veronice Valikove, ta nam tu nasi budoucnost ukazala opravdu krasnou.

2 0
možnosti
LV

Právě jste, pane Limo, předvedl praktickou ukázku toho, jak je (nejen) titulek článku pana Červenky přesný a výstižný. To říkám bez jakéhokoliv pejorativního nádechu. Prostě to jen konstatuji.

Dnes skutečně platí to, co říká pan Červenka - ekonomika přesahuje politiku. Politika je pouze nástrojem ekonomiky. "Duch občanů" je pojem z F. L. Věka...

3 0
možnosti

Většina lidí si myslí, že svět bude takový, jako když jim bylo dvacet. Zbytek (včetně mě) v to doufá, i když ví, že to je blbost. A z toho vyplývá zaostávání. Myšlenkové.

Ono jde hlavně o to, že svět jde ve vlnách. Jako smečka zvířat. Někdo se nažere a jde od válu. A přijde další. Evropa vládla světu nějakých 400 let. Nažrala se, zlenivěla a dívá se, jak se ostatní perou. Japonsko mělo obrovský drive. Dokud nezopakovalo modifikovaný Calhounův experiment a teď je populačně v háji. Čína je teď řvoucí tygr s 1,3 miliardou lidí. Podle určitých odhadů, na konci století bude mít 800 mil lidí. Bude to tygr důchodce, který zakopne, když se bude snažit doběhnout želvu. USA. Uvidíme jak se změní. Není to jen woke, ale silná přistěhovalecká vlna.

Ale je potřeba si říci, že na tohle se strašně může změnit s technologií. Vždy předpovídáme budoucnost podle toho, co známe teď. Člověk se může třeba podívat na cyberpunk, kde autoři byli vedle a co předpověděli (mohou předpovědět) správně.

7 0
možnosti
JZ

A samozřejmě a zasloužená karma.

1 1
možnosti
Foto

Svět se nezměnil, jen technické možnosti. Tady se to vždy mydlilo od počátku světa. Nedávno jsme shlédli seriál Řím (2005). Tam je všechno. Jen na VŘSR staří Římané neměli, neb byli přece jen trochu civilizovaní.

Za blahých dob 19. století byla lídrem Francie - kulturním. A tuto roli posléze převzaly USA. A od té doby se Frantíci cítí odstrčeni.

Problém USA tkví v tom, že se nedokáží vmyslet do mentality neevropských národů, včetně Ruska.

Karma.

10 0
možnosti
Foto

Je třeba, aby se západní státy vrátily k osvědčenému kapitalismu bez státních regulací. Pak má západ šanci technologicky i ekonomicky Číně utéct. Nové paradigma v této ekonomické válce bude využití vesmíru a na něj navazující nová ekonomika.

12 0
možnosti
Foto

Kapitalismus bez regulací jednoznačně. Vždy mě překvapíte, pane Kšíre. Díky.

2 0
možnosti
PK

Často slýchávám, že svět byl bezpečnější dokud byl jen bipolární. Joe a Ivan se drželi atomovkami pod krkem, Čína byla slabá, Saddám se mydlil a vybíjel s ajatoláhem ... Žádný problém s uprchlíky atd. Jsem sice "stará struktura" ale i já jsem názoru že tehdejší poměry nebyly udržitelné.

7 0
možnosti
Foto

Ono má všechno něco, unipolární svět je také rizikový. A viz Orwellův tripolární svět....

0 1
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik