Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Dobrý článek. Mírně zkoriguji, jistoty 100%, existují hned 2! a) Jednak, že umřeme, (rubáš kapes nemá). b) Jedinou jistotou v kapitalismu, (obecně v životě) je, že bude nejistota. Dají se nejistoty zjistnotnit? Dají !

Rozumným životem, vkladem. Dále budeme žít ve svých dětech - Dobrá pasáž M. Horákové z cely. Budu všude, na polích, lukách, vrátím se ve vašem synovi, (dítěti). Komu nevyhovuje, pak ten dům, strom a syn. Já se pojistil, píši Paměti:-)

Kapitalismu lze čelit jednoduše, makat a řádně hospodařit.

Můj životní omyl? Při narození dcer jsem se domníval. Že dítě je jako nepotištěná kniha, čisté stránky. A výchovou se tam napíše příběh. Já hleděl! Tam již cosi je! Stručně, samá negativa. Kdo to tam dal? Sobectví, lhaní, nepořádnost, lenost. Dcera upadla na chodníku, říkám - Čí je to vina? Chodníku! Neochota přiznání vlastního pochybení ...

Sebereflexe je neochota! Já často slyšel od otce - "Nejsem ochoten"! Přidávat se k davu, poslouchat nesmysly, podléhat mámení populistů-komunistů, na povel mávat praporky, tleskat, hledět na program v TV, ap. Z čeho ta "neochota" pramení? Je to jednoduché - Ze stanovení si, vlastní ceny člověka! No a ta "večerní, občanská modlitbička" v posteli. Synu, udělej si retro dne. Co jsi vyved, koho urazil. Kde jsi mohl a nepomohl. No a to hlavní. Co s tím vlastně chceš dělat Moje super výchova v kostce. Funguje to, výsledky přináší ! :-)

1 0
možnosti
Foto

Zdravím Vás, pane Bučku. Dnes jste pod mým textem asi poprvé udělal dvě věci. Za prvé jste napsal dobrý článek a za druhé jste vynechal MZ či AB a to jste si mohl smlsnout. Beru to jako opravdický kompliment:-). Ano, život bude stále přinášet otazníky, kladoucí na nás nároky. Hlavně se nebát si přiznat chybu, velmi důležité. A večerní občanská modlitbička, bomba a ještě lépe jí provádět ve dvou oboustraně. Ale Vy máte s babičkou svých píšků své metody, že? Vypadám, že poslouchám:-):-). Doufám, že jsem Vás teď neurazil. Byl to vtip.

1 0
možnosti
Foto

Jardo, tušil jsem, že si na tvůj článek musím udělat čas (a kafe). Zajímavé téma. Jako člověk, manžel, otec a trenér se o obojí snažím a je to nikdy nekončící "práce". Ale zase lepší bejt malej psycholog než velkej psychopat. :-)

1 0
možnosti
Foto

Ahoj Davide, díky za návštěvu. Řekl bych, že velmi rozhodující téma. Ano, nikdy nekončící práce, ale při poctivosti může být odměna nesmírně sladká. A to ve všech rolích, které jsi zmínil, že?

1 0
možnosti
PC

Brilantně napsáno!R^

Významní filozofové a psychologové tvrdí, a já s nimi naprosto souhlasím, že sebepoznání je nejvyšším druhém poznání. Dojít k němu ale představuje velmi dlouhou a trnitou cestu. Nejprve musíme být pevně odhodlání, že skutečně chceme najít pravdu o sobě samých, potažmo pak pravdu univerzální.

Musíme se zbavit veškerých vrstev nánosů, které v nás vznikly dlouhodobým vlivem tlaku rodičů, školy, okolí a celé společnosti. Těmito nánosy jsme si stačili vystavit mohutnou zeď ke svému srdci, ke svému nitru, ke svému pravému JÁ, takže jsme v podstatě žili a jednali skrze naše ego, tudíž s minimem empatie a lidskosti nejen kdruhým, ale i k sobě samým. Tento "život" s sebou nemůže nést lehkost, radost, a už vůbec ne přirozenost.

Odbourávat postupně tyto vnitřní bariéry a shazovat množství masek, s nimiž jsme vstupovali do společenského i soukromého dění, nelze bez 100% upřímnosti k sobě samému. Je nutné akceptovat nejen své dobré stránky, ale i ty stinné. V tom spočívá bolestivost tohoto procesu, ale postupně se také začne dostavovat kýžený pocit úlevy a vnitřního osvobození. Pomalu se napojujeme na naše skutečné Já, to jediné nám nejbližší, neboť přirozené.

Rozumíme nejen sami sobě (což bylo předtím nemožné), ale chápeme i druhé, vyznáme se v nich, nevyžadujeme uz po nich (ani po sobě samých) dokonalost, vědomí si, že lidská dokonalost neexistuje. Vidíme z nadhledu, v souvislostech, respektujeme cizí názory, neodsuzujeme, nenálepkujeme a nemáme žádnou potřebu prosazovat, nebo dokonce vnucovat jiným naše názory, náš postoj k životu atd. Naším ústředním mottem je LÁSKA.

Náš život se stává lehkým navzdory všem problémům, které s sebou přináší.

2 0
možnosti
Foto

No, na tohle se mi nereaguje snadno. Děkuji nestačí. Dobře tedy: Brilantní komentář. V malém opravdu mnoho. Ale ten proces hrozně bolí, že? Zde bych ještě zmínil jedno důležité slovo: PROTIVÁHA v naší nedokonalosti. Určitě mi rozumíte. Láska jsoucí protiváhou, brzdou i motorem a vzájmemně.R^R^

1 0
možnosti
JN

J13o15s25e62f 32N74i23k32l

21. 10. 2021 12:35

Vy byste mohl být pedagogem....

0 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2263x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik