Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Pane Červenko, píšete, že, volně přepisuji, "Kreml atd. ve válce na Ukrajině nemohou vyhrát a reálně už prohráli". - - - - No, nemyslím si to. Když odhlédnu od každodenních videí ukrajinské a ruské propagandy, tak lze za ten rok a čtvrt vysledovat tyto trendy: dostupná munice a zbraně ruských vzorů z celého světa už byly pro použití na Ukrajině nějakým způsobem opatřeny a dále není kde brát, výroba takové munice pro dispozici Ukrajiny je zcela nedostatečná - pokud vůbec jaká je; vyzbrojení Ukrajiny zbraněmi západní provenience a dodávky munice se odehrávají formou dodávek zbytků, resp. rabováním rezerv západních států, což už je také na svých limitech. Reálná produkce munice na Západě se sice zvedla, ale formou přidáním druhé, někde i třetí směny na stávajících výrobních linkách, nové provozy se zatím žádné nezřídili (žádný stát nechce dát záruky, navíc nejsou dostupné nutné meziprodukty jako chemikálie atd.). O zbraních jakožto technice vůbec nemluvím, tam se jede jenom z rezerv. Závěr: Západ stále doufá, že to co nevidět skončí, ten zlý sen...... Tlačí na Ukrajince, aby předvedli velkou ofenzívu. Takže ti ji tedy předvádějí, bez vzdušné podpory a s cca 5% dělostřelecké munice a hlavňové techniky, co je reálná potřeba pro takový rozsah činností. Podle toho ta ofenzíva vypadá - do konce léta budou mít od Rusů rozbité všechny ty hračky styl Leopard atd. a podzimní bahno bude vysvobození. To už snad každý soudný člověk vidí. - - - - Tak a teď to Rusko. Skutečnost je taková, že kromě Putinovy ostudy s Prigožinem toho moc nevíme. Dobře teda, Uralvagonzavod není schopen sehnat rychle dostatek mechaniků a elektrikářů, tak holt pozastaví výrobu trolejbusů a budou repasovat staré tanky (s municí taky platná zbraň). Jenže takhle to u Ruska může být se vším. Takhle při pohledu z venku se to jeví spíše tak, že Putin utáhne šrouby, během dalšího roku se válečná výroba rozjede naplno a příští vánoce mohou být v Kyjevě plně pravoslavné.

3 0
možnosti
JK

Před měsícem jsem si teda myslel, že budou už tyto vánoce v Kyjevě na ruském blátě, ale jeden rok je zjevně na převod ruské ekonomiky na válečnou krátká doba. Třeba dva roky budou stačit. A jsem zvědavý, jak na tom budou západní zbrojovky za rok, když ten uplynulý vyšel fakticky zcela nazmar. O ukrajinských zbrojních kapacitách se ani nezmiňuji, protože kdyby to stálo na nich, tak do měsíce je po válce a do roka po Ukrajincích, bo v zemi a na Sibiři bylo místa vždycky dost.

1 0
možnosti
RJ

Ahoj Járo.

Jsme zas u toho co jsme tu psali opakovaně. Oni to Rusové nikdy neměli jednoduché. Země, která z feudalismu a i za něj značně zaostalá, přeskočila díky intervencím tehdejšího "západu" prostřednictvím Lenina jednu vývojovou etapu. Což bylo a je nutně znát. Jistě se za Lenina udělalo mnoho zlého ale poněkud se pozvedla totální zaostalost, ona ta knuta je tam nutná. Jenže přišel Stalin a zas to všechno podělal. Pak přišla řada mocenských úspěchů, za Brežněva, Rusko bylo objektivně velmoc, byť za cenu obrovské ceny na obyvatelích ale měli být na co hrdi. Pak přišla doba každý rok jeden, úpadek vlivu politbyra, nástup Gorbačova. Jenže i ten pochopil, že už je to neudržitelné, sice se snažil ale byl díky absolutnímu nepochopení obyvatel časem smeten. Nastupuje Jelcin, který sice utnul hlavy "jestřábům" ale následně byl ochoten Rusko rozprodat. Dopadlo by v podstatě jako my, jen s tím rozdílem, že mi jsme nikdy velmoc nebyla. A najednou se objevil Putin, vytáhnul běžného Rusa poněkud nahoru. Jednal s NATO, bylo dojednáno mnoho společných projektů, vypadalo to na normalizaci jak vztahů, tak i životní úrovně v Rusku. Proč došlo ke zlomu je otázka na jinou diskuzi, píši to jen pro to abych vysvětlil tu ruskou "povahu" , sto let jen v moderních dějinách byl "lid" jako takový utloukán, těžko se divit, že vzhlížejí k dobám své "slávy".

2 1
možnosti
Foto

Kdyby rusáci dopadli jako my, tak by dopadli dobře.

