Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ono je to jako v každém jiném národu (i u nás) - jsou v něm lidé úžasní i neschopní, chytří i hloupí, odvážní i zbabělí, ... A to platí i o sportovcích a umělcích.

Těch důvodů, proč je ale Rusko tam, kde dnes je, je samozřejmě mnoho. Podle mě je ale tím nejdůležitějším, že Rusko nikdy nepoznalo skutečnou demokracii. Kvůli nízké životní úrovni většina Rusů nikdy nebyla za hranicemi a tak věří Putinově propagandě, že celý svět je proti Rusku. Nemají potuchy, jaká je realita....

Koneckonců vždyť i starší generace u nás vyrůstala v podobných podmínkách.

Za blog další karma R^

2 0
možnosti
Foto

Přesně, naznačil jsem to v perexu, carský režim a hned poté bolševický a trocha demokracie za Jelcina jako kapka vody v poušti. Přál bych si, aby Evropa začala plnit svojí úlohu a nechovala se jako malé dítě na pískovišti.

1 0
možnosti
NP

Rusko dalo světu bezpočet úžasných lidí, ale zachovalo se k nim "macešsky".

Pokud dnes právě ti rusové, kteří jsou vidět a nejvíce to jsou sportovci, neodsoudí Putinovu invazi, aby dali impulz pro své krajany, tak nebude možná změna uvažování a režimu pro širokou veřejnost v Rusku.

Z Českoslovanska odešlo, nebo se nevrátilo ze zahraničí v roce 1968-70 spousta lidí. Jejich rodiny, vystavené leta perzekucím nakonec dospěly po "sametovce" k demokracii. Bez akce, není reakce.

Jinak karma Jaroslave R^

8 0
možnosti
Foto

Rusové si svůj omyl uvědomí, až budou platit válečné reparace. Doufám, že si potom vybijí svůj vztek na všech co je masírovali proputinskou ideologií.

0 0
možnosti
EH

Kdepak, budou naštvání na vítěze. Díky tvrdým reparacím za první světovou se dostal k moci Hitler. Pak už spojenci nechtěli udělat stejnou chybu.

1 0
možnosti
GH

Nemelo by se zapomenout, ze Rusko nam tez dalo Potemkinovy vesnice.

5 1
možnosti
Foto

Od dob VŘSR Rusko světu dalo pouze komunismus, gulagy, hladomor. Význačné lidi z dob carského Ruska, komunistické Rusko pronásledovalo. Čajkovský by mohl vyprávět jak byl pronásledován.

8 0
možnosti
LU

Rusko dalo ľudstvu aj po "VŘSR" množstvo vedcov držiteľov nobelových cien. napr za fyziku a chémiu

Alexej Alexejevič Abrikosov V roku 2003 dostal Nobelovu cenu za svoj prínos v oblasti fyziky kondenzovaného stavu a supravodivost

Žores Ivanovič Alfiorov Rok 2000, ktorý významne prispel pri vytvorení modernej heteroštruktúry vo fyzike a elektronike.

Nikolaj Gennadijevič Basov Rok 1964 Nobelovu cenu za fyziku v oblasti kvantovej elektroniky, ktorý viedol k vynálezu laseru a maseru spolu s Alexandrom Michajlovičom Prochorovom

Vitalij Lazarevič Ginzburg V roku 2003 dostal spoločne s Alexejom Alexejevičom Abrikosovom a Anthonym cenu za fyziku za priekopnícke výsledky v oblasti teórie supravodivých a supratekutých látok.

Ilya Prigogine V roku 1977 získal Nobelovu cenu za chémiu za rozpracovanie termodynamiky nerovnovážnych, nezvratných systémov.

Nikolaj Nikolajevič Semionov V roku 1956 sa stal nositeľom Nobelovej ceny za chémiu za prácu o mechanizme chemických transformácií.

0 0
možnosti
Foto

Kdysi, na začátku Putinovy vlády, byl v Reflexu článek, který se zabýval tím, zda je Putin ten pravý vládce pro Rusko. Zaujala mě reakce jednoho čtenáře, který napsal zhruba toto:

"Rusko není stavěné na demokracii. Jako nejlepší formu vlády pro Rusko bych viděl osvíceného diktátora. Nezbývá než doufat, že Putin je osvícený.

No, není.

13 0
možnosti
Foto

Velmi přesné, naneštěstíR^

3 0
možnosti
Foto

Ten bezpočet úžasných lidí ale tak nějak končí zrodem SSSR. Za báťušky cara se to ještě komponovalo, malovalo, sochalo, vynalézalo a konstruovalo. Když bych měl vyjmenovat jen všelijaké badatele a vynálezce, tak všichni ti známí patří do doby předrevoluční. Lomonosov, Mendělejev, Lobačevskij, Čebyšev, Popov, Ciolkovskij ... poslední I.P. Pavlov, zkuste najít, jak po VŘSR dopadl.

A pak - Koroljov, uvržen do gulagu. Ti ostatní, pokud zůstali živí a známí, tak proto, že uprchli. Oni totiž ti významní lidé vesměs pocházeli z bohatých a vzdělaných rodin, o šlechtických nemluvě. A tak pak měli smůlu.

V Technickém slovníku z r. 1956 stojí: "...kybernetika je buržoasní pavěda ...", stroj přece nemůže myslet a rozhodovat, to patří jen sovětskému člověku.

Další sovětský autor Rjazancev: "V Sovětském svaze pracuje fotočlánek i pod zemí, zatímco v Americe slouží jen pro zvyšování zisku..."

Abych nekřivdil, ale nemohu si vybavit nějakého významného sovětského/ruského vědce nebo vynálezce či konstruktéra z doby po VŘSR.

Pravda, dva znám: Okukin a Opajcenko.

R^

8 0
možnosti
JM

J41a94n 89M48a68r28e83k

2. 4. 2022 16:38

S mnohým s vámi souhlasím...ale ten Musogorskij....tím zřejmě myslíte hudebního skladatele Modesta Patroviče Mussorgského. Co se týká Dostojevského, u mně vede spis Běsové.

3 0
možnosti
Foto

Ano, myslím, ale to Vaše je anglický přepis, ne?:-) Jinak děkuji, Běsy jsem zatím bohužel nečetl.

1 0
možnosti
ST

Dávám pravidelně VELKÝ souhlas s tímto názorem:

"Přestaňme tvrdit, že obyčejní Rusové jsou obětí vymývání mozků putinovského režimu a propagandy. Je to přesně obráceně. Putinovská propaganda jim jenom říká to, co chce většina Rusů slyšet. Putin je zosobněním jejich myšlenek a vlhkých snů."

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajina-rusko-valka-uprchlici-kyjev-irpin-nemocnice.A220305_164558_zahranicni_misl/diskuse/doporucovane

6 1
možnosti
Foto

Bohužel na tomhle bude asi až příliš pravdy.

2 0
možnosti
Foto

J13a33n 67Š45i10k

2. 4. 2022 16:11

Zajímám se o dějiny válek a zejména o druhou světovou na východní frontě. Obdivuji schopnost ruského národa trpět. Vydržel všechny ty hrozné věci, které jim z valné většiny přinesli jejich vlastní lidé. My je nedokážeme pochopit, protože oni jsou vychováváni úplně jinak než my. To, co nám přijde směšné, na to jsou oni hrdí. Můj kamarád mi nedávno řekl: oni ty sankce vydrží, protože jsou zvyklí jíst hlínu, ale my jsme měkoty a nevydržíme. Něco na tom bude. Hezkou sobotu

9 1
možnosti
Foto

Bohužel je to tak, Honzo. Také přeji hezký zbytek soboty.

0 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2263x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik