Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VT

Víte myslím si, že si indiány příliš idealizujeme. To, že mezi indiánskými kmeny docházelo k válkám a to až vyhlazovacím je zřejmé. Např. na východě Irokézové prakticky vyhladili Hurony.

Nebo vemte si velmi známý kmen Komančů sídlící v dnešním Texasu. Na jihozápadě válčil s Lipan Apači a vytlačil je do hor. Na západě válčil s Yuty, na severozápadě s Arapahy, na severu s Čejeny na severovýchodě s Ponyi a na jihovýchodě s Tonkawy, které skoro vyhladil. Tedy prakticky proti všem sousedům. Války proti uvedeným sousedům vedl prakticky pořád.

A pokud se týká ukrutností tak skalpování bylo spíše soft. Např. po tzv. bitvě na radnici byly zajatci zaživa pomalu upečeni k smrti a to i malé děti. Vrácená 16 zajatkyně měla upálený nos a obnažené nosní dirky, kromě dalších zranění. Atd.

Víte bílí obyvatelé Ameriky naprosto nechápali myšlení indiánů a indiáni nechápali myšlení bílých.

A ještě pokud se týká válčení kmenů tak mi vlastně víme, co se dělo pouze ze záznamů bílých. Indiáni se nevedli žádné statistiky ani záznamy. Byl jim ukraden nějaký kalendář a historie byla pouze vyprávěna.

Ovšem k značné migraci kmenů docházelo a vysvětlení je nepřátelství sousedů a snaha uniknout z jejich dosahu.

1 0
možnosti
Foto

Nemám problém souhlasit, pane Tůmo. Třeba o důvodech vyvraždění Huronů se dodnes neví. Myslím, že se to nevylučuje s tím, co píši.

1 0
možnosti
Foto

Moudrosti indiánů zdaleka nedosahujeme. Jednou jsem viděla nějaký dokument. Byl tam indiánský šaman. Říkal, že informace, které ví, si musí vzít s sebou do hrobu, neboť nenalezl nikoho, komu by je mohl předat. Kdyby je předal nesprávnému člověku, který není připraven, způsobilo by to chaos a zkázu. Už si nepamatuju, co to bylo a kde jsem k tomu přišla, ale vím, že to na mě tehdy zapůsobilo. Strašně bych chtěla vědět, co ví. Zdraví vás ta, jejíž jméno se nesmí vyslovovat.

1 0
možnosti
Foto

Velká karma, Jardo

1 0
možnosti
Foto

Děkuji, Vildo. Opravdu mě moc těší Tvá přízeň

0 0
možnosti
Foto

Zajímalo by mě, od koho okoukali staří Mayové a Aztékové své poněkud krvavé rituály a proč vyhladili kmen Anasaziů, ještě před příchodem Evropanů.

2 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma

1 0
možnosti
Foto

Jardo, moc zajímavé čtení. U nás dvou by asi skalpování nemělo význam.

2 0
možnosti
Foto

Díky, Davide. By jim to ani nešlo, neměli by nás za co chytit

1 0
možnosti
Foto

Skvělý blog, Jaroslave, četla jsem ho s chutí. Postava Tecumseha mě zajímala od chvíle, kdy jsem jako dítě dostala první díl knihy. Fakt je, že Fritz Steuben nepsal nijak romanticky, spíš drsně a snad až syrově, ale pro pochopení tehdejší doby a hlavní postavy to bylo nesmírně zajímavé. Postupně jsem přečetla všechny díly a samozřejmě viděla film s Gojko Mitičem. Ale kdybych si měla dnes vybrat, sáhla bych raději po knize.

2 0
možnosti
Foto

Dobré ráno, Zdeni a díky za super reakci. Film s Mitičem jsem neviděl a nikdy neměl potřebu. Knihy jsem naposledy četl před dvaceti lety, přesto mi utkvěly zásadním způsobem v hlavě. I teď si vybavím jména jako Peta Kuta, Kiš Kalva nebo Giengh Vatha (Ten, který kráčí ohňem, to se mi líbí extrémně). Strašně jsem fandil indiánům a pořád doufal, že vyhrají. Vendat Stiatha byl pro mě ztělesněním věrnosti a loajality. A takhle bychom tu mohli být dlouho, že?

1 0
možnosti
JL

Zajima li Vas zivot soucasnych Indianu pane Cervenko, poradil bych Vam knizku "Driftwood Walley". Napsala ji Theodora Stanwell-Fletcher a pise o nekolika letech stravenych zapadni Kanade, v Britske Columbii, ve srubu u reky Driftwood. Jeji manzel tam vyslan ke studii zvere tam zijici. Z mista kde tehdy (pozdni leta tricata) zili uprostred divociny bylo nejblize do mestecka Fort Saint James 200 mil (300km). Vsechny zasoby jako topne drivi a potraviny kupovali od mistnich Indianu a tak pani Theodora jejich zpusoby, zvyky a obyceje poznala duverne a zblizka. Zajimave na tom je, ze se tam podnesek temer nic nezmenilo, nevede tam zadna silnice, jen lesni stezky. Zivot tam je stejny jako byl i tisic let predtim, bez zasahu zvenci. Ne kazdemu Indianovi to vyhovuje a mladi odchazi do mest. Velmi zajimave vzpominky, nevim jesli kniha kdy vysla cesky, da se vsak sehnat na internetu.

Zdravim, JL

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za zajímavý a podnětný příspěvek, pane Lanciku. Podívám se. Hezký zbytek večera.

0 0
možnosti
Foto

J84a58n 68Š73i57k

15. 7. 2023 18:00

Tecumseha mám v knihovně. Jak vidno čteme stejnou literaturu Hezký den

1 0
možnosti
Foto

Jj, Honzo. Miluji ten román. Hezký zbytek dne.

0 0
možnosti
IL
  • Počet článků 298
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik