Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VD

200 000 kilometrů čtverečních min? To by bylo asi 50 miliardami min, při váze 25 kg u nášlapné a 250 kg u protitankove? 15 milionů min za den po dobu devíti let? Víte že to je blbost?

0 0
možnosti
Foto

Je to dezinterpretace původního vyjádření, že tato plocha je potenciálně ohrožena minami a nevybuchlou municí. Evidentně si to už předáváním mezi novináři a diskutéry žije vlastním životem

0 0
možnosti
Foto

Nerozumík jedné věci. Rusové prohlásili Luhanskou, Doněckou, Záporožskou a Chersonskou oblast za součást Ruska. Přitom si zde ale počínají jako na nepřátelském území. Rozsáhlá území zaminovali a destruují je. Jako by sami nevěřili tomu, že tato území jim zůstanou a snaží způsobit Ukrajině co největší škody.

2 1
možnosti
ZZ

To je z vaší hlavy, nebo jste to odněkud opsal ?

Podle vaší filosofie přeci brání své území před nájezdy nepřátel !

0 0
možnosti
DV

D52a85v84i84d 48V43l43k

11. 7. 2023 10:41

Dobrý text ještě tam samozřejmě hraje roli i značná počení převaha Russáků. Někde jsem četl ,že ta minová pole +zákopy, jsou vlastně nejmohutnější opevnění tohoto typu v historii lidstva. Předpokládám ,že k likvidaci těchto minových polí použijí i ty kazetové bomby ,které dostanou od USA.Měli bychom si uvědomit ,že obrovským úspěchem Ukrajiny je už to ,že se ubránili. může si o nich myslet každý co chce, ale jejich armáda by byal velkým přínosem pro NATO,protože má obrovské zkušenosti s Rusským agresorem,které získala za cenu oběti tisíců vojáků.

2 1
možnosti
RP

Myslím, že to je jen plácání a text, který chceme číst. Myslím, že hlavní zbraň je v Kremlu. Od roku 2014 provokujeme zabíjením Rusů a myslíme si že nám to bude procházet věčně a oni se odstěhují. Vyhlásíme sankce a čekáme, že se do měsíce položí, přejdeme do horké války a za tři měsíce nemáme patrony. Teď ženeme pár posledních Ukrajinců do Rusů zakopaných až po krk. A výsledek? Rusům kleslo HDP o 2% a inflaci mají do 5% a obchodní styk s 70% světa. Padesát kilometrů od hranic neví, že je nějaká válka, a Eurosajuz? Stačí se podívat kolem sebe, jemu stačí se jen dívat. Dokonce si myslím, že mu o nějakou zdevastovanou a rozprodanou zemi co si ještě říká Ukrajina vůbec nejde, na co by tu díru na peníze měl? Kromě Krymu a Sevastopolu ji nepotřebuje. Problém je že ten chlap jehož jméno nesmí být kladně vysloveno, myslí několik let dopředu a nás zná jako své boty. Jsem přesvědčen že věděl, že Minské dohody nedodržíme, jako všechny dohody a vše podřídil přípravě i zabíjení Rusů na Donbase, museli chvilku počkat. Nakonec i na tom Krymu byl o týden dřív než Americká vojska, co jim tekly sliny na Sevastopol. Na barevku v Bělorusku byl také připraven. Opravdu si někdo myslí, že ho porazí myšlenkoví giganti typu Bideta, Lejnové, nebo Fialenka???

3 7
možnosti
JK

J63a46n 52K11a14z23d89a

11. 7. 2023 10:00

Takže podle vás je v pořádku napochodovat do cizí země a vzít si co chci? Běžte s těmi kremelskými kecy do háje.

První, kdo porušil dohody byl Liliputin, který narušil územní celistvost UA zabráním Krymu a vojenskou intervencí na Donbasu a v Luhansku.

4 2
možnosti
LS

Když se podívám na videa zajatých a mrtvých Ruských vojáků na Twitteru, a není jich tam málo, tak z 90% mají civilní tenisky. Když nejste schopni svým vojákům zajistit ani kvalitní obuv je to známka začátku rozkladu. A jak autor píše, takřka nulová rotace jednotek znamená, že se jednoho dne nějaký pluk nebo bojová skupina prostě zhroutí a tím otevře sektor, kde se UA tvrdě vecpou.

2 1
možnosti
JK

Dosti dlouhý článek na téma, Západ chce po Ukrajině vítěznou ofenzívu za situace, kdy nemají dostatek hlavní, munice a nulovou leteckou podporu. Toto bylo zřejmé už od konce minulého roku když se o úmyslu požadovat od Kyjeva nějakou rozhodnou vítěznou akci začalo mluvit. Dost se toho tady na blogu o tom napsalo, lidi mi odpovídali "nestarej se Ukrajinci vždy dokážou překvapit", na můj argument že Ukrajincům pro akci chybí mj. několik milionů kusů dělostřeleckých granátů - pro začátek, a pak vyšší statisíce týdně, plus tisíce náhradních hlavní a závěrů týdně, tak z toho všichni měli legraci. No tak teď vidíme, co taková standardní opotřebovávací válka k průlomu potřebuje. Tipuji si že je to aktuálně zhruba padesátiletá produkce zbraní a munice, co jsou na ni výrobní kapacity na deindustrializovaném Západě. Takhle válka se potáhne dlouho. Nic bych nedal za to, že já budu v důchodě a na Donbase se začne třetí desítka.

1 0
možnosti
Foto

No, doufejme, že nemáte pravdu.

0 0
možnosti

Jako vždy fundovaný rozbor. Dnes jsem četl v posledním čísle týdeníku Téma rozhovor s českým novinářem Jířím Justem, který žije už 15 let v Moskvě. Nebylo to moc hezké čtení. Kromě jiného uvedl, že na tvrzení, že 85% ruské veřejnosti podporuje Putina a jeho politiku, není nic přehnaného. Nelze tedy očekávat, že tam v dohledné době dojde k nějakému zásadnímu obratu v myšlení lidí.

2 0
možnosti
Foto

Strategický cíl je jasný. Podívejme se na to z pohledu taktiky. Dobře propracovaná obrana dokáže odolat mnohem větší přesile protivníka. Vzpomeňme Caesara v bitvě u Alesie, kdy prohlásil, že jeho vojáci nevyhráli zbraněni, ale rýči a lopatami, Hanibalův půlměsíc v bitvě u Kann, dodnes se učí na vojenských školách, vítězství Angličanů nad Francouzi u Azincourtu, což byl soumrak obrněných rytířů a třeba Kurský oblouk a obranné manévry von Mansteina. Ostatně kolik měl Leónidás vojáků o Thermopyl proti celé armádě Dareiose? Shrnul bych to takto, nikdo z nás nebyl ani ve štábu ruské či Ukrajinské roty, tak si tu tak trošku plácáme.

7 0
možnosti
LT

Bohužel velmi přesné. Při pohledu na ty zdevastované a zaminované lány, o které se bojuje, asi každého napadne, o co vlastně Rusům jde. V případě Krymu je to jasné, ale jinak je to jenom boj o moc. Zničená ruská ekonomika nebude schopna získaná území nijak upotřebit. Je to celé nesmysl se spoustou zbytečně mrtvých. Jako ostatně každá válka.

1 0
možnosti
JT

J28i79r42i 80T48i46c81h59y

10. 7. 2023 16:27

Ofensiva? "Utoci" jiz dva mesice a ziskali trochu prostoru pred prvni linii.

0 3
možnosti
JP

Víte jak dlouho šel 1.csl armádní sbor přes Dulelsky průsmyk ? Takže to byli břídilové ? Nebo hrdinové od Dukly .

1 0
možnosti