4 2
možnosti
OD

Pokud sečtete optimistické odhady četnosti různých čeledí řádu Desolatus zde, dojdete k podobnému percentilu těch, kdo by se rádi "rozumně domluvili" s touhle chasou. Jakkoliv je těch našich cca 16% děsivých, tak je těch stejných 16% v Rusku překvapivě nízkých.

Ruská společnost prošla za poslední rok podobnou změnou, jaká u nás nastala po září 38, úmoru 48, srpnu 68, či v Německu po nástupu Adolfka 33 - ti předvídaví práskli do koní a zbytek se rozdělil na poskoky režimu a maso do mlýna dějin. Z hlediska možné opozice je ruská společnost "plně normalizovaná". Gorbačov pohřbil Sojuz Perestrojkou 68, zatímco Putin asi četl Bilakovo Poučení z krizového vývoje.

Čeští dezoláti mohou být hrdí, opět jsou 40 let před vlastním režimem. " Vážení pasažíry, přistáváme v olympijské Mockbě, posuňte si hodinky o sorok let zpátky." Tehdy u nás řádil doktor Husák, "pivo bylo levný a hranice i Havel byli zavřený". Husák na to měl celou frontu nýmandů a pár šikovnejch vyklouzů, v Rusku je na to dle tradice samoděržaví car sám, tak to bere osobně i jako útok na stát a národ, protože stát a národ je on sám. Z Josipa II. se stal Leonid II. Druhý Gorbačov bohužel nehrozí, zato fronta Černěnků a Andropovů je nekonečná. Jen je nekosí infarkt, ale dost padají z oken. Inu chlast je metla, zejména pokud jí vrháte přes parapet...

Podobenství s Adolfem je platné, oba končí svůj příběh v bunkru,, izolovaní, manipulovaní a pološílení. Přecházíme do tradice šílenců na trůně moskalském a těch byla celá řada. Uran, vodka a kaviár na světové tůře....

6 3
možnosti
Foto

Jo jo, také bych čekal to číslo vyšší. Ale i tak je scestné. Jinak výborně napsané, další Andropovové a Černěnkové, trefné

2 0
možnosti
Foto

Svět cca 40 žil coby bipolární pod rizikem celosvětové apokalypsy v podobě termonukleárního odpaření. Ale nejen dávno před oněmi roky se dělil. M.j. i na nadlidi a podlidi. A ,,řešení" někdy zvaná i konečná? Ale ani po oněch čtyřiceti letech toto nezmizelo. V ,,retrospektivě např. ,,dobrej indián, mrtvej indián. Ale pak třeba i němec. A dnes kdo? Ne, to není jenom o tom, zda rus, či ukrajinec, či kdokoli jinej. A konečná řešení? Války? Ty jsou. Zhouba i pokrok. Jak kdy, a jak pro koho. Vždy však pro lidi

1 0
možnosti
Foto

Aneb "já neříkám tak, ani tak, ale na moje slova dojde."

7 4
možnosti
Foto

Teď jde o to, aby rozpad Ruska sebou nestrhl část či celý svět. Nelze samozřejmě vyloučit situaci, že v poslední chvíli ruský car nařídí zmáčknout knoflík. Jistě, neudělá to sám, může se najít někdo, kdo odpal přeruší. Ale riziko je stále velmi vysoké. To, že 16% Rusů chce použít JZ je děsivé, nejspíše mají pocit, že se dál nic nestane. Nebo jsou opravdu tak vypatlaní?

12 3
možnosti

Nejhorší je, že ani nemáme jistotu, že by vítězstvím Ukrajiny (=osvobozením jejího celého území) všechno skončilo.

6 0
možnosti
Foto

Ani já nemám představu. Nejhorší na tom je, že Putin není skutečným problémem. Tím problémem jsou sami Rusové, kteří jsou ochotni tohle šílenství podporovat. Díky, pane Šťastný.

11 1
možnosti
Foto

Díky za příspěvek, který píšeš tak, že ti dávají karmu i ti, od kterých bych to neočekával. To se tady málokomu podaří.

5 0
možnosti
Foto

Děkuji, Vildo. Také jsem si všiml. Je to potěšující.

0 0
možnosti
Foto

Putin nemůže udělat žádné ústupky, byl by mrtvý muž. Nikdo Putina nechce nahradit, musel by totiž dělat ústupky a to se v Rusku neodpouští. Rusko musí zkolabovat a pak se někdo přihlásí jako zachránce. Ano zachránce, Rusko je zvyklé na báťušku.

Vašek

7 0
možnosti
Foto

Je to tak, doslova slepá ulička. Díky, Vašku

4 0
možnosti
Foto

Asi je na čase začít uvažovat o tom, že by Ukrajina mohla dostat i střely s jadernými hlavicemi.

1 4
možnosti
Foto

Tak toho bych se tedy velmi bál.

5 0
možnosti
IS

Tradice jsou tradice. Ty ruské jsou stejně pevné jako žula na jistém mauzoleu.

5 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik